fbpx

Anita Witzier: ‘Vooral normaal doen helpt bij prettig ouder worden’

Anita Witzier is 57 jaar oud en straalt nog altijd op de buis. Ze heeft een lekker gezond kookboek gemaakt ‘Zonder fratsen’. Anita schittert in WENDY magazine ‘Forever Young’. En zo zien we haar dan ook: altijd stralend en forever yong!

Anita: ‘‘Gezond, gelukkig oud worden is van alle tijden, maar vroeger konden we er minder over nadenken. Daar was geen tijd voor. Nu wel. Ik streef het heel erg na. Ziek zijn is verschrikkelijk, ik wil actief blijven, dingen blijven doen. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik het ondanks mijn reuma kan. Ik gebruik sinds wat maanden medicijnen en de artrose in mijn duimgewricht is pijnlijk. Dat is allemaal gesodemieter, maar ik zeg altijd: het kan erger. Ik sta pragmatisch in het leven en heb de mazzel daarin zo veel afwisseling te hebben. Ik ben daar dankbaar voor en daar word ik weer gelukkig van.’

Jong blijven

‘Vroeger zat je in de molen van: 65, bejaardenhuis. Van de zotte! Zo blij dat het nu anders is. Je bepaalt tegenwoordig grotendeels zelf hoe je ouder wordt. Jong blijven is geïnteresseerd blijven in de wereld om je heen. Ook daarin heb ik geluk, ik heb kinderen. Hoewel zij me soms best een ouwe zeur zullen vinden, want vloggen, bloggen, nieuwe spulletjes, kleding: I couldn’t care less. Maar het voordeel van kinderen hebben is dat je automatisch met hun wereld verbonden blijft.’

Rust, reinheid & regelmaat

‘Ik ben ervan overtuigd dat rust, reinheid, regelmaat en vooral ook normaal doen, heel erg helpt bij prettig ouder worden. Matiging klinkt bijna bijbels en ook heel tuttig, maar het is volgens mij wel de sleutel. Dan kun je ook eens lekker uit de bocht vliegen. Met die gedachte heb ik mijn kookboek gemaakt, Zonder fratsen. We laten ons een beetje gek maken door alle hypes en moderniteiten, terwijl ik mijn gezond verstand als goeroe gebruik. Al die diëten: lariekoek, dat heeft zo geen zin. Je moet je levensstijl aanpakken en er goede brandstof in gooien. Een beetje oppassen met vet, met alcohol, je stopt toch ook geen diesel in je benzineauto? Ik snoep en drink heus nog weleens, maar het is wel grappig te merken dat als je “normaal” doet, doseert met alles, je je een stuk lekkerder voelt. Een alcoholvrij biertje, niks mis mee.’

Soms vlees, soms vis

‘Mijn boek is niet zo ingewikkeld, er staat gewoon in hoe wij thuis eten. Soms wat vlees, soms wat vis, veel groente. Mijn ouders hadden een eigen akker, alles wat op tafel kwam, was vers. Daarom weet ik dat je niet onverschillig met eten moet omgaan. Je moet soms minderen en als er eten over is, vul ik er de volgende dag de courgette mee. Al die overvloed van tegenwoordig is onzin. En als je nou grotendeels matig en gezond eet, kun je ook snoepen. Beperkt, maar bevredigend. Dus geen boterkoek zonder boter, want: hoe dan?

Kortom, goed bewegen, lekker bezig blijven, eropuit gaan, een tentoonstelling bezoeken, puzzelen, wandelen, de bijlage van de krant lezen, eigenlijk alles wat het leven leuk maakt, dat doe ik. De hersenen en de darmen moet je actief houden, maar dat weet iedereen. Het doen is de crux.’

Dit artikel verscheen in WENDY 27. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF