fbpx

Dit is de favoriete fietsroute van Yvonne van Gennip

Yvonne van Gennip won in 1988 drie keer goud op de Olympische Spelen in Calgary. Maar vlak daarvoor viel de schaatsster op de skeelers, arm in gips, en moest ze vervolgens trainen op een ‘gewone’ fiets. Laat ze daar nou nog altijd op rijden! En zeker vanuit Volendam dan lekker richting Holysloot.

Hartendief

Al 35 jaar is de Giant Tourer Lite Lady haar trouwe vriend. De auberginekleurige fiets brengt Olympisch kampioene Yvonne van Gennip overal naartoe, het is een wonder van een ding. ‘Laatst had ik een klapband en op de hoek van waar dat gebeurde zat gelukkig een fietsenmaker. Die man wist niet wat-ie zag. Zo worden ze niet meer gemaakt, stamelde hij. Het is met recht een superfiets.’

Yvonne die eind jaren tachtig de harten van Nederland veroverde met haar geweldige prestaties en ontwapenende manier waarop ze haar drie gouden medailles vierde, kan er smakelijk over vertellen. ‘Vlak voor de bewuste Spelen brak ik mijn arm. Wat nu? Ik kon niet meer gebogen op zo’n racestuur leunen, dus moest ik trainen op een normale fiets.

Giant kwam toen met een exemplaar dat zo prettig was, dat ik zelfs met een gebroken arm er hard op kon trainen. Echt zo’n handgemaakte fiets, puur vakwerk.Mensen waarschuwen me de laatste tijd wel eens voor metaalmoeheid en dat ik er op een verkeerde dag doorheen kan zakken, maar voorlopig fietst ie nog steeds geweldig.’

Vitello tonnato in Holysloot

Als Yvonne op haar good old fiets stapt, en dat doet ze meerdere malen per week, gaat het vanuit haar woonplaats Volendam meteen de natuur in: ‘Ik doe vaak een rondje Monnikendam, Zuider- woude, Ilpendam of een rondje Edam, Oosthuizen, Middelie. En soms ga ik richting Holysloot. Daar is het zo mooi en daar kun je heerlijk even uitrusten bij Drink en Eetlokaal Het Schoolhuis aan de Dorpsstraat. Hun broodjes tonijnsalade zijn onovertroffen, maar laatst hadden ze ook vitello tonnato. Geweldig.

Ze maken die tonijnsalade aan met appeltjes en kappertjes, je kunt me niet blijer maken. De fietstocht ernaartoe is voor mij een feest, zo langs de Dijk. Overal water en groen, overal platteland. Ik ben nogal druk altijd en dan kan ik in een uurtje fietsen mijn hoofd helemaal leeg maken, waarna er van allerlei ideeën oppoppen. Door het ritme en de cadans van het fietsen komt er ruimte in mijn hoofd.’

Drie gouden tips van Yvonne

Er valt in haar eigen Volendam aan de dijk enorm veel te smikkelen en te smullen, zeker als je van vis houdt, maar ook op de route rondom kun je geweldig lunchen of even een fijn stuk gebak eten. Yvonne van Gennip tipt:

  1. Het Schoolhuis in Holysloot: de locatie aan de rand van Amsterdam is waanzinnig. Je zit daar zo mooi. En het eten is echt heel goed.
  2. Het wapen van Ilpendam. Geen ingewikkelde kaart, maar heerlijk Hollands, perfect voor een stop.
  3. Het wapen van Middelie. Heel fijn om daar even uit te rusten en wat te eten of drinken. Prachtige omgeving in Laag-Holland (wonderschoon bezongen door Paul de Munnik in het gelijknamige nummer).

Beetje uitwasemen en nahijgen

Ze houdt van die routine: ‘Heen stamp ik lekker door, terug doe ik dan mijn boodschappen. Ik heb altijd de fietstassen bij me. Vaste prik en lekker handig. Dan heb ik lekkere trek gekregen van al die beweging.’

Waarom ze zoveel op de Giant stapt? ‘Ik heb mijn meniscus gescheurd gehad en toen zei de orthopeed: “Niet meer hardlopen, fietsen is beter.” Nou, top, doen we dat toch? Ik merk dat ik in de polder echt in mijn coconnetje kom, ik fiets ook graag alleen. Lekker naar de bootjes kijken, lekker mijn conditie op peil houden, echt een geluksmomentje. En sommige dorpen zoals Broek in Waterland, ja, die zijn gewoon te mooi. En al moet ik in Monnikendam altijd oppassen vanwege alle klinkers die daar liggen, dat blijft ook beeldschoon om doorheen te crossen.’

Crossen? Ze grinnikt: ‘Dat blijft er toch inzitten bij mij. Altijd de vaart erin houden. Ik wil ook wel na het fietsen dat fijne gevoel hebben echt iets te hebbengedaan. Even een beetje uitwasemen en nahijgen, dan weet ik dat ik goed heb doorgetrapt. Maar ik jaag niet als een bezetene rond hoor, ik word ook vaak genoeg ingehaald. Ik wil wel genieten en lekker kunnen rondkijken. En dat is fijn aan mijn route: weinig stoplichten, eindeloze weggetjes langs de lammetjes in de wei.’

Want in haar hoofd is het altijd lente als ze fietst. ‘Stiekem ben ik wel een mooi weer- fietser, ja. Ik kijk ook altijd eerst waar de wind vandaan komt. Dan weet ik of ik naar Noord en Zuid wil.’

Foto: Peggy HoeWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF