fbpx

Antje Monteiro: ‘Je hebt discipline nodig als je succesvol wilt worden’

Antje Monteiro, musicalartieste en schrijfster van het boek …EN DOOR, heeft het deze week in haar column over discipline. Volgens Antje is discipline erg belangrijk als je succesvol wilt worden. In deze column vertelt ze waarom!

Sinds ik mij kan herinneren, maak ik elke ochtend standaard mijn bed op. Met sprei en veel kussens die allemaal op een bepaalde manier op het bed worden gelegd. Ik sla nooit over. Als ik een ochtend heel erg moe ben, stap ik uit bed en neem me voor het bed die dag niet op te maken. Ik denk dan aan de woorden van mijn dochter Romy die, toen zij nog thuis woonde en tot mijn grote ergernis standaard haar bed niet opmaakte riep “Mam, wat een onzin, ik stap er vanavond toch weer in!” Maar altijd, na de badkamer routine, maak ik toch weer mijn bed op. Het geeft me rust in m’n hoofd om een opgeruimde slaapkamer achter te laten. Ik dacht altijd dat het een soort rare dwangneurose van mij was. Totdat ik jaren geleden een stuk las van het boek “Make Your Bed: Little Things That Can Change Your Life… And Maybe the World.” van de Amerikaanse voormalige marine generaal William McRaven. Hij zweert erbij. Iedere dag je bed opmaken, zou ervoor zorgen dat je de rest van de dag productiever bent. Want de discipline opbrengen om die ene – simpele, maar saaie – taak te volbrengen, maakt dat je je dag met een goed gevoel begint en triggert je om ook de rest van je dag dingen voor elkaar te krijgen.

Discipline

Discipline dat is het! Nu weet ik inmiddels dat je discipline nodig hebt als je succesvol wilt worden. Natuurlijk met talent kom je een heel eind, maar wil je echt het verschil maken dan heb je discipline nodig. En dan met name zelfdiscipline. Zelfdiscipline is nee zeggen tegen genot en nee zeggen tegen verleiding op de korte termijn, in ruil voor zelfrespect, zelfvertrouwen en resultaat op de lange termijn. Je krijgt tenslotte terug wat je er in stopt. Als ik een paar keer per week tot laat door zou gaan dan kan ik niet verwachten dat ik met een goede stem het toneel op kan om de sterren van de hemel te zingen. Of als ik mijn tekst niet leer voor een auditie, is de kans heel erg klein dat ik überhaupt de rol krijg. Stop je er slechte dingen in (zelfdestructieve gedragingen) dan krijg je er slechte dingen voor terug (spijt, ziekte, verdriet enzovoort). Maar stop je er goede dingen in (discipline, doorzettingsvermogen, focus) dan krijg je er ook goede dingen voor terug (succes, gezondheid, geluk).

Pas het toe

Op je gedachten kun je discipline toepassen. Het is éen van de belangrijkste manieren om discipline toe te passen. Want je gedachten bepalen je handelen. En wanneer je gedachten negatief en zwaar zijn, zal dat uit je handelen ook blijken. Leer jezelf dus positieve gedachten te hebben en te genereren. Bedenk hoe je dingen kunt zeggen zonder negatieve woorden te gebruiken. Of om het meteen toe te passen, door enkel het gebruik van positieve woorden. Het lijkt misschien wat overdreven, maar het is een hele goede oefening om discipline te  brengen in de kunst van het positief denken. Maar discipline kun je natuurlijk toepassen op alles wat jij belangrijk vindt en wilt bereiken. Meer sporten, gezonder eten, meer doen voor een ander, minder geld uitgeven etc etc. Een handige tool is de 80/20 regel. 80% van de tijd besteed je aan het aanhouden van de disciplines en 20% van de tijd mag je die een beetje laten vieren. Zo houd je het een beetje vol. Maar…..Houd ook dit wel gedisciplineerd aan!

PS: Inmiddels maakt mijn dochter Romy al jaren elke dag haar bed op, met sprei en veel kussen. Ze kan het huis niet meer uit als het niet opgeruimd is. En dat ze inmiddels heel succesvol is, hoef ik niet meer uit te leggen;-)

Over Antje

Antje Monteiro is musicalartieste, zangeres en presentatrice. Daarnaast schrijft Antje elke drie weken een column op wendyonline.nl. Ze is de moeder van musicalartieste Romy Monteiro. Onlangs verscheen haar eerste boek: …EN DOOR, over hoe tegenslag je geluk niet in de weg hoeft te staan. In het boek vertelt ze haar aangrijpende en indrukwekkende verhaal. Aan de hand van haar persoonlijke ervaringen neemt Antje de lezer mee in haar bijzondere leven en geeft ze tegelijkertijd tips voor een positieve mindset en het vinden van geluk. Daarnaast is Antje oprichtster van het thuissportplatform Fit at Home.

Het boek van Antje is te koop in onze shop.

Neem een abonnement op de Wendy-specials

4 x WENDY-special

 + Cadeaupakket van Salt of the Earth t.w.v. €29,45

Nu voor €17,50

Bij een jaarabonnement op de WENDY-specials (vier nummers per jaar) ontvang je nu een heerlijk cadeaupakket van Salt of the Earth gratis. Salt of the Earth maakt milieuvriendelijke en natuurlijke huidverzorgingsproducten en is dé nummer 1 op het gebied van natuurlijke deodorant. 100% natuurlijk en samengesteld op basis van minerale zouten, magnesium en Aloë Vera. Het pakket bestaat uit een roaming hand was, natural roll-on deodorant, natural spray deodorant en een natural deodorant stick.

Website pomotie x samenwerking Wadse en Mathilde leven een zelfvoorzienend bestaan in het midden van Frankrijk: 'We drinken water uit onze eigen bron'WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF