fbpx

Antje Monteiro: ‘Rust kan je redden’

Antje Monteiro, musicalartieste en schrijfster van het boek …EN DOOR heeft het deze week in haar column over rust. Hoe komt Antje tot rust? Ze vertelt het ons!

‘Toen ik mijn vriend Dennis leerde kennen was ik natuurlijk tot over mij oren verliefd, en gelukkig ben ik dat nog steeds! Er is echter een heel irritant dingetje aan hem; als ik in de stress schiet roept hij standaard: ‘Rust kan je redden’. Nu kan ik nogal eens in de stress schieten. Bijvoorbeeld als ik iets niet op tijd afkrijg, in de file sta op weg naar een optreden of belangrijke afspraak, een grote deal waar ik maanden aan heb gewerkt niet doorgaat, Romy of Dennis een paar uur niet te bereiken zijn en ik meteen van het ergste uit ga enzovoort, enzovoort. Dennis heeft een heel ander karakter. Die laat zich niet zo snel van de wijs brengen en kan makkelijker accepteren dat dingen even niet gaan zoals gepland.’

Bewust rust nemen

‘Nu kan ik heel erg goed presteren onder druk. Ik ga goed om met stress en vind het hebben van deadlines stiekem best prettig. Het is de stok achter de deur die ik nodig heb om te kunnen knallen, dacht ik. En ik slaap goed, minimaal 9 uur per nacht dus ik rust goed uit, dacht ik. Ook kan ik goed ontspannen. Ik ontspande door lekker te lezen en Netflix te kijken maar het blijkt dat er een verschil bestaat tussen verschillende soorten rust. Slapen en op de bank hangen is passieve rust en in die toestand werken onze hersenen gewoon even hard door. Dat betekent dat je lichaam uitrust, maar dat je hersenen op volle toeren in het wilde weg denken. Wanneer je bewust je rust neemt ben je in actieve rust. Dat wil zeggen dat je hersenen aan het werk zijn, maar je bent je bewust van de werkzaamheden van je hersenen. De actieve rust is de rust die maar weinig mensen nemen.’

Er zijn vier verschillende soorten van actieve rust:

 

1. Sociale ontspanning

Met je vrienden, partner of kinderen iets leuks ondernemen

2. Mentale ontspanning

Denk aan meditatie of een powernap

3. Fysieke ontspanning

Dit bereik je door te letten op je ademhaling, te gaan wandelen of aan de slag te gaan met yoga

4. Spirituele ontspanning

Dat lukt vooral door naar jezelf luisteren

Retreat

‘Een half jaar geleden besloot ik voor het eerst op een rust retreat te gaan. Het was zo’n drukke periode geweest met het uitbrengen van mijn boek, de groei van Fit at Home en natuurlijk de Corona-stress. Maar zijn we allemaal niet altijd te druk? De dag zit zo vol. We moeten werken, boodschappen doen, koken, vriendschappen bijhouden, uitjes plannen, familie bezoeken en het huis wordt ook niet vanzelf schoon. Ik was dan ook erg benieuwd wat deze rust voor mij zou doen. Ik had er behoefte aan, maar dacht tegelijkertijd dat ik ook gek zou worden van zoveel rust. Ik nam mijn laptop mee met Netflix, Videoland en Prime Video erop en natuurlijk een paar goede boeken. De eerste twee dagen was ik nog een beetje hyper en druk in mijn hoofd.’

Geen prikkels

‘Maar vanaf de derde dag daalde de rust op mij neer. Ik vond het bizar om zoveel rust te ervaren. Je sprak de hele dag niet of nauwelijks en gaat van ademyoga naar massage, van stoombad naar een stilte ruimte tot weer een massage. En dat zeven dagen lang. Doordat er geen prikkels waren kwam ik tot een totale rust in mijzelf. Mijn gedachten gingen dieper en ik kwam meer bij de kern van mijn zijn terecht. Simpelweg omdat er de ruimte en de rust voor was. Ik heb geen letter gelezen en geen film of serie gezien.’

Beste cadeautje aan mezelf

‘Tegen het einde van de week keek ik helderder tegen de wereld en mijn eigen leven aan. Ik voelde heel veel liefde voor alles en iedereen om me heen, alle inzichten waren helder en duidelijk. Ik wist ik dat ik dit vaker wilde doen. Het was het beste cadeautje dat ik ooit aan mijzelf had gegeven. Ook als je niet naar een retreat kunt gaan kun je rust bewust opzoeken. Probeer de 4 soorten van actieve rust ergens in je drukke week toch in te plannen. Ik sta nu aan de vooravond om weer een week naar mijn rust retreat te gaan. Toen ik aan Dennis vertelde dat ik er een weekje alleen tussenuit ging riep hij:  ‘Alweer?’ ‘Maar lieverd’, zei ik…. ‘Rust kan je redden!”

Liefs,

Antje

 

Over Antje

Antje Monteiro is musicalartieste, zangeres en presentatrice. Daarnaast schrijft Antje elke drie weken een column op wendyonline.nl. Ze is de moeder van musicalartieste Romy Monteiro. Onlangs verscheen haar eerste boek: …EN DOOR, over hoe tegenslag je geluk niet in de weg hoeft te staan. In het boek vertelt ze haar aangrijpende en indrukwekkende verhaal. Aan de hand van haar persoonlijke ervaringen neemt Antje de lezer mee in haar bijzondere leven en geeft ze tegelijkertijd tips voor een positieve mindset en het vinden van geluk. Daarnaast is Antje oprichtster van het thuissportplatform Fit at Home.

Het boek van Antje is te koop in onze shop.

 

4x Wendy Special + Cadeaupakket van Salt of the Earth t.w.v. €29,45
Nu voor €17,50

Website pomotie x samenwerking WendyOnline.nl - Jouw gids voor een geluk & gezonde lifestyle

Bij een jaarabonnement op de WENDY-specials (vier nummers per jaar) ontvang je nu een heerlijk cadeaupakket van Salt of the Earth gratis. Salt of the Earth maakt milieuvriendelijke en natuurlijke huidverzorgingsproducten en is dé nummer 1 op het gebied van natuurlijke deodorant. 100% natuurlijk en samengesteld op basis van minerale zouten, magnesium en Aloë Vera.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF