fbpx

De meest gelukkige mensen zijn de mensen die grenzen stellen

In deze blog beschrijft Wendy-expert Kiki van der Harst hoe je vanuit een stevig fundament de wereld in kan stappen. Het verlies van haar kindje, haar scheiding en borstkanker brachten Kiki steeds dichter bij zichzelf. ‘Het heeft me lichter gemaakt in plaats van zwaarder’, zegt ze daar zelf over. Ze is gefascineerd door ons zelfhelend vermogen, want zoals ze zegt: ‘Elke vorm van ziekte is een uitnodiging om naar binnen te gaan en liefdevol te genezen.’ Ze deelt in dit blog waarom je gelukkig wordt van grenzen stellen.

Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch

We weten inmiddels dat mensen die grenzen stellen en ‘nee’ zeggen een stuk gelukkiger zijn. Ze zitten lekkerder in hun vel, zorgen beter voor zichzelf en maken gezondere keuzes. Bovendien geloven ze dat als ze goed voor zichzelf zorgen, ze dan ook meer voor anderen kunnen betekenen. Daar zijn ze ook niet van de ene op de andere dag gekomen. Ik spreek ook uit eigen ervaring. Ik deel mijn inzichten en tips.

Grenzen stellen en bewaken

Ben je empathisch? Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Vind je het moeilijk om jezelf op nummer één te zetten? Dan is de kans groot dat je het moeilijk vindt om grenzen te stellen. Plichtsbesef en perfectionisme kunnen daar nog een schepje boven op doen. Het wordt extra uitdagend als het om je gezin of kinderen gaat. We cijferen ons heel makkelijk weg voor onze kinderen of geliefden.

Dieper liggende oorzaak

Het heeft met het gevoel van eigenwaarde en zelfliefde te maken of jij jezelf op de eerste plaats durft te zetten. Vaak zit er een trauma of zitten er verschillende blokkades onder waardoor je niet voor jezelf kiest. De oorzaak is vaak te vinden in het familiesysteem, het gezin van herkomst en je opvoeding. Als jij als klein meisje altijd kritiek kreeg van je moeder, dan kan dat in je volwassen leven nog altijd diepe impact hebben. Je hoort nog steeds de stem van je moeder in je hoofd, alleen ben je daar waarschijnlijk niet bewust van.

Je moeder deed dat waarschijnlijk met de juiste intentie en heeft zelf nog last van haar opvoeding of jeugd. Het patroon zet zich door. Jij kunt het nu doorbreken. De eerste stap is dat je je bewust wordt waardoor je over je grenzen heen gaat. Als jij jezelf steeds beter leert kennen dan ga je begrijpen wat je nodig hebt om je goed te voelen. Grenzen stellen en je uitspreken is daarbij heel belangrijk.

Hooggevoelig?

Heel veel vrouwen zeggen dat ze last hebben van hun hooggevoeligheid. Ze raken overprikkeld, hebben dan een kort lontje en voelen zich vervolgens schuldig en te kort schieten. Onze agenda is nog te vaak leidend, terwijl tijd niet hetzelfde is als je energie. Het is veel belangrijker om je energie leidend te laten zijn en je agenda daarop af te stemmen. Ik begrijp dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Een praktisch voorbeeld is als je weet dat je iets gepland hebt wat je veel energie gaat kosten, dat je daarna voldoende tijd voor jezelf neemt om uit te rusten en te herstellen.

Opeens helemaal leeg zijn

Wat ik vaak hoor is dat vrouwen al over hun grenzen heen zijn voordat ze de grens herkennen. Dan is het al te laat. Dit komt ook vanuit plichtsbesef en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dan heb je het gevoel dat je niet kunt maken om eerder af te haken of nee te zeggen. Of je hebt het gevoel dat het niet goed gaat als jij er niet bij bent of het niet zelf doet. Het gevolg is dat jij over je grenzen gaat met alle gevolgen van dien.

We moeten zoveel…

Misschien herken je dit wel? ‘Even doorzetten en dan heb ik rust…’ Ik denk dat wij hier allemaal wel eens last van hebben. Dan denken we dat we eerst ons hele lijstje moeten afwerken, voordat we even rustig kunnen gaan zitten met een kop thee. We hebben een heleboel lijstjes van dingen die we nog MOETEN doen. Dat is allemaal belangrijk, maar onze rust en energiebalans staat er vaak niet op. We blijven dus maar de hele dag toewerken naar het moment dat we even rust kunnen nemen. Alleen dat moment komt maar niet…

Jouw lichaam weet het

Ons lichaam geeft de juiste signalen. Het gaat erom dat je de signalen leert zien en op waarde leert schatten. Jouw lichaam geeft het niet voor niets aan. We mogen zoveel meer eerbied hebben voor de wijsheid van ons lichaam. Ze geeft het feilloos aan!

Zelfs al herkennen we de signalen gaan we er (te) vaak over heen. Het komt namelijk nu even niet uit. Of je hebt overtuigingen die je in de weg zitten: ‘Ik ben geen opgever.’ ‘Ik ben toch geen watje?’ “Als ik nee zeg stel ik mensen teleur.” Je gaat dus maar door. Daarna betaal jij de rekening en ben je ook nog hard voor jezelf. Terwijl juist als je over je grenzen bent gegaan het zo belangrijk is om mild te zijn voor jezelf, want het kost je nog meer energie om jezelf daarna te veroordelen en bekritiseren.

Innerlijke kracht retreat

Op vrijdag 3 juni organiseer ik een transformatie retreat: het Innerlijke kracht retreat. Dit is een dag vullend programma waarin we vooral veel gaan ‘ervaren’, diepe transformerende oefeningen gaan doen en met meditatie en flow oefeningen weer helemaal gaan ontspannen.

We gaan onder andere prachtige oefeningen doen om te ervaren waar onze grenzen liggen, omdat een ervaring veel meer impact heeft dan als je iets cognitief leert.

Tijdens het innerlijke kracht retreat op 3 juni gaan we diepe shifts ervaren en tot waardevolle inzichten komen, waarmee je veel gezondere grenzen kunt stellen en meer in je kracht komt. Wil je meer weten over de retreat? Via de link op de site kun je je ook aanmelden.

Meer over Kiki

Transformatiecoach en ervaringsdeskundige Kiki van der Harst heeft na het verlies van haar eerste kindje, haar scheiding en het genezen van borstkanker, haar missie gevonden. Ze begeleidt vrouwen door een persoonlijke transformatie, die ze helpt om weer echt te kunnen verbinden met zichzelf en hun levensenergie. Kiki wil mensen inspireren om liefdevol te genezen en gezondheid & geluk van binnenuit te ervaren. En vooral om op een andere manier betekenis te geven aan ingrijpende gebeurtenissen. Ze zegt: ‘Je hebt niet altijd in de hand wat er op je pad komt, maar je kunt wel bepalen hoe je ermee omgaat.’ Vanaf nu zal Kiki hier ook regelmatig als expert over schrijven voor wendyonline.nl en kijk ook op de site van Kiki.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF