fbpx

De veranderingen aan de zorgverzekering in 2023

Het afsluiten van een basisverzekering is in Nederland verplicht. De overheid bepaalt wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit. Denk hierbij aan een verzekering voor een bezoek aan tandarts, psycholoog of het ziekenhuis. Doordat de overheid het elk jaar vaststelt, kan het zijn dat er wijzigingen zitten in het basispakket van volgend jaar. Hoe hoog is bijvoorbeeld de verwachte zorgpremie en wat is de hoogte van het verplichte eigen risico? Niet geheel onbelangrijke vragen in een periode waarin alles duurder wordt. Daarom vertellen we je in dit artikel alles over de veranderingen aan de zorgverzekering in 2023.

De zorgpremie

De zorgverzekeringspremie is het bedrag dat de verzekerde aan de verzekeringsmaatschappij betaald. De premies voor de zorgverzekering zijn de afgelopen jaren al flink gestegen en inmiddels is bekend dat dit volgend jaar weer het geval zal zijn. Het kabinet verwacht een stijging van ongeveer 120 euro per jaar, wat uitkomt op een prijsstijging van ongeveer 10 euro per maand. Uiteindelijk stellen de zorgverzekeraars de premie vast en deze kunnen per zorgverzekeraar verschillen, waardoor het verstandig is om zorgverzekering 2023 vergelijken. Op uiterlijk 12 november worden de premies voor 2023 bekend gemaakt.

De zorgtoeslag

De stijging van de zorgpremie wordt voor de lagere inkomens met een stijging van de zorgtoeslag gecompenseerd. De zorgtoeslag is dan ook een bijdrage van de overheid in de kosten die je maakt voor je zorgverzekering. De zorgtoeslag zal volgend jaar met 412 euro omhoog gaan, wat uitkomt op 34 euro per maand. Dit is afgesproken in het koopkrachtpakket ter compensatie van het verlies van koopkracht. De zorgtoeslag zal dus meer stijgen dan de zorgpremie, wat positief is voor mensen met een lager inkomen.

Het eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je betaald voordat de verzekeraar overgaat in vergoedingen. Wanneer je dus een bezoek zult brengen aan de tandarts of aan het ziekenhuis, dan zul je tot dit bedrag zelf de kosten moeten betalen. Komen de kosten hoger uit dan het eigen risico? Dan wordt dat deel vergoedt door de zorgverzekeraar. Het verplichte eigen risico zal in 2023 hetzelfde bedragen als in 2022, namelijk 385 euro.

Geen korting meer bij een collectieve zorgverzekering

Wanneer je gebruik maakt van een collectieve zorgverzekering kon je dit jaar korting krijgen. Je sluit namelijk met een grote groep mensen een verzekering af. Hierbij kun je denken aan de werknemers van een bedrijf of de leden van een sportclub. Dit jaar kreeg je dan nog korting op je zorgpremie, maar vanaf volgend jaar zal dit verdwijnen en krijg je geen korting meer bij een collectieve zorgverzekering.

Kortom, in 2023 zullen er ook weer aantal zaken wijzigen als het gaat om de zorgverzekering. De zorgpremie zal ongeveer 10 euro per maand stijgen. De zorgtoeslag compenseert dit voor de lage inkomens met een stijging van 34 euro per maand. Het eigen risico blijft dit jaar hetzelfde en de korting bij een collectieve zorgverzekering zal per 2023 worden afgeschaft. Het is verstandig om een zorgverzekering te vergelijken om zo de beste zorgverzekering voor 2023 uit te kiezen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF