fbpx

Retreat-expert en psychologe Barbara Nanninga: ‘Veel psychologische problemen zijn te wijten aan de angst om afgewezen te worden’

Vraag jij je weleens af, hoe nu verder? Een bekende situatie, maar wel belangrijk om hier weer uit te komen. Tijdens onze retreats ligt de focus daarom ook op heling en balans. Samen met ons topteam, bieden we jou de handvatten die je daarvoor nodig hebt. Eén van onze experts is Barbara Nanninga. Psychologie is haar op het lijf geschreven.

Opleiding

Na het afronden van mijn VWO, wist ik eigenlijk al meteen dat ik iets met psychologie wilde doen. Het werd klinische psychologie aan de UVA. Voor mij is persoonlijke ontwikkeling enorm belangrijk. Zo spar ik nu geregeld met collega’s over de verschillende coaching onderwerpen.

Waar ik tijdens deze opleiding al snel achter kwam, is dat veel psychologische problemen vooral te wijten zijn aan de angst om afgewezen te worden. Zelf bleek ik geen uitzondering te zijn. Te vaak vond ik mezelf ‘niet goed genoeg’, en ontwikkelde ik een negatief patroon van anderen pleasen.

Wil je anderen helpen, moet je jezelf eerst een spiegel voorhouden; jezelf leren kennen en vooral accepteren. Ik werd dus gedwongen om naar mezelf te kijken en mijn eigen patronen onder de loep te nemen. Confronterend, kan ik je vertellen. Toch heeft het mij gebracht tot waar ik nu ben. Het is een zegen dat ik nu ook anderen mag helpen.

Na het afronden van klinische psychologie koos ik voor de postdoctorale opleiding seksuologie en hypnotherapie als vervolgstudies. Hypnotherapie bleek een echte aanvulling te zijn binnen mijn vakgebied. We oefenden tijdens deze opleiding veel op het praktische vlak en lichaam en geest werken daarbij nauw samen. Naast dat het mijzelf ook een verdieping bracht wist ik meteen dat je veel problemen met hypnotherapie kan oplossen en dus ook seksuele problemen. Ik ben dan ook na het eerste jaar gestopt met de opleiding seksuologie.

Televisiewerk

Na afronding van de studie hypnotherapie volgde een artikel in het blad Viva. Daarin werd mijn praktijk besproken en heb ik een aantal redactrices onder hypnose gebracht. Dit was in die tijd (1997) zo’n nieuwe therapievorm dat ik, na het uitkomen van die Viva, een wachtlijst van een halfjaar had voor een consult.

Ik ontdekte tijdens het werken als psycholoog binnen het bedrijfsleven, de tv-wereld en met cliënten in mijn praktijk dat de angst voor afwijzing een steeds terugkomende belemmering is. Om echt je authentieke zelf te zijn is het cruciaal om inzicht te krijgen in je patronen en om deze angst geen invloed meer te laten zijn op je gedrag. Hiervoor ontwikkelde en implementeerde ik mijn eigen ‘Zelfreflectie’ model. Dit model zorgt ,naast inzicht in je patronen, voor gedragsverandering, energie en het opbouwen van zelfvertrouwen. O.a Rabobank, Lenferink BV, Hospital Logistics, I Dock, Ziggo, RTL, EO, Videoland en SBS werden mijn opdrachtgevers.

Nadat een televisieregisseur hulp zocht bij het stoppen met roken, werd ik gevraagd mee te werken aan een televisieprogramma. Een uitdaging die ik met beide handen aangreep. Vanaf dat moment begeleidde ik als psychologe uiteindelijk tal van televisieprogramma’s. Denk hierbij aan: Mijn Leven in Puin, Slechtste Chauffeur van Nederland, Married at First Sight, The Bachelor, Love Island en Echte Meisjes In de Jungle. Vorig jaar is in samenwerking met twee collega’s Media Care Collective opgericht en staan wij de kandidaten en televisie- crew bij. Mijn begeleiding is nu voornamelijk achter de schermen.’

Een geweldige dochter

Naast het drukke werkleven, ben ik ook moeder van een geweldige dochter. We wonen in de buurt van het strand, waar ik mij echt op mijn plek voel. Ik krijg energie van de natuur, culturele uitstapjes, een gezellig kroegje met familie en vrienden, muziek en mijn conga’s. Dit zijn belangrijke inspiratiebronnen voor mij, omdat het je uitnodigt om te luisteren, je gevoel te volgen, te spelen en te durven. Tijdens het coachen werk ik vanuit mijn professionele kennis & ervaring, volg ik mijn intuïtie en gebruik ik luchtigheid en humor. Hierbij zijn vertrouwen en heldere communicatie een zeer belangrijke basis voor mij.

Leiden vs lijden

Tijdens de retreats laat ik mensen zich bewust worden van hun patronen en hun gedrag hierdoor. Op het moment dat mensen in een situatie terechtkomen die niet fijn voelt, laten ze zich vaak leiden door hun emoties wat veel, vaak negatieve, energie kost. De positieve mind-set is dan ver te zoeken. Tijdens mijn training bij de retreats krijg je inzicht in jezelf, je patroon en gedrag en leer je hoe je dit kunt veranderen waardoor je je niet meer laat leiden door je emoties en dus ook het lijden stopt. Je bouwt zelfvertrouwen op, krijgt juist meer energie, stelt beter je grenzen en communiceert beter.

Om die positieve mind-set echt bij jezelf te ontwikkelen, heb ik, naast het geven van trainingen hierover, een onlinetraining gemaakt waarin ook hier mijn ‘Zelfreflectie model’ centraal staat. Je doorloopt hierbij twaalf stappen en elke stap is kort en bondig omschreven. De stappen gaan voornamelijk om bewustwording en kan je in je eigen tempo doen, maar het advies is om minimaal een week de tijd per stap te nemen.

Door middel van korte video’s, mijn ‘Zelfreflectie-model’, informatie en oefeningen krijg je inzicht in jezelf, ontdek je welke patronen jou in de weg zitten en leer je om niet te blijven hangen in negatieve gevoelens en gedachten. Op deze manier groeien je positieve mind-set en zelfvertrouwen, krijg je energie en kom je in balans.’

Training positieve mindset

Het doel van deze korte en krachtige training is een positieve mindset ontwikkelen. Dit doe je door twaalf stappen te doorlopen. De stappen gaan voornamelijk om bewustwording en kan je in je eigen tempo doen, maar het advies is om minimaal een week per stap te nemen. Door middel van korte video’s, mijn “Zelfreflectie-model”, informatie en oefeningen krijg je inzicht in jezelf, ontdek je welke patronen jou in de weg zitten en leer je om niet te blijven hangen in negatieve gevoelens en gedachten. Op deze manier groeit je positieve mindset, je zelfvertrouwen, krijg je energie en kom je in balans.

Boek hier! Gebruik code positief om 50% korting te ontvangen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF