fbpx

De zondagochtend van Nhung Dam: ‘Het concept ‘weekend’ ken ik helemaal niet’

Duizendpoot Nhung Dam kwam ten tijde van corona stil te staan, doordat ze niet meer in het theater kon staan. Dat gaf haar de kans om te werken aan haar nieuwe boek Definitie van liefde. In de zondagochtend van vragen we Nhung naar haar boek, maar ook over de balans in haar leven en haar ochtendrituelen.

Waar gaat het boek Definitie van liefde over?

‘Het boek gaat over zoveel thema’s. Ik wilde het verhaal vertellen van Rose. Ze is een succesvolle actrice en lijkt alles te hebben aan de buitenkant, maar dan stort haar wereld in elkaar. Kort na de ontdekking van haar zwangerschap, wordt ze verlaten door haar grote liefde. Het werpt haar terug op haar jeugd en op haar afkomst; ze is de dochter van Vietnamese bootvluchtelingen. In het boek komt ze erachter dat ze het fundament van liefde nooit heeft geleerd. Naast Rose, heb ik ook haar ongeboren kind een stem gegeven. Ik wilde een stem geven aan de ongeboren kinderen die er nooit zijn gekomen, wat bijna een mythisch personage is geworden in het boek. Door gesprekken uit mijn omgeving met vrouwen in verschillende levensfases, kwam ik erachter dat alle vrouwen zich tot het onderwerp moederschap hebben moeten verhouden. Al is het of je het wel of niet wil, of heftigheid hebt meegemaakt. Van abortussen tot miskramen tot ongewenste zwangerschappen. Ze hebben het leed zo stil moeten dragen door alle taboes die nog heersen. Ik hoop dat het boek troost en herkenning kan bieden.’

Hoe herken jij dat bij jezelf?

‘In deze fase van mijn leven, ben ik zo erg met dit onderwerp bezig. Mijn vorige relatie spatte in één klap uit elkaar. Daardoor voelde ik de heftigheid dat je opeens opnieuw moet beginnen.’

De definitie van liefde, wat betekent dat voor jou?

‘Als ik het antwoord had geweten, had ik het boek niet geschreven. Rose komt erachter dat je eerst moet leren om moeder voor jezelf te zijn. Dat is de grootste uitdaging. Soms moet je je ook overgeven aan het leven.’

Je hebt ongeveer 3,5 jaar lang geschreven aan dit boek, hoe was dat?

‘Mensen hebben een idealistisch beeld bij het schrijven van een boek. Als je de grot indaalt en het onderwerp aangaat, kan het zo heftig zijn, dat het niet altijd maar therapeutisch is. Het is juist een confrontatie, waarin je jezelf regelmatig keihard tegenkomt.’

Nhung Dam

Lukte het om tijdens het schrijven door weekend te hebben?

‘Ik heb de laatste zes maanden zeven dagen per week gewerkt. Op de weekenden van anderen was ik altijd heel jaloers. Op Instagram zag ik mensen met beschuitjes met aardbeien en de ochtendkrant. Als theatermaker werk ik eigenlijk altijd als de ander vrij is. Het concept ‘weekend’ ken ik helemaal niet. Tegenover mijn vriend voel ik mij soms wel schuldig, omdat hij aan kantoortijden gebonden is. Ik fantaseer er wel eens over wat ik allemaal op zondag zou kunnen doen. Normaal gesproken is de maandag mijn zondag. Dat geeft nog meer rust. Iedereen is dan aan het werk.’

Hoe ziet die vervangende zondag er voor jou uit?

‘De ochtend start ik met een morning affirmation meditatie. Het eerste wat ik doe voor ik mijn ogen open, is te voelen hoe ik wakker ben geworden. Daar neem ik vijf minuten voor en daarna zet ik een heerlijk kopje koffie voor mezelf. Die telefoon leg ik nog even aan de kant. Als er tijd over is, ga ik sporten of yoga doen.’

‘Definitie van Liefde’ wordt op 28 maart uitgegeven bij De Bezige Bij en te koop voor 22,99 via deze link.

Foto: Imke PanhuijzenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF