fbpx

Column. Chimène van Oosterhout over focus: ‘Oprechte aandacht is het mooiste geschenk dat je iemand kunt geven, geef het ook aan jezelf’

Het lijkt bijna een modewoord: focus en focussen. Je hoort het overal en iedereen roept het. Maar hoe doe je het? Waar Chimène het in haar vorige column, de laatste column van 2023, nog over ‘loslaten’ en ‘anders vasthouden’ had, heeft ze het in deze eerste column van 2024 over het tegenovergestelde.

Focus is dus een aandachtspunt, iets waar je speciale aandacht op richt of aan geeft. Een concentratiepunt, scherpstellen, nou ja, er zijn vele definities. Het gaat uiteindelijk om de toepassing van die definitie.

Van voor naar achter…

Nu ben ik persoonlijk iemand die moeite heeft met focussen. Ik vind veel dingen leuk, de meeste mensen aardig en zie overal kansen en mogelijkheden. Ik houd van spanning en avontuur en ik ken geen angsten, nou niet veel angsten dan. Verder is een moeilijke situatie voor mij vaak een uitdaging in plaats van een probleem.

Volgens anderen is dat vaak ‘van links naar rechts gaan’, maar ook dat klinkt mij als muziek in de oren. Daar worden per slot van rekening ook liedjes over gemaakt, maar dan moet je ook nog eens van vóór naar achter.

Extra moeilijk

Het is dus voor iemand die veel kanten op kan en gaat, extra moeilijk om te focussen. Daarom hebben bijvoorbeeld mensen met ADHD of ADD daar vaak moeite mee, of (kleine) kinderen, maar ook mensen met een ziekte, depressie, burn-out en relatieproblemen of mensen die bezig zijn met rouwverwerking en verlies. Of als je te hard werkt en te veel externe prikkels om je heen hebt, zou je focussen lastig kunnen vinden.

De afgelopen jaren heb ik te maken gehad met meerdere van de bovengenoemde uitdagingen. Het was het voor mij dan ook niet altijd even makkelijk om te focussen. Daarbij werd ik juist gedwongen om ‘van links naar rechts’ te gaan, omdat ik met crisissituaties te maken kreeg. Daarin moest ik per direct tot actie overgaan en een oplossing zien te vinden. Dan verandert een focus al voordat je de kans krijgt om te focussen. Volg je het nog?

Rustiger vaarwater

Nou, zo zat mijn leven zo’n beetje in elkaar. In één woord omschreven: chaotisch.
Tot 2024 dus… Ik kom in rustiger vaarwater, althans voor wat betreft stress en crisissituaties. (Ik hoop dat dit de komende 11 maanden ook zo blijft, ha ha ha), dus heb ik de veranderingen doorgezet en opnieuw ingezet. Ik ben begonnen met negativiteit, en de mensen en dingen die dat veroorzaakten, te elimineren. Niet letterlijk uiteraard. Dat is al een stap in de juiste richting.

Mijn focus ben ik daarnaast aan het verbeteren door motivatie. Positieve projecten opstarten; dat geeft positieve energie en betere focus uiteindelijk. Concentratie en motivatie gaan namelijk hand in hand. Daarnaast probeer ik positieve mensen om mij heen te verzamelen.

Ik let ook beter op mijn voedingspatroon, na de overvloedige feestdagen, en ik voeg de juiste voedingssupplementen toe. Als je namelijk ongezond en onregelmatig eet, gaat dit ten koste van je focus, hetgeen niet meer dan logisch is. Daarbij probeer ik ook nog eens zo goed, en soms zo lang mogelijk, te slapen.

Stapje voor stapje

Ik ben weer voorzichtig aan het bewegen en veel in de buitenlucht, wat mij goed lukt als ik in een decor van winterse ansichtkaarten kan lopen. Dus de natuur is inmiddels ook een soort van coach en therapeut voor mij. Verder heb ik beter geleerd om nee te zeggen. Dat vond ik best ingewikkeld, maar als de ruimte er gewoonweg niet is, dan is het heel makkelijk en bevorderlijk voor de focus om simpelweg nee te zeggen.

Ik heb mijn dagboek weer bij de hand genomen en ben mijn dankbaarheid en doelen aan het opschrijven. Dagelijks, want het helpt mij enorm om mijn hoofd leeg te schrijven.
Ik ben weer bezig met wat ik wil bereiken, maar ook hoe en wanneer.
Zo ga ik de definitie van focussen anders benaderen. Focus is zeker niet heilig, maar wel onmisbaar voor een georganiseerd en functioneel leven.

Focus verdient gewoon aandacht, maar dat verdienen we allemaal, toch? Want: “Het grootste geschenk dat je iemand kan geven is oprechte aandacht”

– Richard Moss.

Dus ook aan jezelf.
Vanaf nu focus ik op mijzelf.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF