fbpx

Column. Chimène van Oosterhout vertelt wat haar na haar borstkanker en het verlies van haar ouders weer levenskracht geeft

Van zichzelf bezit Chimène van Oosterhout een tomeloze energie, net als haar vader, maar kanker en het verlies van mensen om haar heen zijn een aanslag geweest op haar kracht. Nu geeft het haar levenskracht om te rusten en te berusten in wat in het heden is.

Vaak krijg ik de vraag: ‘Waar haal jij al die energie vandaan?’ Of: ‘Ben jij nooit moe?’ Of: ‘Slaap jij weleens?’ En: ‘Heb jij ADHD?’ Nou, die vragen kan ik heel simpel beantwoorden: ik heb geen idee waar ik al mijn energie vandaan haal. Wel had mijn vader enorm veel energie en was hij erg vitaal en altijd bezig. Waarschijnlijk zit het dus gewoon in mijn DNA. Ook slaap ik goed, bijna iedere nacht. En ja, ik ben weleens moe, en de laatste tijd steeds vaker, want na mijn chemokuren is de vermoeidheid wel wat erger geworden en de zin in slaap veel groter. Ik heb het gevoel dat ik nog steeds herstellende ben. Het enige wat ik doe op het moment dat ik moe ben, is: niets! Vooral eraan toegeven. Een soort van apathisch op de bank of in mijn bed liggen. Met of zonder boek of schrijfblok, computer of televisie. Dus rusten, soms wat mediteren, en visualiseren hoe mijn perfecte leven eruit mag zien.

ADHD

De vraag of ik ADHD heb is me meerdere malen gesteld, waardoor ik ook maar direct een test bij de psycholoog heb laten uitvoeren, tot twee keer aan toe. Het antwoord blijft maar negatief. Volgens hem beschik ik over een tomeloze energie, een grenzeloos enthousiasme en een onverzadigbaar temperament. Dus mijn antwoord op die vraag is dan ook steevast: ‘Nee joh, ik heb T, G en OT.’ Wat ik vervolgens met droge ogen en op serieuze toon mag gaan uitleggen, zonder voluit in de lach te schieten.

Verlies van energie

Helaas ben ik in de loop der jaren wel wat levenskracht kwijtgeraakt, besef ik nu. In de eerste plaats door mijn gezondheid. Toen ik op mijn 27ste voor de eerste keer borstkanker kreeg, gaf ik vol gas. Ertegenaan! Beter en gezond worden, was mijn doelstelling. De tweede keer had ik ook nog wel energie om ertegenaan te gaan en ben ik ook weer gezond geworden. Maar toen ik hartfalen kreeg, vanwege de restschade van de bestraling van mijn linkerborst, was mijn levenskracht totaal verdwenen. Ik kon mijn eigen baby niet eens optillen en had daarvoor zelfs thuiszorg nodig. Ik kon werkelijk niets meer. Het leven was bijna helemaal uit me verdwenen en mijn kracht was ver te zoeken. Ik ben meer dan twee jaar bezig geweest om weer een beetje kracht in lichaam en geest te krijgen. Fysiotherapie en cardiobewaking, conditie opbouwen en doorzetten.

Op volle toeren

Alsof dat nog niet genoeg beproeving was, kreeg ik twee jaar geleden in mijn andere borst kanker, en kreeg ik daar ook weer chemo voor. Toen mijn haren uit mijn hoofd vielen, verloor ik wederom mijn levenskracht, net als bij Samson van Delilah, uit de Bijbelse verhaal. Helaas moet ik toegeven dat die kracht ook nog niet geheel retour is. Nog altijd voel ik me zwak, hoewel ik alles uit de kast trek om weer op volle toeren te kunnen draaien.

Afsluiten

Maar niet alleen een gebrek aan gezondheid kan je kracht ontnemen, ook mensen bezitten de capaciteit om energie uit je weg te zuigen. Dat hebben ze bij mij meerdere malen geprobeerd. Tegenwoordig voel ik het aankomen. Ik laat dit soort mensen niet eens in de buurt komen: uit mijn aura! Ze krijgen geen enkel stukje van mijn energie meer. En mocht het toch gebeuren dat er iemand tussendoor glipt terwijl ik dat niet in de gaten heb, dan draai ik meteen mijn energiekraan dicht. Ik heb mijn handen tegenwoordig vol aan mijzelf, dus helaas, ik kan niets meer weggeven.

Rouwen

En niet in de laatste plaats vreet het verlies van dierbaren en het rouwproces daarna energie, kan ik je vertellen. Dus besluit ik ook niet meer te piekeren, voor zover me dat lukt.

Zo veel mogelijk fijne dingen doen en fijne mensen om me heen hebben, dat geeft me energie en kracht. Ook al betekent dat soms gewoon op de bank liggen en nietsdoen tegenwoordig. Rusten en berusten, in wat is, in het heden, dat geeft levenskracht.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF