fbpx

Column Nicolette: het leven is geen sprookje

Oud-topmodel Nicolette Kluijver (33) is sinds vijftien jaar een meer dan fris en vrolijk gezicht op televisie. Ook is ze gelukkig getrouwd, moeder (van drie) en heeft ze een ongeremde levenslust. Met name over dat laatste gaat haar column in WENDY. 

Nicolette kijkt graag met haar kinderen naar De kleine zeemeermin, maar dat prinsessen stereotype in Disneyfilms… Daar behoedt ze haar kids liever voor.

Een vrouw moet het allemaal hebben

Je bent het helemaal als je knap bent én een knappe kop hebt. Nu ben ik toevallig de trotse moeder van twee meiden (en een wonderschone, schattige, liefste zoon) die het allebei hebben. Superknap en ook nog eens uitermate intelligent. Ik weet dat iedere moeder dat zegt over haar kroost, maar…

Nu al geïnteresseerd in het menselijk lichaam

Isabella is vijf en nu al geïnteresseerd in het menselijk lichaam. Ze wil alles weten over de anatomie van de mens. Ze stelt me soms heel filosofische vragen, waar ik het antwoord niet op weet. Ik verzin het, en ze heeft het door. Ze kijkt me aan met haar eigenwijze wipneus vol sproetjes en aan haar blik zie ik dat ze mij op een dag gaat vertellen hoe het dan wel zit. Ze vroeg me laatst waarom we zeker weten dat er geen einde zit aan het heelal. Of waarom baby’s geboren willen worden als het zo fijn en warm is in de buik van de moeder?! Daarom denk ik dat de Nobelprijs op een dag de Isabelprijs gaat heten. Maar wellicht ben ik iets te voorbarig. En dan is ze ook nog eens oogverblindend mooi. Ik kan uren naar haar kijken. Hoe ze lacht, beweegt, een snotje uit haar wipneusje pulkt en er niet voor terugdeinst om er een likje van te nemen. Gezond, zegt ze, als ik roep dat ik het vies vind, vanwege de bacteriën, mam.

Een beauty met brains

En dan heb ik nóg een beauty met brains thuis. Ana-Sofia, een geboren ster. Ik ben blij dat ik bij haar in huis mag wonen, want zo is het. Ana-Sofia is van nature een leider. Ze regeert op zo’n aandoenlijke manier, dat je haar dankbaar bent voor het rennen en vliegen dat je voor haar mág doen. Ze is slim, doortastend, heeft een ijzersterke eigen wil en een natuurlijke blonde coupe soleil waar wij vrouwen uren voor in de kappersstoel moeten bivakkeren. En dan is ze pas drie.

Nu kijk ik met mijn meiden weleens een Disneyfilm

We ontbijten dan terwijl we onder de warme dekens tegen elkaar aan liggen. Wat me opviel, is dat in alle Disneyfilms ons vrouwen een boodschap wordt meegegeven waar ik het niet helemaal mee eens ben. Nee, dit is geen feministische haarbal die ik nu ga spugen. Gewoon een constatering, na het kijken van De kleine zeemeermin. Ariël is een echte beauty. Als je mij vroeger vroeg wat ik later wilde worden, zei ik: Ariël. Die vrouw is – naast dat ze als zeemeermin echt wel vooraan heeft gestaan in de rij van mooie meervrouwen – ook nog eens gezegend met de mooiste zangstem. Hoe is het dan mogelijk dat deze getalenteerde, jonge, prachtige vrouw haar talent laat weghalen voor een prins. Alleen mooi zijn is niet genoeg voor prins Erik. Ariël nemen (figuurlijk) zoals ze daar is aangespoeld, is niet genoeg. Die arme prins Erik moest eens weten dat ze haar grootste talent heeft weggegeven om zich te kunnen laten vallen in zijn brede warme armen. Ariël had natuurlijk verwacht dat hij haar had gepakt (wederom figuurlijk) en had gezegd: ‘Je bent goed zoals je bent… ik hou van je, niet om wat je kunt, maar om wie je bent.’ Maar nee. Het prinsessenstereotype is: de prins redt de prinses, en ze leefden nog lang en gelukkig.

Ik wil deze knappe vrouwen in wording behoeden voor wat ons wordt aangeleerd

Ik kijk naar mijn prinsesjes. De een ligt links tegen mij aan, de ander rechts met haar voeten op mijn buik. Ik wil deze knappe vrouwen in wording behoeden voor wat ons wordt aangeleerd. Het leven is geen sprookje. Wie goed doet, ontmoet soms toch ook slecht, en het trouwen van je droomprins of -prinses (kleine noot aan Disney: een leuke homoseksuele film is anno 2018 ook welkom) is een mooie bijkomstigheid, maar geen einddoel. Eén ding is zeker: de beauty’s die ik naast me heb liggen, ga ik voorzien van een ijzersterke eigen wil en een brein dat zo in balans is dat we – hoe het leven ook loopt – het sprookje zelf maken: en ze leefden (hopelijk heel lang en) gelukkig.

Ben jij een echte Disney fan? En wordt je stiekem steeds weer een beetje verliefd bij het zien van een prins? Zo zouden Disney-prinsen er in het echt uitzien!

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF