fbpx

Daten anno 2024: Hoe doe je dat?

Daten – het komt tegenwoordig in veel verschillende vormen. Van swipen op Tinder tot een blind date of een drankje in de stad. Maar hoe zorg je nou voor succes? In de talkshow van Jeroen & Sophie spreken ze met drie generaties date-experts Milou Andree, Kasper van Kooten en Willy van der Griendt over daten.

Daten voor gevordenen

Actrice en schrijfster Willy pronkte op haar 73e in badpak op de cover van de Margriet en leidde altijd een avontuurlijk en druk leven, maar die grote, allesomvattende liefde die haar tot het einde der tijden zou vergezellen, heeft ze nog niet gevonden. Sinds een aantal jaar begeeft ze zich – met gezonde tegenzin – op het online datingpad. Ze valt van de ene date in de andere, de mannen die ze ontmoet zijn afwisselend leuk, bizar en buitengewoon gênant, maar de ware zit er niet tussen. Toch geeft ze niet op, want het idee dat de ware nog ergens op haar wacht, houdt haar gemotiveerd.

Ze besloot een boek te schrijven: Daten voor gevorderden, waar ze alle obstakels die ze tegenkomt tijdens haar zoektocht naar echte liefde in deelt. En Willy zou Willy niet zijn als er geen flinke dosis humor in zou zitten 😉

Swipen voor een kwarrel

Een speciaal datingwoordenboek. Ja, wij hebben er ook nog nooit aan gedacht, maar Milou Andree en Vivian Rijs wel. In het boek ‘Swipen voor een kwarrel’ kun je alle moderne termen en betekenissen terugvinden die ook maar iets te maken hebben met het datingsleven. Benieuwd? Dit zijn een paar voorbeelden:

  • Beige flag: Iemand heeft een aantal irritante eigenschappen, maar het is nog net niet zó irritant dat je het erom afkapt.
  • Boemerangsingle: Iemand die iedere keer wisselt van het single leven naar het relatie leven.
  • Benching: Je bent wel gezellig met iemand aan de klets, maar laat diegene nog een beetje aan de zijkant liggen, zodat je nergens aan vast komt te zitten.

Single zijn

Daten is voor iedereen en gelukkig mag je zelf bepalen welke vorm het beste bij jou past. Maar als je liever single bent, mag dat natuurlijk ook. Je bent bovendien niet de enige: er is op dit moment een groeiend aantal singles in Nederland, zo’n ruim drie miljoen. Toch blijkt een hoop van die singles vaak een soort druk te ervaren.

Paul Enzlin, Hoogleraar Seksuologie aan de KU Leuven, legt uit: ‘De buitenwereld maakt het soms lastig. Singles geven aan vaak het gevoel te krijgen dat er iets vreemds met hen aan de hand is, omdat zij geen relatie hebben.’ Daar sluit Marieke Dewitte, universitair docent Klinische Pyschologie, zich bij aan: ‘Het idee heerst dat een relatie een must is. Single zijn wordt gezien als een tijdelijke toestand die zo snel mogelijk opgelost moet worden.’

Waar deze druk nu precies vandaan komt weten ze niet. Maar wat ik je graag zou willen meegeven is dat je je vooral niet te druk moet maken. Het leven is tenslotte veel te kort om te stressen over je relatiestatus.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF