fbpx

Blue Monday: humor is hét antwoord op deze meest sombere dag van het jaar!

Vandaag is het Blue Monday; de meest sombere dag van het jaar. Iedereen heeft weleens een depri-dag, maar wat als je hier vaker last van hebt? Cabaretier Marjolijn van Kooten kan er over mee praten, want ze leed jarenlang aan een zware angststoornis. Met behulp van haar psychiater ontdekte ze haar grootste passie cabaret. Wij hebben haar geïnterviewd over haar show ‘Ik zie de bui al hangen’. In ‘Ik zie de bui al hangen’ gaat ze in op het hebben van een depressie, gedachten aan suïcide en de angst voor een terugval. Grappige sketches afgewisseld met mooie kleine liedjes die getuigen van een grote liefde voor taal, Hollandse nuchterheid en een scherp gevoel voor humor. 

ik zie de bui al hangen

Blue Monday is de meest depri-dag van het jaar. Hoe kijk jij nu tegen deze dag aan?

Voor mij is het zeker niet de meest depri dag van het jaar, maar dat komt ook omdat ik niet echt een zomermens ben. Januari is dus helemaal niet zo’n verkeerde maand. Lekker knus en gezellig thuis zijn!

Jouw show heet ‘Ik zie de bui al hangen’. Dat noem je psychiatrische cabaret, wat versta je daaronder?

Ik probeer het taboe op psychiatrie te doorbreken. Er zijn heel veel mensen die psychisch iets mankeren. Eén op de vijf mensen heeft last van depressie of angst. Onder jongeren is suïcide op dit moment doodsoorzaak nummer één. Dat is dus echt bizar want er overlijden dus meer jongeren aan zelfmoord dan door het verkeer. Inmiddels weet iedereen wel dat veel millenials overspannen zijn en sneller een burn-out krijgen. Het komt gewoon zo vreselijk veel voor. Ik heb in therapie gemerkt dat grapjes maken erover heel goed werkt, want je bent het dan aan het relativeren. Sinds ik psychiatrisch cabaret maak is het overal uitverkocht, dus er is ook zeker behoefte aan. Veel mensen willen er ook om lachen, want het is allemaal zo zwaar en beladen.

Wat zijn de reacties op de show?

Ik krijg heel veel positieve reacties! Er zitten meestal vier groepen in de zaal. De cabaretliefhebbers, de behandelaren, veel patiënten, maar ook mensen die zelf eigenlijk helemaal geen klachten hebben en het toch herkenbaar vinden.

Komt Blue Monday ook terug in je show?

In de normale show zit het er niet in. Wel komen stukjes over depressie, angst, een terugval en gedachten aan suïcide voorbij. Als ik dit nu zo opnoem klikt het heel zwaar, maar je kan onwijs hard lachen! Er zitten maar een paar echt zware stukjes in en verder is het dus vooral heel hard lachen.  Ik wel bezig met een aangepaste voorstelling te maken, speciaal voor Blue Monday. Dat wordt een soort compilatie van de vorige voorstellingen. Ook ga ik samenwerken met het depressiegala. We proberen een combinatie te maken voor mensen, zodat ze eerst naar mijn show toe kunnen en daarna naar het gala. Ik heb ook een trailer! Als je die leuk vindt, dan vind je mijn voorstelling ook leuk

Hoe ben je er achter gekomen dat cabaret jouw passie is?

‘Als kind was ik altijd al bezig met theater. Het begon bij de schoolactiviteiten waar ik aan mee deed. Daarna ging ik bij toneelclubjes en schreef ik korte verhaaltjes. Uiteindelijk heb ik (toen ik jong was) acteerlessen gevolgd bij het publiekstheater. Volgens mij heet dat nu het Internationaal Theater Amsterdam. Daar had je zo’n minder groep waar ik dan bij zat. Dus ik was eigenlijk altijd al into theater! Naarmate ik ouder werd begon ik met de studie ‘Communicatie Wetenschappen’ en ging ik werken als communicatie-adviseur. Ik besefte dat ik erg ongelukkig was. Ik schaakte een therapeut in en die vroeg me op een dag: ‘Wat is jouw passie?’. Op dat moment wist ik het echt niet en begon ik heel hard te huilen. ‘Ik heb geen passie!’ Antwoorden ik hem. Maar al snel besefte ik dat theater altijd een grote hobby is geweest wat ik op een geven moment los heb gelaten. Op dat moment werd het tijd om het roer om te gooien, ik werkte toen nog als fulltime communicatie adviseur, maar ben auditie gaan doen voor een parttime theateropleiding. Toen ben ik ook parttime gaan werken en heb ik een vier-jarige opleiding aan de Theater Academie gevolgd. Alsnog mijn droom achterna gegaan!’

https://www.instagram.com/p/BjP5By3nGz4/

Winactie

Ben jij tijdens deze winter ook toe aan een beetje humor of een leuk uitje? Wij mogen namelijk 2 kaartjes weggeven voor de humoristische theatershow ‘Ik zie de bui al hangen’.  Wil je graag dubbel liggen van het lachen? Stuur dan een mail naar winactie@wendymultimedia.nl en laat ons weten waarom jij deze twee kaartjes nodig hebt. Bekijk hier de data en locaties!

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF