fbpx

Azra hield ondanks de vele tegenslagen in haar leven een doel voor ogen, haar eigen skincare lijn: ‘De kracht in mij kwam continu naar boven’

In de rubriek ‘Vrouwen met Impact’ spreekt WENDY met vrouwen die een verschil maken voor onze maatschappij. Dit keer: powervrouw Azra Secerbegovic. De wereld van Azra kwam volledig op zijn kop te staan toen ze zag dat de Bosnische oorlog uitbrak in haar thuisland. Terwijl zij in Engeland studeerde, wist ze niet hoe het zou aflopen met haar familie. Ondanks deze heftige periode, werkte Azra keihard om haar droom waar te maken: een eigen skincare lijn opzetten.

‘In Engeland studeerde ik plantkunde en deed ik een master in International Trade en Marketing. In eerste instantie zou ik de studies volgen met het doel om weer terug te keren naar Joegoslavië. Tot het noodlot aanbrak. Een maand voor ik wegging, op 6 april 1992, stond mijn wereld op zijn kop. De Bosnische oorlog brak uit.’

Maandenlang geen contact

‘Terwijl ik de BBC keek, probeerde ik mijn ouders te bereiken. De telefoonlijnen waren dicht. Elke dag probeerde ik zo vaak te bellen. Zes maanden lang kon ik geen contact maken met mijn ouders. Leven ze nog?, die gedachte hield mij maandenlang bezig. Het was een grote opluchting toen ik voor het eerst hun stemmen weer hoorde. Mijn ouders konden alleen bellen als ze veel betaalden. Daarom konden we vaak maar een minuutje bellen. Ik ben erg gesloten over dat onderwerp. Mijn zus was uit het land gevlucht naar Engeland. Ik was destijds 25 jaar en zij 17. Opeens was ik moeder, zonder zwanger te zijn geweest. Even na de oorlog verloor ik mijn vader. Hij was helemaal kapot.’

Plan B

‘Voor mijn gevoel had ik twee opties. Of ik moest een plan b verzinnen, of ik raakte in een depressie. Ik koos voor plan b. De oorlog had niks met mij te maken. Ik moest mijn leven ook in Engeland leuk kunnen maken. Daarom heb ik daar nog een paar jaar gewerkt. Daarna verhuisde ik naar Israël en uiteindelijk ben ik in Nederland terecht gekomen. Mijn zus is in Engeland gebleven en is inmiddels moeder. De Bosnische oorlog is al tijden over, maar ik heb er nooit meer aan gedacht om terug te keren. In 1996 ging ik op bezoek bij mijn ouders. Het was een grote schok om al die ravage te zien. Alles is helemaal kapot gemaakt zonder doel. Dat is voor mij de grote reden om daar nooit meer te wonen.’

Doorzetten

‘Altijd wilde ik al een eigen zaak openen en een skincare lijn opzetten. Maar hoe? Ik tikte bijna de veertig aan, lukte dat nog wel? Tijdens mijn vakantie in Griekenland dacht ik er weer aan en besloot ik het gewoon te doen. Met alle kennis van mijn studie plantkunde kon ik de eerste stappen zetten. Ik heb een doel voor mezelf gesteld en elke dag kleine stapjes gezet. Er waren veel obstakels, maar telkens ging ik weer door. Ik wil graag iets van het leven maken en niet overleven. Ik wilde echt kunnen genieten van het leven. De kracht kwam continu in mij naar boven om door te gaan. Sinds 2008 heb ik mijn eigen salon in Den Haag en sinds drie jaar heb ik mijn eigen skincare lijn; Azra Botanical Simplicity.’

Stichting

‘Maar ik wilde meer doen, dan alleen mijn eigen droom waarmaken. Daarom heb ik Stichting Emina opgezet, vernoemd naar mijn moeder. Met de stichting helpen mijn man Harm en ik kinderen die uit moeilijke situaties komen en wonen in voormalig Joegoslavië. Zij willen iets van hun leven maken en wij willen daar graag bij helpen. Ik weet hoe het is om alleen te zijn. Als je liefde deelt, krijg je meer kracht en plezier terug. Een meisje wilde naar de kunstacademie om te studeren. Inmiddels zijn we al drie jaar met haar bezig. Het is niet altijd makkelijk om de kinderen te zien als ik erheen ga. Vaak kom ik met een teleurstellend gevoel terug. Je hebt een leven, maar je moet niet alleen aan jezelf denken de hele tijd.’

Foto: Tom SullamWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF