fbpx

Cindy had een relatie met een narcist en verloor daardoor meer dan een ton

Aanvankelijk leek Jos voor Cindy Vranken (46) de ideale nieuwe partner. Hij was gek op haar gehandicapte dochtertje, overlaadde haar met liefde en cadeautjes en kwam zelfs werken in haar bedrijf. Maar Jos bleek een narcist te zijn en in de loop van de jaren werd hun relatie steeds liefdelozer en gewelddadiger en sluisde hij stiekem geld weg uit haar bedrijf. Nu de relatie afgelopen is en Cindy de laatste rechtszaak heeft gewonnen wil ze haar verhaal vertellen om andere vrouwen te waarschuwen voor een relatie met een narcist.

‘Toen we nog niet zo lang een relatie hadden kneep Jos een keer heel hard in mijn hand toen hij boos was. Achteraf gezien was dat al een teken dat er iets niet klopte, maar dat wilde ik niet zien. “Wat doe je nu?”, zei ik, hij bood zijn excuses aan en we hadden het er niet meer over. Nu denk ik: was ik maar alerter geweest.

Ik leerde Jos kennen via een Facebookgroep voor mensen die bezig waren met persoonlijke ontwikkelingstrainingen, waar ik een bedrijf in heb, en het viel me al snel op hoe slim hij was. Hij wist veel over online marketing en geregeld deden we samen online opdrachten en wisselden we informatie uit. Ik had een relatie van zestien jaar achter de rug en was niet op zoek naar een nieuwe liefde, maar toen ik een keer in zijn woonplaats moest zijn stuurde ik hem een berichtje om te vragen of we iets zouden afspreken. Ik had mijn gehandicapte dochtertje bij me en we ontmoetten elkaar in een speeltuin. Hoewel hij zelf geen kinderen had, was hij ontzettend lief voor mijn dochtertje en dat raakte me, meer nog dan zijn fysieke voorkomen. Haar vader heeft nooit echt interesse gehad in zijn dochter, dus dit is voor mij een gevoelig punt. Hij wist mijn hart echt te winnen via mijn dochtertje.’

Lieve kaartjes

‘In het begin was onze relatie echt fantastisch. Jos was ontzettend lief voor me en heel romantisch. Hij verraste me met etentjes, schreef lieve kaartjes, bloemen en nam me met de auto mee op allerlei uitjes. Ik ben altijd erg bezig geweest met spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling – iets wat mijn ex maar niks vond, maar Jos vond het juist goed dat ik dat deed. Hij gaf me het gevoel dat ik heel speciaal was en doordat hij ook zo goed met mijn dochtertje kon, waren we al snel heel hecht. Hij stelde bijvoorbeeld voor om speciale oefeningen met haar te doen, waardoor ze zich mogelijk beter zou ontwikkelen, dat waardeerde ik enorm. Ik ben zelf nogal chaotisch en Jos zorgde ervoor dat ons leven meer structuur kreeg. Hij nam de vaderrol op zich en omdat ik een groot huis had en hij niet, trok hij al snel bij me in. 

Ik keek tegen Jos op. Hij was slim en toen hij voorstelde om in mijn bedrijf te komen werken, leek me dat een perfecte aanvulling. Ik had altijd keihard gewerkt en een succesvol bedrijf opgebouwd en kon zijn hulp zeker wel gebruiken. “Jij bent niet goed in financien, laat mij dat maar doen”, zei hij. “Houd jij je maar bezig met datgene waar je goed in bent namelijk verkopen en de klanten coachen, ik zal de rest wel doen.” Ik geloofde erin dat we samen de perfecte combinatie konden zijn en gaf hem carte blanche. Ik gaf hem de controle over alle bedrijfskritische systemen, de website, de techniek en de hele achterkant van mijn bedrijf. We waren allebei ambitieus en voor mijn gevoel werkten we samen hard om het bedrijf verder te laten groeien.

Trauma

Toch begon het na een tijdje te schuren. Jos had steeds vaker kritiek op hoe ik de dingen deed. Als ik dan bijvoorbeeld een verkoopwebinar deed en er waren te weinig verkopen, dan werd ik daarna de grond in geboord omdat ik de vragen niet juist had beantwoord of omdat ik iets fout had gezegd wat hem niet aanstond. Ook prive kon ik niets goed doen. Op mijn vrienden had hij bijvoorbeeld veel kritiek en langzamerhand isoleerde hij me van iedereen. Ik zonderde me af en voelde me steeds onzekerder. Achteraf begrijp ik niet hoe ik mezelf zo klein heb kunnen laten maken, maar het was een proces dat heel geleidelijk verliep. Jos kreeg langzamerhand steeds meer macht over mij. Ik ben in mijn jeugd seksueel misbruikt en waarschijnlijk was ik daardoor zijn perfecte slachtoffer. Ik ben door dat trauma altijd op zoek geweest naar positieve bevestiging en door alle kritiek van Jos brokkelde mijn zelfvertrouwen steeds meer af. Op een gegeven moment wist ik niet meer wie ik was en hoe ik mij moest gedragen. Ik volgde Jos blindelings en deed dingen die ik voorheen nooit deed. Hij hield bijvoorbeeld van dure vakanties, naar restaurants gaan en mooie kleren en ik gaf meer geld uit dan ooit. 

Het ging van kwaad tot erger. Bij het minste dat ik verkeerd deed of zei, begon hij op mij te vloeken en ruzie te maken. Zo werd ik dagelijks uitgemaakt voor kankerhoer en kutwijf. Hij werd ook gewelddadig. Jos was een whiskyliefhebber en dronk regelmatig teveel. In het midden van een grote  lancering kwam hij eens om 4 uur ‘s nacht thuis binnengestormd met een andere zatlap. Toen ik daar iets van zei de volgende dag, sloeg hij de kamer kort en klein en bedreigde hij mij met een stuk glas voor mijn keel.’

Mijn schuld

‘Waarom ik niet zei: “Het is genoeg, ik stop ermee?” Nu denk ik: had ik dat maar gedaan, maar Jos had mij als narcist in zijn macht. Na elke uitspatting had hij achteraf spijt en beloofde hij beterschap. Hij liet mij geloven dat ik de schuld was van alles. Als ik me anders zou gedragen, zou het wel goed gaan tussen ons. Ik begon er zelf in te geloven. Legde de schuld bij mezelf en dacht dat als ik zou veranderen, hij ook zou veranderen. Ik was steeds meer op mijn hoede en ging op mijn tenen lopen uit angst om hem voor het hoofd te stoten. 

Ondertussen ging ook het bedrijf eronder lijden. Wekenlang weigerde hij om iets te doen. Hij bleef languit in bed of op de bank liggen terwijl ik mij te pletter werkte en de boel rechthield. Voor de buitenwereld was er geen vuiltje aan de lucht. Ik voelde mij gevangen in een gouden kooi en machteloos. We leken het droomkoppel maar binnenshuis was het elke dag overleven. Ik heb ooit eens zijn moeder om hulp gevraagd omdat ik echt radeloos was maar toen flipte hij helemaal door. Ze wilde er niets mee te maken hebben, zijn vader bleek dezelfde agressieveling en daarom was ze bij de geboorte bij hem weggegaan.

Ik werd steeds banger, maar durfde niet te vertrekken. Ik was de grip op mijn bedrijf verloren en was als de doods om alleen met mijn dochter op straat te belanden. Ik schaamde me dat ik het zover had laten komen en zag geen uitweg meer. Dat is het machtspel dat een narcist met je speelt. Ze sluiten je langzaam af van de buitenwereld en kraken je totdat je echt gelooft dat je niets meer waard bent. Het enige wat me nog overeind hield was de voldoening en waardering die ik regelmatig kreeg van mijn klanten. Iedere keer als ik een live event had of een coachingsmoment kreeg ik zoveel bevestiging en liefde van mijn klanten dat ik wist dat ik echt wel goed was in wat ik deed. En dat gaf me de moed om door te zetten.’

Machtspelletjes van een narcist

‘Op een gegeven moment ging Jos een maand naar Thailand, zogenaamd om de strategie van ons bedrijf uit te werken. Dat gaf me lucht en bracht me terug in de realiteit. Ik besefte dat ik iets moest doen en heb contact gezocht met de boekhouder. Zo ontdekte ik dat er iedere maand voor duizenden euro’s aan software was besteld, iets wat we helemaal niet nodig hadden. Ik heb een aantal mensen opgebeld en voor het eerst mijn verhaal gedeeld. Pas op dat moment besefte ik dat de situatie waarin ik was beland niet normaal was en dat ik niet de schuldige was maar dat ik te maken had met een narcist. Het klinkt raar om dit te geloven maar de machtsspelletjes die hij opvoerde waren zo subtiel, dat op het ogenblik dat je begint te beseffen dat er iets niet pluis is, het al veel te laat is. Zo werkt een narcist.

Twee dagen voor zijn terugkeer naar België heb ik Jos opgebeld en gezegd dat ik de relatie wilde verbreken. Hij was erg rustig en we zouden een oplossing vinden zodat hij zijn eigen bedrijf zou kunnen opzetten en op een correcte manier het bedrijf aan mij zou overdragen. Maar zo is het niet gegaan. Toen Jos terugkwam is de boel zo geëscaleerd in geweld dat ik het huis moest uitvluchten en de politie moest bellen. Ik deed aangifte en ben vertrokken. In de dagen erna ontdekte ik dat Jos in de loop van de tijd 77.000 euro uit het bedrijf had gehaald en naar zijn eigen rekening had overgemaakt, vlak nadat ik was weggegaan maakte hij nog eens 25.000 euro over naar zijn eigen rekening. Alle paswoorden en toegangen tot zakelijke en bedrijfskritische applicaties waren geblokkeerd. De ochtend nadat ik was vertrokken belde ik de bank om de rekeningen te blokkeren, maar toen was het al te laat.’

Gevlucht naar het buitenland

‘Vlak daarna is Jos gevlucht. Ik heb geen idee waar hij nu woont, maar waarschijnlijk ergens in het buitenland. Ik heb mijn huis teruggekregen en de rechtszaak is afgelopen maart uitgesproken in mijn voordeel. Dat was voor mij het moment om dit hoofdstuk van mijn leven af te sluiten. De relatie met Jos is nu bijna twee jaar voorbij en ik wil nu alleen nog vooruit kijken. De afgelopen twee jaar heb ik keihard gewerkt om financieel weer boven water te komen en ben ik op zoek gegaan naar wie ik nu werkelijk ben, en wat ik wil bereiken in mijn leven. Dat is me, dankzij de geweldige steun van mijn klanten, vrienden en dierbaren gelukt. Wat het me heeft gebracht is dat ik veel dichter bij mijn eigen kracht ben gekomen, ik heb veel meer vertrouwen in mezelf gekregen en ik sta steviger in het leven. Zowel persoonlijk als zakelijk ben ik enorm gegroeid. Ik voel nu nog meer dan vroeger wat ik waard ben. Ik hoef mezelf niet meer te bewijzen en heb geen approval van anderen meer nodig. En dat geeft mij de vrijheid en vreugde om volledig mezelf te zijn en elke dag het maximale uit mijn leven te halen zodat ik kan doorgroeien naar het volgende level.

Vrouwen die net als ik met een narcist te maken krijgen zou ik willen aanmoedigen om hulp te vragen. Ook als je geen oplossing meer ziet is er altijd een uitweg en als je één deur sluit, gaan er honderden andere deuren open. Door met andere mensen te praten zie je dat je je niet schuldig hoeft te voelen of hoeft te schamen. Een narcist kickt erop om sterke mensen aan te pakken en projecteren hun eigen onzekerheid op hun partner. Daardoor geven ze je het gevoel dat je niets waard bent, maar ik zou tegen alle vrouwen die met een narcist te maken krijgen willen zeggen: Je bent zoveel sterker dan jezelf denkt.’

De naam van Jos is gefingeerd.

Meer info over Cindy kan je vinden op www.cindyvranken.com of www.megacindy.com

Meer mooie powerstories lees je hier.

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF