fbpx

Antje Monteiro: ‘Vrijheid is ons belangrijkste goed’

Antje Monteiro, musicalartieste en schrijfster van het boek …EN DOOR heeft het deze week in haar column over de vrijheid. Wanneer ze dit woord hoort denkt ze aan 5 mei, Bevrijdingsdag. De dag dat we onze vrijheid uitbundig vieren. Vervolgens gaan haar gedachte automatisch naar nu, maar ook naar een andere vorm van vrijheid. Namelijk de vrijheid in jezelf. 

Vrijheid is ons belangrijkste goed.

Het is vandaag de dag een veel besproken woord. Als ik dit woord hoor denk ik als eerste aan 5 mei, Bevrijdingsdag.  De dag dat we onze vrijheid uitbundig vieren. Vervolgens gaan mijn gedachte automatisch naar nu, naar de vele vluchtelingen die, gebukt onder een hard en gevaarlijk regime, opzoek zijn naar vrijheid en die hopelijk ooit zullen vinden.  Maar als ik denk aan vrijheid denk ik ook nog aan een andere vorm van vrijheid. De vrijheid in jezelf. Los van je omstandigheden. Veel mensen zitten gevangen in hun eigen gewoonten en denkpatronen. Denken dat ze dit niet kunnen veranderen maar niets is minder waar. Als kind groeide ik als woonwagenmeisje op met veel vrijheid. We stonden met de wagen alleen op een groot terrein met daaromheen weilanden vol met koeien en bossen. Geen buren waar je rekening mee hoefde te houden. We konden de hele dag spelen, schreeuwen, gillen en heerlijk jezelf zijn. Toen ik ouder werd kreeg ik door dat het vrije gevoel niet oneindig was. Ik kreeg steeds meer de codes van “ hoe je je hoort te gedragen”  mee. Natuurlijk hebben mensen en zeker kinderen, leiding en kaders nodig. Democratie is mooi, maar er moet iemand zijn die bepaalt, anders ontstaat er chaos. Er moet ruimte zijn voor een gesprek, maar uiteindelijk kom je tot een overeenkomst en dan moet die worden gerespecteerd.

Bij mij thuis was mijn vader duidelijk de baas. In een musical is er de choreograaf of de regisseur en die heeft het laatste woord. In het gezinsleven kunnen uiteraard ook beide ouders de baas zijn.

Mijn keuze voor een donkere partner viel niet heel goed binnen de familie en ik had ervoor kunnen zwichten. Maar gelukkig heb ik altijd een sterk verlangen gehad naar vrijheid. Een vrijheid om te kunnen zijn wie ik wilde zijn. Dat verlangen was altijd sterker dan het verlangen om te pleasen.

Het is niet altijd makkelijk om te gaan waar je voor staat. Je moet daarvoor moed hebben, jezelf telkens durven uitdagen en los komen van de gedachte dat je alleen maar gelukkig kunt zijn als je je aanpast aan anderen. Het gevoel van vrij zijn staat voor mij ook voor de vrijheid om een keuze te maken hoe om te gaan met een nare gebeurtenis.

Ik zag ooit een documentaire over vrouwen die het Jappenkamp hadden overleefd. In beeld kwamen twee dames van dezelfde leeftijd. De één zat ineengedoken, onverzorgd en ongelukkig. De ander was een verzorgde, trotse vrouw die kracht uitstraalde. De ongelukkige vertelde dat ze degenen die haar hadden mishandeld nooit heeft kunnen vergeven. Ze koesterde wrok, heeft het nooit kunnen accepteren, is nog slachtoffer en zit nog steeds gevangen, maar nu in zichzelf.

De ander vertelde dat ze op de dag van haar bevrijding haar gevangeniskleding uittrok, netjes opvouwde en in de barak achterliet. Ze heeft nooit meer omgekeken en was geen slachtoffer meer.  Zij heeft de vrijheid in zichzelf omarmt. Dit is een mooi voorbeeld dat laat zien hoe je weer controle krijgt over je eigen leven als je vrij durft te zijn.  Als je vrijheid wilt ervaren voor jezelf neem dan afscheid van nare gedachten, van nare gevoelens, vergeef en vergeet diegene die gemeen waren en ga vooral door met hetgeen waar jij blij van wordt. Een basis regel die ik doorgeef aan mijn dochter Romy: Leef je leven zoals jij gelukkig bent, maar val een ander er niet mee lastig, dan is alles geoorloofd.

Liefs, Antje

Over Antje

Antje Monteiro is musicalartieste, zangeres en presentatrice. Daarnaast schrijft Antje elke drie weken een column op wendyonline.nl. Ze is de moeder van musicalartieste Romy Monteiro. Onlangs verscheen haar eerste boek: …EN DOOR, over hoe tegenslag je geluk niet in de weg hoeft te staan. In het boek vertelt ze haar aangrijpende en indrukwekkende verhaal. Aan de hand van haar persoonlijke ervaringen neemt Antje de lezer mee in haar bijzondere leven en geeft ze tegelijkertijd tips voor een positieve mindset en het vinden van geluk. Daarnaast is Antje oprichtster van het thuissportplatform Fit at Home.

Het boek van Antje is te koop in onze shop.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF