fbpx

Anouk: ‘Op vakantie kwam ik erachter dat mijn man vreemdging’

Anouk (51) woonde samen met haar man en twee kinderen in Bangkok en kwam er tijdens een vakantie achter dat er een derde persoon in hun relatie rondwandelde. Dit betekende het begin van het einde van haar huwelijk. Spullen werden verdeeld, zaken werden afgehandeld en ze moest weer helemaal opnieuw beginnen. Zeven jaar geleden is ze samen met haar zoontjes (van toen 12 en 9 jaar) naar Nederland teruggekeerd en heeft ze zichzelf van scratch af aan opnieuw uitgevonden. ‘Op het moment dat ik de foto’s vond, wist ik dat dit het moment was dat de rest van mijn leven zou veranderen.’

Een droom die in duigen viel

Anouk en haar gezin hebben in zo’n vijftien verschillende landen gewoond, dit door de carrière van haar ex-man. ‘Hij werd geheadhunt om voor een grote internationale multinational in Saudi-Arabië te gaan werken. Wij waren toen nog met z’n tweeën en besloten om het avontuur aan te gaan, in de wetenschap dat als we erachter kwamen dat we een ongelukkige keuze hadden gemaakt, we makkelijk in Nederland de draad weer op konden pakken. Het was het begin van vijftien mooie jaren in Saudi-Arabië, Bahrain, Kopenhagen, Londen en Bangkok. Wij hebben prachtige reizen mogen maken en kennis gemaakt met allerlei culturen. Al met al een een prachtig leven. Totdat dit leven zo plotseling in duigen viel.’

De confrontatie

‘Nadat ik al maanden het gevoel had dat er iets niet helemaal in orde was, heb ik uiteindelijk tijdens een korte vakantie in Phuket zijn mobiele telefoon uit de kluis van het hotel gepakt. Ik ben gaan kijken tussen zijn foto’s en sms-verkeer, iets wat voor niemands ogen bedoeld was, en zeker niet voor die van mij. Mijn voorgevoel werd hiermee bevestigd. Ik had hem al eerder met mijn onbehagelijk gevoel geconfronteerd. Maar kreeg toen als reactie dat ik het niet goed zag, dat ik onzeker was omdat ik geen eigen carrière had. Dat ik daardoor onterecht jaloers was en dat dit niet echt aantrekkelijk was. Een lang, ondermijnend verhaal waar ik die dag een einde aan maakte, omdat ik diep van binnen wist dat ik niet gek was… en daar bevestiging voor zocht.’

‘Het speelde al maanden. Dit kon ik duidelijk opmaken uit de stroom berichten die zij over en weer naar elkaar stuurden. Ik kende haar niet, maar wist later wel wie ze was. Heel cliché: een Thaise vrouw twee keer zo jong als ikzelf, een marketing-assistente van zijn werk. Hij is nog steeds samen met haar, ze wonen nu ook samen in Nederland en zijn getrouwd.’

Grote impact

‘Toen ik de foto’s vond besefte ik meteen  dat dit het moment was dat de rest van mijn leven zou veranderen. En dat is ook gebeurd. Na de allereerste schok en paniek ben ik aan het stuur gaan zitten van mijn eigen leven. Echt heel bewust. Ik wilde hier zo goed mogelijk uitkomen voor mijzelf en de kinderen. Dat ging natuurlijk wel gepaard met ongelofelijk veel verdriet en momenten van intense wanhoop. Hebben mijn jongens deze impact ook gevoeld? Ja, dat is een understatement. Hun wereld zoals zij die kenden, veranderde ook voorgoed. Ik heb mijn best gedaan om hen er zo goed mogelijk doorheen te loodsen, door ook voor mezelf te zorgen waardoor ik ook beter voor hen kon zorgen.’

Vergeven maar niet vergeten

‘Het huidige contact tussen mijn ex en mij is zeer moeizaam. We zijn in de loop der jaren steeds verder uit elkaar gegroeid en dat vind ik best verdrietig. We proberen er beiden het beste van te maken voor onze jongens. Diep in mijn hart zou ik het liefst goede vrienden met hem zijn. Hoe spijtig het ook is, ik ben wel heel dankbaar voor het feit dat mijn ex ook in Nederland is komen wonen en nog steeds een belangrijke rol speelt in het leven van mijn jongens. Ik heb mijn ex uiteindelijk vergeven; dat heb ik uiteraard voor mijzelf gedaan. Het was een lange weg. Heel veel zelf-werk. Door enerzijds verantwoordelijkheid te nemen voor mijn aandeel in het mislukken van ons huwelijk. En anderzijds de realisatie dat als ik hem niet zou vergeven, ik continu bezig zou blijven met hem en dat wat gebeurd is. En daarmee niet door zou kunnen gaan met mijn nieuwe leven. Door te vergeven pleit je de ander niet vrij van hetgeen dat gebeurd is, maar je komt los van de boosheid daarover.’

Dankbaar

In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, is Anouk dingen gaan doen die haar energie geven. ‘Ik sportte al veel, maar ik ben dat nog intensiever gaan doen. Ik ben bewust gaan trainen voor de halve marathon over The Great Wall of China, terwijl ik nog nooit 100 meter gerend had. Ik heb alles op eigen kracht gedaan, vanuit de optiek: als ik dat kan… dan kan ik ALLES. Inmiddels ben ik oprecht dankbaar voor alles wat er is gebeurd. Ik heb een nieuwe kans gekregen en ben blij met mijn tweede leven. Ik was al professioneel coach  en ben in Nederland mijn eigen bedrijf gestart. Ik ben dankbaar dat ik anderen in hun kracht kan zetten door hen mijn reikende hand te bieden in een situatie die bijzonder complex is. Het coachings-programma ‘Reinventyourlife’ dat ik ontwikkeld heb, is professioneel maar vanuit het hart geschreven.’

Meer mooie powerstories lees je hier.

Heb jij ook een mooi en inspirerend verhaal dat je zou willen delen op wendyonline.nl? Stuur dan een mail naar redactie@wendymultimedia.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF