fbpx

De 5 grootste valkuilen bij scheiden

Ook jij neemt het je voor, als je te maken krijgt met een scheiding: voor de kinderen doe ik het goed. Maar een verkeerde stap is sneller gezet dan je denkt. Onze mediator Sissel Pemmelaar weet daar alles van. In haar eerdere blogs vertelde ze wat je vooral wél moet doen. Nu wijst ze je op de vijf grootste valkuilen –de vijf V’s- bij scheiden.

sissel pemmelaar

Vlug

Natuurlijk wil je dit snel achter de rug hebben en weer door met je leven. Maar ook bij scheiden geldt: hardlopers zijn doodlopers. Een scheiding raakt alle aspecten van je leven: psychologisch, juridisch, financieel, praktisch, als moeder of als vader. Daarnaast ben je uit balans, zeker in het begin. Gun jezelf dan ook de tijd om alles goed uit te zoeken en de juiste oplossingen te vinden. Zo zal het geluk je juist sneller weer toelachen.

Vechten

In de media is er veel aandacht voor of misschien heb je in je omgeving van dichtbij gezien dat een scheiding turbulent kan verlopen. Deze valkuil komt dan ook vast niet als een verrassing. Maar al ben je er nog zo van bewust, het is ook gelijk de meest lastige valkuil om te omzeilen. Een belangrijke factor is daarbij het omgaan met je emoties bij een scheiding. Hoe dit precies werkt leg ik uit in mijn blog zeg gedag tegen je scheiding en begin je zoektocht naar geluk.

Vinancien

In mijn praktijk zie ik vaak, zeker bij vrouwen, dat zij om financiën liever met een grote boog heen lopen. Vandaar hier geschreven met een grote hoofdletter ‘V’ van Vies. Maar ook van NIET Vergeten! Uit de cijfers volgt namelijk: na een scheiding vrouwen gemiddeld 25% aan koopkracht verliezen, terwijl mannen er nauwelijks financieel op achter uitgaan.* Zorg dan ook dat je een volledig beeld hebt en goed geïnformeerd bent over je financiële positie.

Vermijden

De harmonie bewaren, uiteraard. Dat doe je alleen niet door moeilijke onderwerpen te vermijden. Deze blijven dan op de achtergrond tussen jullie spelen. Ook kan het zijn dat je zo met dingen instemt, die je achteraf anders had gewild. Dat blijft natuurlijk knagen. Ga dus het gesprek  aan.

Vrienden

Hoe vaak hoor ik het niet: “We willen vrienden blijven na de scheiding.” NEE! Jullie gaan niet voor niets uit elkaar. Doe elkaar dat niet aan: de één kan verwachtingen blijven houden en de ander heeft er eigenlijk geen zin in. Een recept voor (innerlijke) conflicten, zeker als er een nieuwe liefde in het spel komt.

Wat wel kan -en ook moet voor de kinderen-** is dat jullie samen doorgaan als ouders. Zie elkaar als collega ouders. Met een collega hoef je ook geen vrienden te zijn, maar kan je wel iets moois neerzetten!

*  Trends in de financiële gevolgen van een echtscheiding 2017, CBS

* * Verschillende onderzoeken van de Universiteit Utrecht, tonen aan dat: hoe beter de relatie is

tussen ouders na de scheiding, hoe beter het met de kinderen gaat.

Sissel Pemmelaar is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. Meer weten kijk op www.pemmelaar.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF