fbpx

Barbara Nanninga: ‘Praat over seks in je relatie (hoe eng het ook is)’

Barbara Nanninga is psycholoog, (bedrijfs)coach en hypnotherapeut en schrijft in elk nummer van WENDY een column. Ze weet als geen ander mensen te raken en de vinger op de zere plek te leggen zonder daarbij kwetsend te zijn. Deze keer praat ze over het gesprek over seks aangaan in je relatie. 

Belangrijke aspecten

Er zijn drie belangrijke aspecten die het verschil maken tussen een relatie en een goede relatie. Eén: acceptatie. Twee: weten wat je eigen behoeften zijn. En de derde belangrijke component: communicatie. Vaak voel je wat je wilt, nodig hebt of wat je behoeften zijn, maar is er eerlijk over praten het struikelblok. Zeker als het om seks gaat… De kans dat de partners in een relatie dezelfde behoefte hebben aan seks, is niet zo vanzelfsprekend. Hoe vaak hoor je de man niet klagen dat zijn vrouw ‘niet meer wil’, en is aan de andere kant de vrouw huiverig om ’s avonds naast haar man in bed te kruipen: ‘Hij moet weer zo nodig’. Of andersom. Er ontstaat spanning, waarover niet wordt gecommuniceerd; niet bevorderlijk voor de relatie.

Afgewezen voelen

Dit probleem had Pien toen ze bij me kwam. De periode van verliefdheid is achter de rug, het is met haar vriend Bart na wat jaartjes allemaal niet meer zo spannend. Vrijen hoeft van haar niet meer zo nodig, maar ze doet het nog wel, zo nu en dan. ‘Voor Bart. Het is anders zo zielig en ik ben bang dat hij zich anders niet meer mannelijk voelt.’ Aangezien Pien al vaker bij mij is geweest en ze zich veilig genoeg voelt, durf ik meteen de confrontatie aan te gaan met haar. ‘Zielig voor hem?’ ‘Nou ja,’ hakkelt ze, ‘misschien, maar ik wil niet dat hij zich afgewezen voelt.’ ‘Dat Bart zich afgewezen voelt? Of… dat jíj je afgewezen voelt?’ Doordat ze mijn manier van werken kent, begrijpt ze meteen dat het hier om projectie gaat. Als zij Bart zou vertellen dat ze zich minder tot hem aangetrokken voelt en weinig of zelfs geen zin heeft in seks, kan dit natuurlijk van alles met hem doen.

[green_note title=”Over Barbara ” text=”In haar praktijk en in het bedrijfsleven coacht ze individuen en groepen op zelfvertrouwen, zelfreflectie, intuïtie en communicatie; zeer belangrijke thema’s in haar werk. Barbara werkt mee aan meerdere tv-programma’s. barbarananninga.nl” ]

Het moedige gesprek

Door dit te onderzoeken, ziet ze een paar mogelijke uitkomsten: het zou kunnen dat hij er alles aan wil doen de relatie te verbeteren, of hij zou zelf ook zijn twijfels kunnen hebben. Wie weet leidt dat tot het beëindigen van de relatie. Bij die gedachte raakt ze helemaal in paniek. Ja, en dan is het veel gemakkelijker om maar gewoon je mond te houden, zodat de kans dat jijzelf wordt afgewezen er niet lijkt te zijn. Gelukkig beseft Pien dat zwijgen niks oplost en dat ze het gesprek zal moeten aangaan. We noemen het niet voor niets: ‘Het moedige gesprek’. Benoemen wat er gebeurt, wat je hierbij voelt en wat je behoeften zijn. En dan afwachten hoe de ander hierop reageert. Kan behoorlijk spannend of zelfs doodeng zijn.

Spanning doorbroken

Pien en Bart komen twee weken later bij me en vertellen dat het gesprek de spanning heeft doorbroken. Bart bleek de verandering tussen hen te voelen. Best logisch, want de kans dat je als enige voelt dat iets niet soepel loopt, is zeer klein. Je moet alleen wel het gevoel durven toestaan. Als Bart zijn kant van het verhaal vertelt, blijkt dat hij niets over de veranderde situatie zei, omdat hij vindt dat Pien altijd zo ‘over-emotioneel’ reageert. Hij hoopte dat het wel weer zou overwaaien. Pien kijkt verbaasd. ‘Misschien uit ik me wat passievol,’ zegt ze. ‘Was dat maar zo!’ roept Bart, waarop ze allebei moeten lachen. Pien legt uit dat ze zich heftiger uitdrukt dan ze innerlijk ervaart. En Bart bleek dit deel van Pien dus niet te kennen.

Ontdekkingen

‘Goh, leren we toch weer meer over elkaar,’ zegt Bart. ‘En over jezelf,’ vul ik aan. Want het niet-communiceren heeft te maken met je eigen invulling over wat de ander zou denken en de angst jezelf daarover te uiten. We spreken af er nog een aantal sessies over door te praten, want deze ontdekkingen ervaren ze beiden toch wel als een verrijking.

barbara

Barbara Nanninga

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF