fbpx

De vier belangrijkste misverstanden over relaties volgens Wendy-expert Ruud de Goeij

Onze WENDY- en relatie-expert Ruud de Goeij van De Relatieballon beschrijft in deze blog hoe misverstanden binnen een relatie onstaan en wat je eraan kunt doen.  Relaties gaan per definitie niet vanzelf, er moet aan gewerkt worden. Hij benoemt de vier belangrijkste misverstanden. 

Liefdeslessen Verkeerde overtuigingen over relaties zitten je geluk in de weg!’

Misschien wel de grootste misvatting die er bestaat op het gebied van relaties, is de overtuiging dat je de juiste partner moet vinden en dat het dan als vanzelf gaat .

Anthony Robbins

Kim, 36 jaar, marketeer en heeft een zoontje

 ’Na een relatie van 14 jaar werd ik geheel onverwacht geconfronteerd met onvrede in onze relatie en een verliefdheid voor een andere vrouw. We zijn drie maanden uit elkaar geweest en de scheiding was in zicht. We wilden toch verder voor ons kind en wisten ook dat we hier niet zelf uit konden komen. Het was een intensieve reis waarin we ongelooflijk veel hebben geleerd over onszelf en elkaar. Met alle nieuwe gewoontes zijn we nu open en eerlijk naar elkaar en heeft alle onvrede een positieve wending gekregen. We zijn weer in de lucht met onze ballon, nu moeten we alleen de wereld nog rond.’

Een jaar na het schrijven van deze testimonial was Kim weer zwanger en wisten ze hun geluk nog verder uit te bouwen.

Zonder het te beseffen zitten allerlei misverstanden over relaties in de weg van ons geluk

We verzamelen die misverstanden gedurende ons leven. Dat kan bijvoorbeeld door wat we zelf meemaken, of door de ideaalbeelden die we door films en media krijgen voorgeschoteld, of indirect via de ervaring van anderen. Het maakt niet uit hoe ze in ons overtuigingenpotje zijn gekomen, ze zijn er. Ik behandel er maar een paar in deze blog om je er bewust van te maken. Er zijn er veel meer dan je denkt. Als koppels de reis terug naar elkaar maken, worden deze overtuigingen vanzelf opgeruimd. Want hou je ze, dan kleuren ze het beeld wat je hebt over de relatie en je partner negatief, terwijl het gewoon niet klopt. Je hebt ooit een advies aan jezelf opgeslagen op je harde schijf en hanteert hem nu als een altijd geldende wet. Dan kom je vast te zitten in je reacties.

Met de juiste partner gaat de relatie vanzelf

Onze zoektocht naar de ideale partner – of het verlangen daarnaar als we in een relatie zitten maakt van iedereen vroeg of laat een verliezer. Omdat relaties per definitie niet vanzelf gaan (lees de vorige blogs om te ontdekken waarom), is dit een self fulfilling prophecy. Op het moment dat het minder wordt – en dat gebeurt in elke relatie – trek je op enig moment vanzelf de conclusie dat je partner blijkbaar niet de juiste is. Hoe kon het in het begin zo leuk zijn en nu zo weinig verbinding, passie, plezier, seks, aandacht voor elkaar et cetera. Het is gewoon weer terug te krijgen vooropgesteld dat je er allebei aan wilt werken. Zit een van jullie twee vast in deze overtuiging dan snap je dat diegene er geen heil meer in ziet. Om vervolgens in een volgende relatie weer tegen dezelfde problemen aan te lopen. Het goede nieuws is dat, als je bewust voor elkaar kiest, je de relatie met deze partner weer tot grote hoogtes kunt brengen. Super toch?

Als het eenmaal slecht is kun je niet meer herstellen

Het moge duidelijk zijn aan de hand van de testimonials die ik in diverse blogs met je heb gedeeld dat dit gelukkig niet waar is. Vooropgesteld dat je er allebei nog aan wilt werken EN jullie beiden open staan om te leren over jezelf is er bijna altijd een weg terug. Wanneer er echter sprake is van bijvoorbeeld verslaving, mishandeling of persoonlijkheids stoornissen, dan moet eerst daar aan gewerkt worden voordat de weg omhoog weer gevonden kan worden.

Verliefdheid is de beste indicatie voor de juiste partner

Als je die nog in je overtuigingenpotje hebt zitten ben je in big trouble…..tenzij je die natuurlijk vandaag overboord gooit. Er is niets mis met verliefdheid als die er is. Ook is er niets mis mee als die er niet is. Pas als je het als graadmeter gaat gebruiken kan ik je voorspellen dat elke relatie een mislukking wordt omdat de eerste verliefdheid vanzelf na enige tijd verdwijnt. Als je die vervangt door een diep gevoel van houden van, ga je vanzelf begrijpen dat verliefdheid helemaal niets met houden van te maken heeft. En dat maakt het juist zo mooi.

In een ideale relatie zijn er geen problemen

Hou je vast voor de schok: ….per definitie komen er in elke relatie problemen voor! Als dat niet zo is heb je geen relatie….. Lees die laatste zin nog eens een keer. Waarom? Het is namelijk onmogelijk dat twee mensen exact dezelfde patronen, gewoontes, overtuigingen, ervaringen, wensen, verlangens, dromen, en ga zo maar door hebben. Daar komen wrijvingen uit voort op momenten dat jullie kompassen even niet gelijk lopen. En trouwens, in het volstrekt theoretische geval dat al deze zaken wel allemaal hetzelfde zouden zijn, krijg je nog steeds momenten van wrijving omdat de timing van wensen en behoeftes nooit gelijk kunnen lopen. Kortom, het is dus totaal niet de vraag of er problemen ontstaan. Het is de vraag welke betekenis je er aan hangt EN of je de vaardigheid hebt ontwikkeld om hier juist zodanig mee om te gaan dat het je relatie opbouwt in plaats van afbreekt.

De volgende keer

In mijn volgende blog ga ik het hebben over sabotagegedrag. Het zijn dingen die we doen (soms bewust soms onbewust) die een relatie schaden zonder dat we het doorhebben. Dat herkennen en veranderen geeft meteen een positieve impuls aan je relatie.

Geniet van elkaar!

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl

Hier lees je meer artikelen van Ruud.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF