fbpx

Cara gelooft in de menselijke verbinding

Als kind droomde de Amerikaanse Cara Boccieri (33 jaar) al van een simpel leven in de jungle. Deze droom heeft ze nagejaagd. Ze woont er nu middenin, op de grens tussen Thailand en Birma. Samen met vluchtelingen werkt ze aan het ethisch bedrijf  Ways of Change: een modemerk met een mooi verhaal die Cara en haar nicht oprichtten. Cara bedacht een bijzonder concept waardoor er een co-creatie is ontstaan met de vluchtelingen die hun traditionele vaardigheden kunnen gebruiken met het maken van sieraden en accessoires. 

Het is makkelijk Cara uit de hollende menigte op Rotterdam Centraal te plukken: een sprankelijke, natuurlijke persoonlijkheid die zich niet laat opjagen door alles om haar heen. Ze is te herkennen aan haar bos donkerbruine krullen, neuspiercing en een hip setje – jawel- ambachtelijk gemaakte paar oorbellen. “Deze staan nog niet in de webshop, ze zijn van de nieuwe collectie”, glimlacht ze. Ze is immers in Nederland om onder andere de nieuwe collectie met fair trade sieraden te lanceren. Met Ways of Change hoopt ze zoveel mogelijk haar boodschap te verspreiden: het realiseren van een positieve verandering.

De verbinding zoeken

‘Sluit je ogen en ontspan’. Het publiek geeft hier gehoor aan. Het is muisstil in de zaal. Dat men zou deelnemen aan een meditatie tijdens de Fair Fashion Festival in Rotterdam, had niemand kunnen verwachten. ‘Ik geloof dat het begint met de menselijke verbinding. Wanneer we onszelf als één met anderen gaan zien, zullen we beginnen elkaar te waarderen en kunnen we samen creëren’. Dit waren één van haar laatste zinnen die ze zei voordat alle ogen weer geopend werden. Met dit stukje zelfreflectie heeft de Amerikaanse gelijk uitgelegd hoe de fundering van Ways of Change ontstaan is.

Het geheel zien

Voor haar opleiding deed Cara in 2011 onderzoek in de vluchtelingenkampen op de grens van Thailand en Birma. De vluchtelingen kregen van de overheid een keuze: of in een vluchtelingenkamp blijven óf iets meer vrijheid door in een dorp te wonen waar zij min of meer een toeristische attractie zijn. Uiteraard kozen zij voor meer vrijheid. Cara merkte dat deze mensen traditionele vaardigheden bezaten en wilde hen helpen. Samen met haar nicht Lauren, die ervaring heeft in de mode-industrie, zette ze in 2013 Ways of Change op. Bij elk handgemaakt fair trade product staat vermeld wie het gemaakt heeft en op de site kan je filmpjes zien van iedere kunstenaar en hoe deze zijn spullen maakt.

[green_note title=”Cara:” text=”“De unieke stukken verbinden zowel de persoon die het creëert als de persoon die het draagt, terwijl hij verhalen over mensen, gemeenschappen, cultuur en connectie deelt”” ]

De jungle is haar thuis

Het is merkbaar dat Ways of Change ‘Allemaal draait om menselijke verbinding en liefde’. Cara voelt zich enorm verbonden met de jungle en zijn schoonheid. Ze heeft veel gereisd en gezien. Toch is deze plek haar thuis geworden. Het is de perfecte plek om te mediteren en ze kon er haar creativiteit uiten. ‘Het gaf mij de mogelijkheid om in contact te komen met mezelf’. Ze leeft weliswaar minimalistisch in de jungle, maar ze voelt zich er rijk en gelukkig. Deze plek wilt ze dan ook niet meer inruilen voor Amerika.

‘Ik ben geschokt’

Wanneer ze de Westerse wereld opzoekt, merkt ze dat er veel op haar afkomt en ze moet wennen aan de manier van leven die ze niet meer gewend is. Alle prikkels die voor ons Westerlingen vanzelfsprekend zijn, komen dan ook flink bij haar binnen. ‘Ik ben ontzettend geschokt van alle mensen die ik in een korte tijd ontmoet heb in Nederland, die een burn- out hebben’. Hetgeen zij geleerd heeft en wil meegeven aan anderen, is iets wat zou kunnen bijdragen aan mensen om dit te voorkomen of verminderen. Het dichtbij jezelf blijven, de rust, de meditaties; iets wat zij zichzelf eigen heeft gemaakt.

Geloof in een positieve toekomst

‘Door krachten te bundelen kan er een positieve verandering komen in de gemeenschappen en uiteindelijk de wereld’. Dat is Cara’s streven. Zo wilt ze interactieve workshops over liefde en normen en waarden gaan geven. Dit en het maken van alledaagse keuzes zijn van onschatbare waarde: ‘Keuzes zijn krachtig. We krijgen wat we willen door hetgeen we consumeren’.

Cara is zelf vegan, maakt bewust keuzes met wat ze wel of niet eet, drinkt of draagt en heeft haar hart gevolgd door in haar kracht te staan en die met die van anderen te bundelen. Het inspireert mij enorm hoe zij in het leven staat. Ze is van plan nog velen te inspireren door haar boodschap te verspreiden met de dingen die zij onderneemt. Zo kunnen reizigers in Thailand deelnemen aan projecten van Ways of Change en kunnen er sinds kort overnachtingen boeken via AirBnB.

Simpel advies, maar wel het mooiste

Haar advies die ze iedereen mee wilt geven: ‘Negeer je gevoel niet en blijf niet achteroverleunen’. Met andere woorden: doe iets met jouw kracht en passie, we hebben allemaal wat goeds te brengen. Ik denk dat ieders passie alleen uit liefde kan ontstaan. En daarmee kan elke mens iets moois doen op een eigen unieke manier en vanuit een eigen kracht. Cara bevestigt dat maar weer.

Neem een kijkje op de website, waar veel meer te lezen is over WoC, hun projecten en producten: www.bywaysofchange.comWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF