fbpx

De eerste kerst na je scheiding

Sissel Pemmelaar is mediator en helpt ouders om de scheiding goed te regelen. Voor WENDY schrijft zij over scheiden. Deze maand de eerste kerst met kinderen na een scheiding.

Als je nog maar net gescheiden bent, is zo’n eerste kerst erg wennen. Hoe gaan jullie het doen met de kinderen? Wat als je straks alleen bent tijdens de feestdagen? Deze nieuwe vragen kunnen verschillende emoties oproepen: verdriet, angst, boosheid, maar ook schaamte of zelfs opluchting. Maar niet alleen voor jou is het confronterend. Ook de kinderen moeten er aan wennen dat alles anders is. Daarom hier een aantal adviezen van scheidingsmediator Sissel voor een fijne kerst.

Erken gevoelens

Kijk jij nu niet uit naar kerst en zie je er tegenop? Dat mag! Voor gevoelens geldt hoe harder je ze wegdrukt, hoe heftiger ze juist weer (anders) oppoppen. Je kunt er letterlijk ziek van worden of je verdriet uit zich in boosheid. Erken daarom je gevoelens: huil, praat er over of schrijf het op. Voor de kinderen geldt hetzelfde, geef ze alle ruimte voor hun emoties. Vraag bijvoorbeeld: “hoe is het nu voor jou dat kerst anders is?”

Maak tijdig afspraken

Het beste is om bij het opstellen van het ouderschapsplan al over de feestdagen na te denken. Het voorkomt dat de vraag vlak voor kerst grimmig wordt: “wie krijgt de kinderen met kerst?!” Maar dan nog is er ieder jaar overleg nodig over de kerstviering op school, cadeaus en de exacte planning. Begin hier tijdig mee. Lukt het jullie niet om er samen uit te komen, aarzel dan niet om een scheidingsmediator in te schakelen.

Luister écht naar je kind

Verplaats je steeds in je kind. Vraag je af wat voor hem of haar fijn is. Nee, dat is niet twee dagen lang van de ene naar de andere kant van Nederland reizen om iedereen te bezoeken. Vaak zie ik in mijn mediation praktijk dat ouders ervoor kiezen om kerst en oud & nieuw te verdelen. Realiseer je ook dat de behoefte van je kind haaks kan staan op wat jij graag zou willen. Een voorbeeld: misschien heb jij er nu helemaal geen zin in om je schoonouders te zien, maar wil je kind wel graag bij opa en oma zijn. Vraag ook aan je kind: “wat zou voor jou fijn zijn?” Je kind erbij betrekken is iets anders dan hem of haar te laten beslissen.

Verander niet teveel

Jullie wereld staat door de scheiding al genoeg op z’n kop. Als er bepaalde tradities zijn, waarom zou je die dan veranderen? Wees ook voorzichtig als er een nieuwe partner is. Bedenk dat, al loop jij op een roze wolk, je kind en je familie doen dit niet. Kies er in dat geval voor iets samen met je nieuwe liefde te doen, als de kinderen niet bij jou zijn.

Geef een gratis cadeau!

Zet eens de eerste stap en gun de andere ouder iets. Het is gratis maar zeker niet minder waardevol. Naast dat het jezelf lucht geeft, zie je altijd dat jouw gunfactor stijgt. Hiermee geef je gelijk een mooi cadeautje aan jezelf. Ook voor de kinderen gaat dit op. Je wil ze nu vast graag verwennen met dure cadeaus. Maar dat is helemaal niet nodig. Het meest waardevolle cadeau dat je jullie kind kan geven is dat het -ook na de scheiding- van de andere ouder mag blijven houden.

Maak ook de adventskalender die Sissel speciaal voor kinderen van gescheiden ouders bedacht. (Link: https://wendyonline.nl/gescheiden-maak-adventskalender-kind/)

Tot slot een gouden tip:

Kerst is het moment om terug te kijken naar wat je het afgelopen jaar wél hebt bereikt. Denk maar eens goed na. Ik weet zeker dat je drie dingen kunt bedenken. Wees daar maar ontzettend trots op. En bij kerst hoort natuurlijk ook vooruitkijken. Schrijf met gouden letters op het raam, een kerstversiering of iets anders dat je vaak ziet: “365 nieuwe kansen heel dichtbij!” Herhaal dit zinnetje als een mantra en blijf erin geloven. Dat is nu je grootste kracht!

 Ik wens jullie fijne feestdagen toe & een prachtig 2018, 2019, 2020…

 Heel veel liefs en warmte,

 Sissel Pemmelaar

  

Sissel Pemmelaar is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. Meer weten kijk op www.pemmelaar.nl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF