Het iconische trio, bestaande uit André van Duin, Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven, is dit jaar weer samengekomen om een nieuw seizoen Heel Holland Bakt op te nemen. Dit jaar is het extra speciaal, omdat dit het jubileumseizoen is. Tien jaar Heel Holland Bakt, daar vertellen ze je graag meer over.
Wat is jullie hoogtepunt van tien jaar Heel Holland Bakt?
Janny: ‘Ik denk dat ieder jaar weer opnieuw zijn hoogtepunten heeft, dat we verrast zijn door bakkers en door verschillende smaakcombinaties. Ieder jaar heeft wel iets waarvan we zeggen: "Wauw".’
Robèrt: ‘Als ik er thuis voor ga zitten, dan vergeet ik dat ik zelf meedoe. Zo leuk vind ik het.’
André: ‘Ik vind het meest verrassende dat zij samen nog steeds – na tien jaar – weer met nieuwe gebakjes komen. Wat hebben we nog niet gehad? Hoeveel gebakjes ontstaan er in godsnaam?’
Janny: ‘We kunnen nog wel even door hoor, haha. Wij zijn daar eigenlijk het hele jaar mee bezig. Ik heb nu alweer ideeën voor volgend jaar.’
Als jullie denken aan Heel Holland Bakt is er dus niets dat boven het andere uitspringt?
Janny: ‘Voor ons ligt de kracht erin dat we met z’n drieën ontzettend veel lol hebben. Én dat we een heel fijn team hebben om mee samen te werken. Het maakt voor ons een feestje om te maken.’
André: ‘Het is echt een familie.’
Jullie hebben elkaar door de jaren heen natuurlijk veel beter leren kennen.
Janny: 'Inmiddels hebben we aan één blik genoeg. De regisseur zegt altijd: “Als ik die ene wenkbrauw van jou omhoog zie gaan, weet ik al hoe laat het is”.'
Kijken jullie de afleveringen samen terug?
André: ‘De eerste of laatste aflevering kijken we altijd samen. Maar dat is niet bij iedere aflevering zo.’
Robèrt: ‘Soms vind ik het ook lekker om gewoon alleen te kijken. Ik ga er helemaal in op. Het is hetzelfde als ik naar een spannende film zit te kijken.’
André: ‘Ja, wat je net zegt, als je zit te kijken vergeet je bijna dat je er zelf in zit.’
Robèrt: ‘Het is al een tijdje geleden. De eerste aflevering is al eind augustus opgenomen.’
Dus jullie zitten in augustus al helemaal in de kerstsfeer?
Alle drie: ‘Ja!’
Janny: ‘We hebben het wel gehad, met Martine nog, dat we een kerstaflevering midden in de zomer opnamen. Het was zo warm, wél 32 graden, dat we met onze voeten in kinderzwembaadjes zaten. Weet je dat nog?’
Robèrt: ‘Ja, met die rendieren, die waren helemaal aan het verharen.’
André: ‘Zo heet hebben we het gelukkig niet meer gehad.’
Jullie zien enorm veel baksels voorbijkomen, laten jullie je weleens inspireren door de kandidaten?
Robèrt: ‘Zeker! Zoals de kerstboom van Paulien. Die was heel mooi. Het was een seizoen waar alles omviel door de warmte, maar die van haar bleef als enige staan.’
Wat willen jullie meegeven aan de volgende kandidaten?
Janny: ‘Met het leggen van je persoonlijkheid in je baksels, kun je heel ver komen. Durf! Bakken is meer dan koken. Bij koken kun je dingen bijstellen, bij bakken niet. Bij bakken voeg je dingen bij elkaar, stop je het in de oven en moet je maar afwachten. Als je kookt kun je het extra bij kruiden of een kleurtje toevoegen op het laatste moment. Je moet veel ervaring hebben. En risico’s durven te nemen.’
Het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt start op zondag 18 december om 20:25 op NPO 1. Na de aflevering kan je nog even blijven hangen voor het nieuwe seizoen van Doorbakken, waar BN'ers als Maik de Boer, Ruben Nicolai en Famke Louise te gast zijn. Die afleveringen zijn te zien op NPO Start.