fbpx

WENDY-expert Felix Brabander: ‘Beste HSP’er, vind iets dat groter is dan jezelf’

Een mens heeft altijd behoefte aan het grotere verhaal. Noem het nieuwsgierigheid of behoefte aan meer context, meer betekenis of meer grip. Dat grotere verhaal moet niet alleen rationeel binnenkomen, maar vooral voelbaar zijn, wil je er wat aan hebben. En dat geldt extra voor HSP’s die van zichzelf al veel te veel in het hoofd leven. Waarom doen zij dat? Omdat het daar veiliger lijkt dan steeds in het gevoel te zijn, met het risico ‘speelbal’ te worden van onvoorspelbare krachten. Helaas geeft dat hoofd niet een voelbare verbinding met iets dat jou als mens boven het individuele geploeter uit kan tillen. HSP-coach en WENDY expert Felix Brabander van de HSP Academy vertelt hoe je als HSP’er om kan gaan met verschuivingen in je leven. 

Stel je voor dat jouw zekerheden steeds meer afbrokkelen. En dat plannen die je had, steeds minder fundament blijken te hebben. Dat waar jij goed in bent nu ineens minder boeiend lijkt en je je afvraagt ‘waar je het allemaal voor doet’.

Wat kan jou dan helpen?

Heb je wel eens een moment gehad dat je niet meer weet welke vragen je moet stellen? En dat er geen antwoorden meer lijken te zijn? Dat de ruimte stil en leeg blijft? Je hoort slechts de krekels. Een pandemie zoals we die nu hebben kan zoveel vragen oproepen dat er geen richting meer te ontdekken valt. Mijn eigen ervaring echter is dat er altijd wel weer een moment met een antwoord komt. Misschien niet een antwoord dat je verwacht. Maar er komt een antwoord, meestal als je hoofd uitgeraasd is en alle stemmen die daar zijn stil vallen. Dat moment kàn aanvoelen als een vrije val. Wil je op zo’n moment dan toch een antwoord hebben (lees: forceren) dat in het verlengde ligt van alles wat je al weet, (reeds gebaande paden), dan creëer je alleen maar meer van hetzelfde en daarmee meer valse hoop en verwarring.

Het enige wat je dan nog kan zeggen is: ‘Ik weet het niet’, of nog beter: ‘Ik weet het niet meer’. Daarmee stap je in een nieuwe ruimte, een nieuwe ervaring, onwennig, maar ineens is er in die ruimte … rust. Jawel! Het enige dat ervoor nodig is, is erin ademen. Dit is een leerproces, zeker. Maar het is een reëel proces dat zelfs is gebaseerd op natuurwetten. Een vergelijking: denk aan de huur opzeggen op de laatste dag van de maand terwijl je erop vertrouwt dat je vier weken later een nieuwe woning hebt, terwijl je nu nog niet weet waar en ook niet weet of je er straks het geld voor bij elkaar gaat krijgen. Denk aan borgsom, verhuizers, nieuw interieur. In zo’n situatie is er veel onzeker, staat er veel op losse schroeven. Het gaat er nu om, zeker als je HSP bent, dat je hiermee veel beter om leert gaan, met dit soort situaties, dit soort gebeurtenissen. En een vertrouwen ontwikkelt dat zo diep geworteld is dat je gedragen wordt door nieuwe mogelijkheden. En dat is waar onder andere het plezier van hoogsensitief zijn ligt.

Handvat

Net als je denkt dat het schip zinkt, gaan er nieuwe deuren open en voelt alles weer lichter. Voor gewone mensen is dit al een beproeving. Voor HSP’s is het dat helemaal. En juist omdat alles zo sterk bij je binnenkomt, jou zo diep raakt, heb je naar het ‘handvat’ van de krachtige tot extreme controle gegrepen om jezelf overeind te houden.

Maar echt: als het universum vindt dat de tijd rijp is voor een verschuiving, dan kan je daar met goed fatsoen niet aan ontsnappen. Misschien tijdelijk, als je een hele sterke wil hebt. Maar daarmee ga je dingen forceren en je betaalt er een prijs voor. Waarom? Omdat je spanningen veroorzaakt in je systeem die jouw gezondheid aantasten. Bij jou gebeurt dat sneller en heftiger dan bij niet-HSP’s. Als je vanuit angst reageert en daarin doorschiet, kom je los te staan van een groter plan, los van hèt grotere plan, als je wilt. Je gaat dan als het ware boven het universum staan.

Ben je wat meer religieus lees dan: je gaat als het ware boven God staan. Daarmee word je onbereikbaar voor de heelheid die het universum met zich mee draagt. Zodra je in een ogenschijnlijke leegte durft te stappen en het idee dat jij alles onder controle kan en moet houden achter je kan laten, komt er een ontspanning die je nooit eerder hebt ervaren. Het is het moment waarop de spanning omslaat in ontspanning. Maar dan echt in de zin van ‘overgave’.

De eerste stap naar heelheid is overgave aan iets dat groter is dan jijzelf, een nieuwe stroom van mogelijkheden, die zo zuiver blijkt te kloppen dat er een nieuw leven voor je ligt en je door de lichtheid van alles je afvraagt waarom je dat niet eerder hebt gezien. Het antwoord op deze vraag is: Je stond jezelf in de weg. Je was je niet voldoende bewust van een stem in jezelf die als een stoorzender een nieuwe visie op jou doorkruiste. De stem van de 12 of 24 ja-maren op één dag. Als je voelt dat je vasthoudt aan een oud idee van jezelf dan help ik je graag om weer die openheid te omarmen waardoor de nieuwe jij kan opstaan. Het zijn vaak de laatste loodjes die het moeilijkst zijn voordat je in contact komt met de beste versie van jezelf.

Jouw ‘hier-en-nu-gevoel’ kan jou de indruk geven dat je er bijna bent, maar je wordt toch uitgenodigd om nog ergens naar te kijken, om ergens níét overheen te stappen maar er contact mee te maken. Zeker, stap in die nieuwe realiteit, waar je helemaal rijp voor bent, behalve dat er nog een laatste hobbel moet worden genomen voordat je echt je pure zelf kan zijn en meer licht gaat uitstralen..

Innerlijke kracht

Die beste versie, daarvoor is vrijwel altijd een vorm van transformatie nodig, een transitie waardoor je op een ander, hoger niveau gaat functioneren, bij voorkeur natuurlijk op alle terreinen van je leven. Juist in deze tijden heb je een grotere visie op jezelf nodig. Een die betekenis geeft aan jouw bestaan, aan jouw aanwezigheid hier. Waarom? Om te voorkomen dat je verzuipt in je eigen waanzin of slachtoffer wordt van de waanzin van anderen. Investeer in innerlijke kracht. Dat is het allerbelangrijkste handvat voor je persoonlijke ontwikkeling, je gezondheid, je welzijn, je financiën, creativiteit, je liefde.

Laat deze visie tot je komen door enerzijds je wereld groter te maken, op jouw manier en door anderzijds diep in de aarde te wortelen. Aarden in de aarde is waar jij als HSP je bron vindt. Ga die verbinding aan en ontmoet je werkelijke zelf. Let op deze reis goed op je energie. Verzamel mensen om je heen met een positieve houding naar het leven, geïnteresseerd in spiritueel ontwaken en persoonlijke ontwikkeling voor een echt holistisch en vervuld leven.

Over Felix Brabander

Felix Brabander weet als HSP’er alles over hoogsensitiviteit en is oprichter van de HSP-Academy. Hij werkt als HSP-coach en geeft cursussen en trainingen op het gebeid van hoogsensitiviteit. Kijk voor meer informatie op de site van de HSP Academy of op de site van zijn coachingspraktijk.

Meer interessante artikelen over hooggevoeligheid van Felix Brabander lees je hier.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF