fbpx

Actrice Loes Haverkort: ‘Ik wil me niet laten leiden door angst’

Sinds actrice Loes Haverkort (38) vorig jaar voorgoed afscheid nam van haar weegschaal, zit ze lekkerder in haar vel dan ooit. Ze is een fanatiek bokster en gebruikt zakjes eiwitpoeder omdat ze vegan is. Lees de rituelen van Loes hier!

Sportschema

‘Ik boks twee keer in de week, altijd in de ochtend, vaak samen met Floris. Het is een afmattende, conditionele training. Ik heb weleens overwogen om wedstrijden te boksen, maar met mijn werk kan ik me geen gebroken neus permitteren. Ik heb een rare fascinatie met die sport, ik word erdoor aangetrokken en tegelijk verafschuw ik geweld. Boksen doet veel voor je, het maakt je in alle opzichten sterker, fysiek en mentaal. Ook loop ik hard en eens per week ga ik naar Bikram yoga, voor rust in mijn lijf. Yoga zonder te zweten, zoals Vinyasa Flow yoga, doe ik ook weleens maar omdat het vooral vloeiende bewegingen zijn, voelt het daarna toch of ik niet écht iets heb gedaan. Hot yoga is lekkerder. Daarvan denk ik na afloop: dit zou ik elke dag moeten doen.’

Motto

‘Leef! Doordat ik op jonge leeftijd mijn vader verloor, ben ik altijd bang gebleven om dierbaren kwijt te raken. Iedere moeder heeft daar natuurlijk last van, bij mij kan het doorslaan en tot angstdromen leiden. Mijn kinderen zijn al vijf en zeven, en nog steeds ga ik ’s nachts uit bed om te controleren of ze nog leven. Die angst móét ik loslaten, ik wil me niet laten leiden door angst. Soms lukt het aardig, maar als ik niet lekker in mijn vel zit, of als ik moe ben, steekt die vrees toch weer de kop op. Terwijl ik weet dat het zinloos is. We gaan immers allemaal, ooit. Daar heb je geen controle over, ik kan beter proberen om kwetsbaar te zijn en ten volle te leven, en me niet laten beheersen door angst.’

Tot rust komen

‘Ik ben best stresserig. Mijn moeder merkte laatst op dat ik altijd zeg dat ik “nog even snel naar de wc moet”. Ze zei: “Je kunt ook rustig naar de wc, hoor.” Daar heeft ze natuurlijk gelijk in. Ik kom tot rust door yoga, of door een massage van Floris. Of door na het sporten de sauna in te gaan.’

Avond

‘Floris kookt op gevoel. Als hij voor het eten zorgt, is dat een feestje, omdat het altijd superlekker wordt. Sinds een paar maanden eten we volledig veganistisch. Beter voor de wereld, beter voor de dieren, en ik voel me er fitter, gezonder, helderder door. Mijn gezin doet meestal mee, uit eigen vrije wil, al eten de kinderen soms wel vlees. Aan tafel stellen we elkaar altijd dezelfde vragen: wat was het leukste van de dag? Ook geven we elkaar een complimentje. Als ze het écht niet meer weten, zeggen ze dat ik lekker heb gekookt. Na het eten spelen Floris en Johannes nog even samen piano, of we doen de “stopdans”. Het is de bedoeling dat de kinderen gaan dansen. Zodra de muziek stopt, moet iedereen als een standbeeld blijven staan. Daarna gaan ze in bad en krijgen ze nog de kieteldood. Marie lees ik ook nog even voor, Johannes leest zelf. Momenteel lees ik voor uit Sjakie en de chocoladefabriek. Geweldig boek! En als allerlaatste zing ik óók drie liedjes en dan moeten ze écht gaan slapen. Floris en ik drinken soms nog een wijntje. Idealiter ga ik rond elf uur naar bed. Soms lees ik nog wat, of Floris en ik lezen elkaar voor.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF