fbpx

Altijd moe? Tijd om eens goed naar jezelf te luisteren

Om negen uur moet je op je werk zijn dus zorg je dat je er om negen uur bent. Je partner heeft zin om vanavond aardappelen met jus te eten dus maak je aardappelen met jus. Als je steeds maar dingen doet die je van jezelf of anderen moet, kun je daar behoorlijk moe van worden. Letterlijk en figuurlijk. Altijd moe? Dan is het tijd om eens goed naar jezelf te luisteren dus geven David de Kock en Arjan Vergeer, de oprichters van 365 Dagen Succesvol, jou de tips. Daar knap je energie-technisch namelijk aanzienlijk van op. 

In het boek Finding Your Own North Star maakt de Amerikaanse levenscoach Martha Beck onderscheid tussen het sociale zelf en het essentiële zelf. Je sociale zelf zorgt ervoor dat je om negen uur op kantoor bent of voor het hele gezin aardappelen staat te schillen. Jouw essentiële zelf is je kern, bestaande uit je verlangens, voorkeuren, de manier waarop je emotioneel reageert en je lichaamsreflexen. En of je nou in Brazilië, Moskou of Oost-India bent geboren, je essentiële zelf zou hetzelfde zijn.

Status en serenades

Je essentiële zelf is de kern van jouw persoonlijkheid. Het weet wat je écht wilt en wie je écht bent. Je sociale zelf bestaat uit de vaardigheden die je kunt inzetten om de verlangens van jouw essentiële zelf te verwezenlijken. Wil jij diep van binnen chirurg worden? Dan gaat jouw sociale zelf geneeskunde studeren. Is je essentiële zelf gek op de vrijheid en natuur? Dan gaat jouw sociale zelf naar de winkel voor een stevige tent en rugzak. Is je essentiële zelf verliefd? Dan gaat je sociale zelf op gepaste wijze daten. In plaats van direct een aanzoek te doen, wat jouw essentiële zelf het liefst zou willen.

Je sociale zelf houdt jouw essentiële zelf in toom en dat is maar goed ook. Anders zou je binnen de kortste keren voor gek worden verklaard. Maar je sociale zelf neemt soms ook te veel de leiding. Als je niet oplet, doe je alleen nog maar dingen die maatschappelijk geaccepteerd zijn. Je volgt een studie omdat het je status geeft, in plaats van de studie die je eigenlijk zou willen volgen. Je gaat met vrienden eten bij die nieuwe ‘hotspot’ in de stad, terwijl je eigenlijk liever naar het ouderwetse tentje om de hoek gaat.

Een hap uit je energiereserve

Luister je teveel naar je sociale zelf, dan wordt jouw essentiële zelf een beetje chagrijnig. Bijvoorbeeld als je essentiële zelf het liefst haar wil knippen, in plaats van de zoveelste hoorzitting bijwonen over economie. Of andersom je essentiële zelf wil juist meer leren over economie en niet weer een bos blonde krullen knippen. Je essentiële zelf houdt het best even vol maar als je het te lang negeert wordt je essentiële zelf erg vindingrijk en neemt een flinke hap uit je energiereserves.

Iedere keer wanneer je iets doet wat jouw essentiële zelf niet wil doen, krijg je dat te voelen. Moe, futloos en uitgeput voel je dan. Misschien gebeurt dit alleen op je werk, je wordt al moe van het idee dat je daar weer de hele dag moet spenderen maar eenmaal thuis barst je weer van de energie. Negeer je je essentiële zelf op meerdere vlakken, dan voel je je waarschijnlijk nog vaker uitgeput en futloos.

Stop en luister

Tijd dus om eens te pauzeren en goed naar je essentiële zelf te luisteren. Wat doet jouw sociale zelf wat je essentiële zelf eigenlijk helemaal niet wil doen? Wat wil jouw essentiële zelf wél graag doen? En wat moet jouw sociale zelf regelen om je essentiële zelf tevreden te stellen? Maak een wandeling in de natuur of neem iedere dag even de tijd om te mediteren. Wat heeft jouw essentiële zelf je te vertellen? Als je goed naar jezelf luistert, zou het nog eens kunnen dat jouw moeheid als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Wil jij je dromen ook waarmaken?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Heb je zo veel dromen en weet je dat je verder wilt en kunt dan waar je nu bent? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Neem dan eens een kijkje bij het programma aanbod van 365 dagen succesvol. Zij organiseren persoonlijke groei programma’s die je leven veranderen. Er is een gevarieerd aanbod, van masterclasses, trainingen, seminars en programma’s die 4 maanden tot een jaar duren.

Over 365 dagen succesvol

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie om Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga dan naar 365dagensuccesvol.nl

Lees meer artikelen van 365 dagen succesvol:

Vergroot je zelfvertrouwen in 10 stappen

Geblokkeerd door angst? Zo kom je weer in beweging!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF