fbpx

De oplossing voor slechte gewoontes is afleiding

Heb jij last van slechte gewoontes? Kun jij niet wegblijven bij de snoeppot? Geef jij te veel geld uit als je gaat shoppen? Kun je niet stopen met roken? Gun jezelf dan zo iets simpel als een kwartiertje afleiding.

Gretchen Rubin is een Amerikaanse schrijver die verschillende strategieën heeft ontwikkeld om slecht gedrag en gewoontes te veranderen. Haar advies is heel simpel. Als jouw gedachten blijven haken op jouw slechte gewoonte, denk dan aan wat anders.

Zinnen verzetten

Voorbeeld: jij trek hebt in iets, waarvan je weet dat het niet goed voor je is – snoep, chips, een dure tas, een sigaret. Ga dan even een kwartiertje je zinnen verzetten en je zult merken dat de gedachten aan jouw verleiding vaak zullen verdwijnen. Daarmee zegt ze niet keihard ‘nee’ tegen zichzelf, maar ‘nu even niet’. En dat is een stuk makkelijker.

Snaaien, ho maar

Als voorbeeld noemt ze de strategie die een vriendin van haar toepast op de slechte gewoontes van snaaien. Haar vriendin houdt heel erg van chips, maar weet dat het slecht is voor haar lijn. Elke keer als ze in de verleiding komt, pakt ze haar nagellak. Door een kwartiertje iets anders te doen – namelijk lakken – vergeet ze de trek. Bovendien kan ze met natte lak niet een kruimelig chipje vastpakken.

Laat maar liggen

Een andere vriendin kent de verleidingen van het warenhuis maar al te goed. Ze heeft de slechte gewoonte om te veel geld uit te geven in de stad. Ook zij past de theorie van Gretchen toe. Als ze iets ziet wat ze graag wilt hebben, dan laat ze het doelbewust liggen. Een kwartiertje verder zijn haar gedachten al verder gegleden. Ze drinkt koffie, kletst met een bekende, is al twee verdiepingen lager in het warenhuis, of staat vast in een rij. Gaat ze helemaal terug om dat ene truitje alsnog te kopen? Negen van de tien keer heeft ze zichzelf niet alleen de moeite, maar ook het geld bespaard.

Gretchen Rubin is auteur van twee bestseller over geluk The Happiness Project, en Better than before. Ze verkocht wereldwijd al meer dan twee miljoen boeken. Haar eerste boek is ook vertaald in het Nederlands, en heet Het Geluksproject.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF