fbpx

Coaching op afstand, wat zijn de voordelen?

Coaching per telefoon of via beeldbellen (Skype, Zoom, Teams, Facetime): kán dat eigenlijk wel? Of doe je jezelf dan tekort? Met de coronacrisis is coaching op afstand een hot topic geworden… en terecht! Door de maatregelen zijn er minder mogelijkheden om (fysiek) af te spreken, terwijl de behoefte aan coaching er natuurlijk nog steeds is. Maar coaching per telefoon of via beeldbellen is niet nieuw: Anne-Aafke Sol gebruikt deze vorm van coaching al jaren en psycholoog en werkgeluk-expert Sandy van Aert van Happy@Work Podcast interviewde haar op afstand. 

Voor de Happy@Work podcast interviewde ik haar over coaching op afstand. Over de vooroordelen én de voordelen. Je zult verrast zijn over de grote kwaliteitswinst die telefooncoaching kan hebben. Het hele interview kun je hieronder beluisteren

De vooroordelen over coaching op afstand

Misschien heb jij ook deze aarzelingen als je hoort over telefooncoaching:

 • Je kunt nooit zo diep gaan in het gesprek als bij face to face coaching.
 • Non-verbale communicatie maakt een groot deel uit van een gesprek; en dat mis je als je op afstand gecoacht wordt.
 • Het gesprek blijft meer oppervlakkig, je kunt er niet alles uit halen wat je wilt.
 • Het is minder vertrouwelijk, omdat je de persoon aan de andere kant niet kent.
 • Je kunt veel minder coachingstechnieken en -tools gebruiken dan bij fysieke coaching.

De voordelen van coaching per telefoon of via beeldbellen

Ik zeg eerlijk: ook ik had als psycholoog en coach mijn bedenkingen over coaching op afstand. Maar ik ben er al ruim vóór corona mee begonnen, mede dankzij Anne-Aafke. Want het is een vorm van coaching die juist heel waardevol is. Het biedt veel voordelen:

 • Het geeft je veel vrijheid: je hebt geen reistijd en blijft in je eigen vertrouwde omgeving.
 • Je kunt juist wél dieper gaan in het gesprek. Bij face to face coaching zijn mensen meer geneigd om sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Dat valt nu voor een groot deel weg, waardoor je sneller tot de kern komt.
 • Je komt veel makkelijker in contact met je lichaam. Veel mensen vinden het moeilijk om uit hun hoofd te komen en meer in hun lichaam te zijn. Bij coaching op afstand zit je in je eigen, vertrouwde omgeving en dat helpt om te ontspannen. Daarnaast ‘mis’ je de visuele waarneming wat ervoor zorgt dat je veel meer gericht kunt zijn op wat je voelt in je lichaam.
 • Een coach zal nog meer dan bij face to face coaching bij jou moeten checken: wat voel je, wat zie je, wat gebeurt er nu met je? Dat voorkomt aannames en komt de coaching ten goede.
 • Je mist inderdaad (deels) de non-verbale communicatie, helemaal bij coaching zonder beeld zoals telefonische coaching. Maar non-verbale communicatie komt óók voor een groot deel uit de stem: wanneer pauzeert iemand, hoe vaak laat iemand pauzes vallen, wat is de klankkleur van de stem, wanneer zijn er haperingen…Dat geeft de coach een extra bron van informatie.
 • Zowel Anne-Aafke als ik hebben ervaren dat je dezelfde tools en technieken kunt gebruiken als bij fysieke coaching. Het enige verschil zit erin dat de coach je nog meer vragen zal stellen, bijvoorbeeld bij een opstelling: waar sta je nu, hoe voelt dat, wat doet dat met je lichaam? Deze extra check is juist een voordeel!

Is telefooncoaching voor mij geschikt?

De ervaring leert dat telefonische coaching of coaching via beeldbellen minder geschikt is voor mensen die door een heftig proces gaan. Als je ziek bent bijvoorbeeld, een vervelende gebeurtenis hebt meegemaakt of je heel kwetsbaar voelt.

Twijfel je of coaching op afstand voor jou werkt? Je kunt altijd eerst in persoon kennismaken met jouw coach. Vervolgens kun je samen besluiten om de volgende coachingssessies op afstand te doen. En als je zelf coacht, nodig ik je uit om juist te gaan experimenteren met telefooncoaching. Er zal een wereld voor je opengaan als je de juiste technieken inzet.

Ik ben heel benieuwd wat jouw mening is over coaching op afstand! Ik zou je willen uitnodigen om het een keer te proberen en te kijken wat het jou allemaal oplevert.

Klik hier voor meer Happy@Work Podcast

Over Sandy

happy@work podcast Coaching op afstand, wat zijn de voordelen?Sandy van Aert is psycholoog en werkgeluk-expert en wil met haar Happy@Work Podcast mensen helpen om meer (werk)geluk te vinden. Elke 2 weken delen we een podcast en blog van Sandy.

Beluister nu: Happy@Work Podcast: Waarom de werk-privé balans niet bestaatWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF