fbpx

De goede voornemens van Arie Boomsma

Volg nooit meer een dieet, pas je leefpatroon aan en laat je niet gek maken. Bewaar deze column en tips van Arie en blijf ze lezen. Dat is pas lief voor jezelf!

Een welgemeend advies van Arie: wees lief voor jezelf

De feestdagen

Voor iedereen die weleens het gevoel heeft een paar kilootjes af te moeten vallen, zijn de feestdagen een lastige periode. Het is niet eenvoudig jezelf te beheersen als er voortdurend zo veel lekkere dingen op tafel staan en er werkelijk overal waar je verschijnt geborreld en gegeten wordt. Met meer tussendoortjes dan in welke andere periode van het jaar dan ook. Nog minder beweging dan anders, omdat we extra veel aan tafels zitten en op banken hangen, met volle buik wegzwijmelend bij sentimentele kerstfilms. In het ergste geval blijf je na die decemberdagen achter met een enorm schuldgevoel, dat je dan in de eerste dagen van januari probeert weg te poetsen door vol goede moed een sportschool in te stappen, of de hardloopschoenen uit een kast te plukken.

Maak van jouw eetpatroon een levensstijl

Nieuw dieetje erbij en dan maar hopen dat je dit jaar wel het gewenste resultaat bereikt. Maar als het dieet lastig vol te houden blijkt, het barre winterweer of de eerste griep je sportritme in de war gooit, of het regime een tikkeltje eentonig wordt, gooi je de handdoek in de ring. Als het voorjaar straks aanbreekt, begin je opnieuw. Zo hoeft het niet te gaan. Volg nooit meer een dieet. Laten we daarmee beginnen. Zorg liever dat je jouw eetpatroon zo aanpast dat het een levensstijl wordt. Dat het voortaan dus gewoon is hoe jij eet, in plaats van zo’n afgebakende periode met strenge regels en martelende onthouding. Dat kan met kleine veranderingen. En hetzelfde geldt voor sporten. Laat je niet gek maken door een nieuw jaar of een naderende zomer. Wanneer je dat soort aanleidingen gebruikt, of nodig hebt, wordt het de rest van het jaar lastig vol te houden. Zorg er liever vanaf vandaag voor dat intensief bewegen, een halfuurtje per dag, een dagelijkse gewoonte wordt. Net als douchen, tandenpoetsen en eten. Deze editie van WENDY is het allerliefste nummer ooit. Dus een welgemeend advies: wees lief voor jezelf. Dat betekent dat je goed voor jezelf moet zorgen. Dat je streng mag zijn zonder dat het dwangmatig wordt. En dat je niet bij de pakken neer gaat zitten als het even niet meer lukt. Gewoon de draad direct weer oppakken. Maak van je gezondheid steeds weer een prioriteit.

Arie Boomsma

1. Begin vandaag

Wacht niet tot 1 januari. Niet totdat die vriend of collega er klaar voor is, niet tot dat moment na je vakantie. En niet tot na de feestdagen. Begin vandaag. Zorg dat je vandaag een lange wandeling maakt of je inschrijft bij een sportschool. Het maakt niet uit wat je kiest, maar zet de eerste stap gewoon vandaag.

2. Maak er een proeverij van

Wil je jezelf niet te veel beperkingen opleggen in december en januari? Je kunt van alles eten, en bijna overal aan meedoen. Maak een proeverij van elke maaltijd. Dus geen volle borden, tweede rondes en pannen leegmaken, maar kleine porties nemen. Verleg je focus naar het proeven, sta stil bij wat je eet en hoe het smaakt. Het hoeft allemaal niet op.

3. Draai het om

Kies deze maanden één ongezonde gewoonte en vervang die door iets dat wel goed voor je is. Draai ze om. Dus in plaats van elke dag een paar Engelse dropjes uit die pot op je werk te pakken, ga je voortaan twee keer op een werkdag met de trap naar beneden en weer terug naar je werkplek. Stel je de winst eens voor nu je elke dag een stap in de goede richting zet, in plaats van jarenlang met kleine stapjes achteruit.

4. Kies een favoriete oefening en doe die elke dag

De squat, een push-up, simpelweg opstaan van een stoel en weer gaan zitten, of lunges. Kies één favoriete oefening en doe die elke dag. Gewoon een keer of tien. En dan volgende week twaalf. Maar sla geen dag over. Begin vandaag!

5. Zeg nooit meer dat je het te druk hebt om te sporten

Het druk hebben, is een beslissing. Als we dat zeggen, bedoelen we eigenlijk dat andere dingen belangrijker zijn. Zet ‘Trainen’ voortaan in je agenda. Dan bestaat het. Als afspraak met jezelf.

[green_note title=”Arie Boomsma” text=”Alleskunner Arie Boomsma (43) is programmamaker, schrijver en sportschooleigenaar. Getrouwd met Romy en vader van twee. Het is Aries missie om Nederland gezonder te maken, daarover schrijft hij ook in WENDY.” ]

 

 

Benieuwd naar Maan de Steenwinkel haar 2018? Lees het hier! WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF