fbpx

Antje Monteiro: ‘Ben ik verslavingsgevoelig?’

Antje Monteiro, musicalartieste en schrijfster van het boek …EN DOOR heeft het deze week in haar column over haar verslaving. Want alhoewel Antje niet rookt en eet en drinkt met mate is er wel een ding waar ze echt verslaafd aan is, namelijk het binge-watchen van films en series. Deze gewoonte moet veranderen en daarom gaat ze een uitdaging aan! 

Ik rook niet, drink matig, gebruik geen drugs… Ik denk dat je zou kunnen zeggen dat ik, wat dat betreft, perfect ben. Alhoewel, er is een ding waar ik echt verslaafd aan ben en dat is films kijken, maar vooral series! Toen mijn dochter Romy nog thuis woonde en maandagavond vaak mijn enige avond vrij was i.v.m. mijn musical werk, keken we standaard samen naar die heerlijke chick flick series zoals Gillmore Girls en Grey’s Anatomy. Nu kijk ik in m’n eentje en kan ik niet meer stoppen. Ik ben zo verslaafd dat ik een hele nacht blijf doorkijken. “Nog een aflevering en dan stop ik”, vertel ik mijzelf, maar ik stop gewoon niet totdat mijn ogen dichtvallen als protest tegen mijn verslavingsgedrag. Deze verslaving heeft een naam: binge-watching. Moest je vroeger minimaal een week wachten of soms zelfs maanden om erachter te komen wie Agent Miller had neergeschoten, kun je tegenwoordig een heel seizoen van ‘The Handmaids Tale’ op één dag bekijken.

Binge-watching

Ik heb natuurlijk een Apple kastje gekocht, een Netflix, primevideo, Pathé thuis en videoland abonnement genomen en kijken maar. Ik zit met wallen tot op m’n knieën maar ik voel me zo relaxt! Heerlijk even in de wereld van een ander stappen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 39% van alle Nederlanders aan binge-watching doet. Toch schijnt dit niet zo geweldig te zijn voor je geestelijke gezondheid. Je zit veel te lang achtereen zonder dat je het door hebt.

Toen ik een partner kreeg werd het binge-watching een beetje moeilijk. Ik heb echt moeten afkicken van mijn verslaving toen hij steeds vaker bij mij was. Natuurlijk is hij een heel goed alternatief om de nacht mee door te brengen. Don’t get me wrong! Maar toch, ik miste mijn lange doorhaal nachten, in m’n bed, heerlijke alleen met mijn series. Hij begrijpt mijn verslaving niet. Haalt de personages door elkaar en valt na 5 minuten al in slaap.

Romy begrijpt me wel. Ik weet nog dat Romy en ik jaren geleden op vakantie waren in de Dominicaanse Republiek en dat het een dag heel erg slecht weer was. Regen en storm. We mochten niet naar buiten vanwege het gevaar dat er een Kokosnoot op je hoofd kon vallen, en dit is geen grap! 600 doden per jaar dus wij bleven braaf binnen. Iedereen zou depressief worden maar Romy en ik niet! Laptop op bed, roomservice bij de hand en Prison Break op. Time of our life!!

Ben ik verslavingsgevoelig?

Ik heb het mij vaak afgevraagd, ben ik verslavingsgevoelig? Dus heb ik op een dag mijn DNA laten testen. Beetje wangslijm in een envelopje en klaar. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat ik niet gevoelig ben voor een nicotineverslaving, wel voor alcoholische dranken. Verderop stond juist weer dat alcohol een positief effect heeft op mijn lichaam…beetje verwarrend. Maar het advies aan het einde van het verslag was om met mate alcoholische dranken te nuttigen. Dat is met alles beter. Dus eet ik met mate en drink ik met mate. Alleen het binge-watching krijg ik nog niet onder controle. Gedragsverandering is dan ook een van de moeilijkste dingen die er zijn. Maar het kan! Je kunt je gewoontes veranderen. Ze zeggen dat een persoon gemiddeld 66 dagen nodig heeft om een gewoonte aan of af te leren. En alhoewel ik geen fascinatie heb met de acteurs (al zou ik met Jamie uit ‘Outlander’ wel heel graag en beschuitje willen eten…), mijn leven geen dag saai is en ik elke dag aan mijn ruim 15000 stappen kom, weet ik natuurlijk dat al dat binge-watching niet echt goed is voor mij en al helemaal niet voor mijn wallen! Dus ga ik die uitdaging met mijzelf aan. Met mate mijn series kijken. 66 dagen.

Heb jij ook een gewoonte die jij wilt veranderen? Doe dan met mij mee. 66 dagen. En lukt ons niet niet….. Nou ja, nobody is perfect!

Liefs, Antje

Over Antje

Antje Monteiro is musicalartieste, zangeres en presentatrice. Daarnaast schrijft Antje elke drie weken een column op wendyonline.nl. Ze is de moeder van musicalartieste Romy Monteiro. Onlangs verscheen haar eerste boek: …EN DOOR, over hoe tegenslag je geluk niet in de weg hoeft te staan. In het boek vertelt ze haar aangrijpende en indrukwekkende verhaal. Aan de hand van haar persoonlijke ervaringen neemt Antje de lezer mee in haar bijzondere leven en geeft ze tegelijkertijd tips voor een positieve mindset en het vinden van geluk. Daarnaast is Antje oprichtster van het thuissportplatform Fit at Home.

Het boek van Antje is te koop in onze shop.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF