fbpx

De zondagochtend van Oda Spelbos: ‘Dit seizoen Flikken Maastricht staat Marion nog heel wat te wachten’

Oda Spelbos is voor het grote publiek beter bekend als Marion Dreesen in de politieserie Flikken Maastricht. Naast haar acteercarrière, regisseert ze er sinds een paar jaar ook nog bij. Hoe dat haar afgaat en hoe haar ochtendritueel eruit ziet, vertelt ze in ‘de zondagochtend van’. 

‘De één na laatste aflevering, de 187e aflevering, is de aflevering die ik heb geregisseerd van dit seizoen Flikken Maastricht. Ik vind het hartstikke leuk om te doen. Een paar jaar geleden deed ik het voor het eerst. De technische kant van het vak was wel even wennen. In het begin dacht ik elke dag: dit doe ik nooit weer. Maar toch doe ik het nog steeds. Het is zo leuk om te leren van de club mensen om mij heen.’

Is de spanning dan na al die jaren weg?

‘De spanning is nooit helemaal weggegaan. Je moet heel veel doen op een dag. Het is spannend of je het haalt. Je staat namelijk best onder druk. Dertig mensen vragen: hoe wil je het hebben? Het is ook goed dat ik het spannend vind, daar doe ik het ook een beetje voor. Het is niet ideaal om een aflevering te regisseren waar je zelf ook een rol in speelt, zeker niet voor je tegenspeler. Victor Reinier regisseert ook graag, ik heb weleens meegemaakt dat hij tegenspel moest geven, maar in plaats daarvan mijn tekst stond mee te praten. Hij keek op dat moment niet als acteur maar als regisseur naar mij. Achteraf moesten we daar natuurlijk om lachen!’

Daagt het spelen je na 17 seizoenen dan ook nog genoeg uit?

‘Dit seizoen gebeurt er erg veel met Marion. Ze krijgt last van PTSS, dat is andere koek dan vragen aan een bejaarde waar hij zijn sleutels neer heeft gelegd. Het was nieuw voor mij. De aflevering voor degene die ik heb geregisseerd, geschreven en geregisseerd door Victor Reinier, gaat grotendeels over over Marion. Dat hebben we nooit, dat het over één personage gaat. Het was niet alleen spannend voor mij, maar ook voor Victor.’

Jullie zijn vaak te vinden in Maastricht voor opnames, hoe is dat?

‘De studio opnames, op het politiebureau, zijn in Amsterdam. Alles wat zich in Maastricht afspeelt, speelt zich daar ook echt af. Ik ben er meestal een paar dagen per week. Ook al kom ik er al zo lang, kom ik nog steeds op mooie plekken die ik nog nooit eerder heb gezien. Mijn broer woont in Maastricht. Als hij vrij is, komt hij altijd even op de set kijken. Dat is een leuke bijkomstigheid.’

Vrijdagavond, zit je dan met je man op de bank voor Flikken?

‘Vaak speel ik op vrijdagavond in het theater, maar dat begint dit jaar pas vanaf de zomer weer. De afgelopen afleveringen heb ik gezien, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Ik begin over alles te praten, mijn man Ruud vindt dat vreselijk. Ik moet zwijgen tot de aflevering is afgelopen, dat is nog al wat, haha.’

Nu we weten hoe jouw vrijdagavond eruit ziet, zijn we ook wel benieuwd naar je zondagochtend. Bestaat die eigenlijk als jullie aan het draaien zijn?

‘Sinds dit jaar draaien we niet meer op zondag. Voorheen moest je op zaterdagavond naar Maastricht, zeker met een klein kind thuis, is dat niet leuk. Gelukkig is dat niet meer zo. Normaal gesproken voel ik mij altijd schuldig als ik uitslaap. Maar op zondag doet mijn man dat ook, dus dan mag het ook van mezelf. Meestal ga ik daarna sporten en doen we in de middag wat leuks.’

Een sportief type dus?

‘Ik sport best vaak. Helaas is een oude knieblessure van Flikken komen opspelen. Normaliter ben ik heel sportief, maar nu moet ik even rustig aan doen.’

Dus we kunnen geen achtervolgingsscenes verwachten?

‘Zeker wel! Dat is gek, want tijdens de opnames ging het weer goed voor even.’

Hoe ziet jouw zondagochtend er verder uit?

‘Mijn zoon is al een tijdje de deur uit. Vroeger gingen we gezellig croissantjes maken. Nu doen we een kopje koffie en lezen we de krant. Het is dan echt tijd voor zondagochtend dingen. Heel erg rustig aan. Op andere dagen hou ik ervan om veel dingen te doen.’

Deze zomer ga je het theater weer in, kan je al een tipje van de sluier geven?

‘Het is hartstikke leuk. Bij theatergroep Suburbia speel ik vanaf juni een toneelstuk dat zich afspeelt op een boerderij. Een heel mooi stuk, vooral met de muziek erbij en dat het zich op locatie afspeelt. Ik speel de moeder van de jongen die overleden is. Best zwaar, maar ik verheug mij er enorm op.’

Flikken Maastricht is iedere vrijdag te zien op NPO1 om 20.30. Kaarten voor de voorstelling ‘Tom op de boerderij’, waar Oda vanaf juni in speelt, vind je via deze link.

Potretfoto Oda: Eddy Wenting, Foto’s Flikken Maastricht: William RuttenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF