fbpx

De zondagochtend van April Darby: ‘Ook op de zondagen van AIDA probeer ik dat zondaggevoel vast te houden waar het kan’

Dit jaar staat voor April Darby in het teken van AIDA en haar eigen muziek. Op 14 april kwam haar single History uit. De musical AIDA, waar ze de rol van Amneris in vertolkt, is nu te zien in het AFAS Circustheater in Scheveningen. In ‘De zondagochtend van’ vertelt ze over haar artiestenleven, rituelen en zondag gevoel.

Afgelopen maanden stond je zes dagen per week te repeteren en nu beginnen de shows, heb je ook nog tijd voor vrije tijd?

‘Dat is wel even pittig. Zes dagen per week was ik van tien tot zes aan het repeteren. Als artiest zijnde was ik in de avond bezig met al mijn mailtjes. Afgelopen 14 april heb ik een single uitgebracht, maar het is de bedoeling dat ik later dit jaar nog meer singles uit ga brengen. In eerste instantie had ik vorig jaar besloten om even geen theater te doen, maar dat is niet helemaal gelukt, haha. AIDA was zo’n vette kans, dat kon ik niet voorbij laten gaan. Maar ik heb wel een belofte aan mezelf gemaakt, komend jaar wordt het knetterhard werken om beide carrières naast elkaar te laten bestaan.’

Dacht je meteen: die rol van Amneris moet ik hebben?

‘Eigenlijk ging ik voor de rol van Aida. In 2019 heb ik ‘AIDA in concert’ gedaan, waar ik ook de rol van Aida speelde. Dus ik dacht, dan ga ik zeker auditie doen als ik terugkom. Ze wilden mij voor de rol van Amneris, dat was een rol waarvan ik dacht dat ik die niet had kunnen spelen. Het is supervet dat ik uiteindelijk die rol heb gekregen.’

Waar gaat AIDA over?

‘AIDA gaat over het oude Egypte en het oude Nubië. Ik ben zelf prinses van Egypte en verloofd met de Egyptische legerkapitein. In de musical zijn Egypte en Nubië met elkaar in oorlog. Daar wordt Aida, de prinses van Nubië, gevangengenomen. Mijn verloofde en Aida worden verliefd op elkaar, wat niet kan natuurlijk. Het is een meeslepend verhaal met muziek van Elton John en Tim Rice. Ik denk dat AIDA daar bekend om staat. Liefde, verraad en macht, alles komt voorbij. Het is geen feelgood show, maar wel een show die zoveel indruk gaat achterlaten. Het is een verhaal waar je helemaal in kan duiken.’

De musical is in het AFAS Circustheater in Scheveningen, voel je elke keer weer spanning als je op het podium staat?

‘Mijn allereerste show, met Sister Act, was in het Circustheater in Scheveningen. Ik kom zelf ook uit Den Haag, dus voor mij voelt het als thuiskomen. Ik vind het super leuk om daar weer te mogen spelen. De eerste periode wordt heel spannend. We geven een hele andere invulling aan dé icoon AIDA. Op een gegeven moment zal ik rust vinden, omdat ik er dan meer vertrouwen heb. Dan kan ik alleen nog maar genieten op het podium. Het is artiesten eigen dat je kritisch op jezelf. Door de jaren heen heb ik steeds meer geleerd om daarmee om te gaan. Want iets wat perfect is, bestaat niet.’

Heb je eigenlijk ook een ritueel voor je het podium op gaat?

‘Voor de show begint, ben ik altijd op mezelf in mijn kleedkamer. Ik zorg dat er boxen staan, zodat ik muziek kan luisteren. Ondertussen doe ik mijn eigen make-up. In het theater wordt dat altijd voor je gedaan, maar het is mijn ritueel om het zelf te doen. Ik kan er wel drie uur mee bezig zijn.’

De komende zondagen sta jij in het theater, heb je dan wel een zondag?

‘Ons weekend begint eigenlijk op maandag pas, omdat ik op zondag al vroeg in het theater moet zijn. Maar ik probeer de zondag wel te behandelen als zondag voor de tijd die ik heb. In de kantine ontbijt ik net iets uitgebreider, soms hebben ze pannenkoeken, of ik ga voor twee pistoletjes met ei en verse jus d’orange. Ik probeer ervan te genieten. Na de shows gaan we nog weleens wat drinken in de stad om het weekend te vieren. Anders plof ik thuis op de bank met een serie en wat hapjes. Ik probeer dat zondag gevoel vast te houden waar het kan.’

Hoe ziet jouw ‘weekend’ er dan uit?

‘Eigenlijk is het super relaxed, want het is overal super rustig. Vaak ga ik shoppen of boodschappen doen, zeker op maandag als start van de week, is het heel relaxed. Het weekend staat bij mij voornamelijk in het teken van de huishoudelijke taken. Maar op maandag mag ik alles van mezelf. Als het slecht weer is, kan ik ook de hele dag op de bank liggen. Ik heb best een hectisch leven; we doen acht shows in de week. Ons werk is heel druk met veel prikkels. Daarom probeer ik in mijn weekend in chill modus te gaan. Daarom ga ik vaak naar buiten als het goed weer is en wandel ik door het bos.’

Waar bestaat jouw ochtendritueel uit?

‘Ik ben vaak bezig met mijn stem, om te kijken of die ook wakker is. De ochtend begin ik met een gember thee, ik kook die in met honing. Daarnaast doe ik stemoefeningen die belangrijk zijn. In het theater doen we een vocale warming up en een fysieke warming up. Continu ben ik bezig of ik mij goed genoeg voel om zo meteen een show te kunnen doen.’

Jouw leven draait dus veel om AIDA op dit moment?

‘Normaal gesproken duurt een show vaak een jaar, soms met verlenging. Met AIDA hebben we nog geen idee. Mensen onderschatten musical heel erg, maar ik vergelijk het met topsport. We hebben acht shows in vijf dagen, daarvoor moet je letten op je voeding, goed slapen en je moet goed blijven bewegen. Eigenlijk ben ik 24/7 bezig met het vak.’

Maar je krijgt er natuurlijk ook veel voor terug…

‘Ik haal heel veel energie uit het spelen. Op het podium staan, is het allemaal waard. Ik heb vaker meet en greets na de show. Er kwam een tijdje geleden een vrouw naar mij toe om te vertellen dat ze een heel jaar had gespaard om bij de show te zijn en dat ze enorm had genoten. Die gesprekken doen mij zo goed.’

Bestel via deze link tickets voor de musical AIDA. 

Foto: William RuttenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF