fbpx

Antje Monteiro: ‘Zo vind je het geluk in jezelf’

Antje Monteiro, musicalartieste en schrijfster van het boek …EN DOOR heeft het deze week in haar column over geluk. Het ervaren van een geluksmoment is niet afhankelijk van status, succes en geld. Maar hoe doe je dat, geluk vinden in jezelf? Los van mensen en spullen om je heen? Antje vertelt het ons!

De meeste mensen streven naar geluk. En terecht want ik vind ook het ervaren van een geluksmoment één van fijnste dingen die er is. Ik werd intens gelukkig toen ik, in 2018, een telefoontje kreeg van Albert Verlinde dat ik Donna was geworden in de musical Mamma Mia en liep een week lang met een big smile door het huis! Maar ik weet, dat als het geen positief telefoontje was geweest, ik ervan zou balen maar nog steeds gelukkig zou zijn dat ik überhaupt in de positie was dat ik auditie mocht komen doen voor mijn droomrol.

Geluk

Ik ontmoet veel mensen die denken dat geluk afhangt van status, succes en geld. Maar niets is minder waar. Mijn geluk is nooit afhankelijk geweest van mijn bezit. Toen ik 27 jaar was, gescheiden, alleenstaande moeder, mijn vader net had verloren en financieel aan de grond zat, had ik ineens een intens geluksmoment toen ik Romy, toen 4 jaar oud, zag spelen met haar barbies. Ik begreep niets van dat gevoel, want het paste niet bij mijn situatie. Ik belde mijn beste vriendin en vroeg haar hoe het kon dat ik niets meer had en toch een intens geluksmoment ervaarde. Was ik dan toch ingestort? Maar zij lachte en zei dat geluk altijd in jezelf zit en niet afhankelijk is van bezit of van dingen om je heen. Dat gevoel is het mooiste dat je kunt bereiken. En ze had gelijk, geluk zit in jezelf. Ik wil overigens niet zeggen dat geld hebben niet belangrijk is, ik heb in mijn leven een lege en een volle portemonnee gehad, en ik heb toch echt liever een volle in mijn tas! Het geeft je vrijheid en maakt je onafhankelijk. Ik ken mensen die veel geld en succes hebben maar niet gelukkig zijn en mensen die niet vermogend zijn maar wel elke dag gelukkig. En alle andere variaties daarop. Als je geen geluk in jezelf kunt vinden dan zal je in het meest luxe resort op de Malediven ook niet gelukkig zijn. Maar hoe doe je dat, geluk vinden in jezelf? Los van mensen en spullen om je heen? Het antwoord is eigenlijk best simpel; positiviteit. Positieve gedachten maken je sterker, vrolijker, gelukkiger en succesvoller.

Het is bewezen dat mensen die positief naar de wereld kijken, gelukkiger en ook succesvoller zijn dan mensen die de neiging hebben alles negatief te benaderen. Gelukkig kun je een positieve mindset ook aanleren. Hier wat kleine tips om te beginnen:

Tip 1

Leer jezelf aan altijd je focus te leggen op de dingen die wel goed gaan en niet op de dingen die niet goed gaan.

Tip 2

Wees dankbaar voor de kleine dingen. Een glimlach van iemand op straat, een telefoontje van een kennis van lang geleden, de geur in je keuken als je staat te koken, de knuffel van je kind of partner.

Tip 3

Besef je dat jij bepaalt hoe je tegen dingen aan kijkt. Als iets tegenzit, bedenk dan hoe het erger kan. Toen ik mijn vader op veel te jonge leeftijd verloor dacht ik; ‘gelukkig heb ik mijn moeder nog.’ Mijn zus overleed plotseling op 42-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Ik dacht; ‘gelukkig heeft ze niet geleden.’

Ik wil hier nog wel een kleine kanttekening bij maken. Voor alle ouders onder ons. Laatst las ik iets heel moois; je geluk hangt af van de gezondheid van je kind. En dat is natuurlijk helemaal waar!

Liefs, Antje

Over Antje

Antje Monteiro is musicalartieste, zangeres en presentatrice. Daarnaast schrijft Antje elke drie weken een column op wendyonline.nl. Ze is de moeder van musicalartieste Romy Monteiro. Onlangs verscheen haar eerste boek: …EN DOOR, over hoe tegenslag je geluk niet in de weg hoeft te staan. In het boek vertelt ze haar aangrijpende en indrukwekkende verhaal. Aan de hand van haar persoonlijke ervaringen neemt Antje de lezer mee in haar bijzondere leven en geeft ze tegelijkertijd tips voor een positieve mindset en het vinden van geluk. Daarnaast is Antje oprichtster van het thuissportplatform Fit at Home.

Het boek van Antje is te koop in onze shop.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF