fbpx

Acht tips voor een betere band met je kind

Het blijft een uitdaging: een goede band met je kind opbouwen. Wanneer doe je het goed? Wij geven jullie enkele tips voor een betere band.

De opvoeding van je kind blijft een spannende periode. Je wilt het zó graag goed doen. We willen allemaal dat ons kind later goed terecht komt en blij met ons is. Dat er een goede band is opgebouwd, waarbij jij en je kind elkaar goed aanvoelen en onvoorwaardelijk van elkaar houden.

1. Kleine dingen

Het zijn die kleine dingen die al het verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het helpen bij het lezen, schrijven en knutselen. Door je kind bij te staan bij deze kleine activiteiten, laat je zien dat je aandacht voor hem of haar hebt. En het is vooral die aandacht die het doet. Denk verder aan de volgende activiteiten:

  • Ga samen dutten. Dit geeft een gevoel van saamhorigheid.
  • Ga samen koken of bakken. Zo ben je samen lekker creatief bezig én doet je kind ook nog ervaring met koken en bakken op.
  • Luister samen naar muziek of zing samen.
  • Ga de natuur in.
  • Speel mee met je kind. Spelen is wat kinderen doen. Zo gaan kinderen je ook zien als vriend in plaats van vijand.

2. Ga op ‘date’ met je kind

Plan ook dagjes weg in met je kind. Ga bijvoorbeeld een dagje naar de dierentuin of een pretpark. Door veel tijd met je kind door te brengen, bouw je een vertrouwensband met hem of haar op. En door veel tijd samen door te brengen, delen jullie een reeks ervaringen met elkaar en kennen jullie elkaar door en door. De band die jullie zodoende opbouwen, zal niet snel kapot te maken zijn.

3. Luister echt naar je kind

Wanneer je kind naar je toe komt met een vraag of verhaal, probeer dan echt je aandacht bij je kind te houden. Doe je dat niet dan geef je je kind het idee dat hij of zij je niet boeit. Door goed naar je kind te luisteren, laat je zien dat je interesse in hem of haar hebt. Dit draagt bij aan het zelfvertrouwen van je kind én aan jullie vertrouwensband. Je kind zal sneller alles met je delen.

4. Wees bij belangrijke momenten

Zorg ervoor dat je tijd vrij maakt voor belangrijke momenten van je kind. Denk aan het afzwemmen, het behalen van het schooldiploma of een uitvoering van zijn of haar school of sportvereniging. Deze momenten met je kind delen, is uniek en neemt niemand jullie af. Dit maakt de band met je kind speciaal.

5. Knuffel je kind

Je kind af en toe even een goede knuffel geven, laat aan je kind zien dat je van hem of haar houdt. Dit is belangrijk, want wie kan er zonder liefde? Laat je kind dus zien dat er van hem of haar gehouden wordt. Zo leert je kind ook hoe je laat zien dat je van iemand houdt.

6. Lichamelijk contact

Laat lichamelijk contact met je kind ook voortduren na de geboorte. Pediatrician Emily Borman-Shoap wijst op de kangoeroehouding. Door na de geboorte je kind nog dicht tegen je aan te houden, blijft je kind zich veilig voelen bij jou.

7. Toon begrip voor de emoties van je kind

Dit is misschien wel het lastigste punt van jullie ouder-kind band. Af en toe moet je nee tegen je kind zeggen. Wanneer je in zo’n lastige situatie komt, probeer dan begrip voor de emoties van je kind te tonen. Hierdoor communiceer je ondanks de negatieve boodschap toch liefde. Je kind voelt zich zo minder snel in het nauw gedreven.

8. Afspraken

Om het voor jullie beide makkelijk te maken, is het maken van duidelijke afspraken een goede zet. Door duidelijk te hebben wat wel en niet de bedoeling is, hoef je minder vaak een negatieve boodschap over te brengen. Dit scheelt weer wat lastige situaties in jullie relatie.
De goede band met je kind heeft met de kleine dingen te maken. Het gaat om de signalen die je afgeeft: de signalen van liefde, waardering en veiligheid. Zo bouwen jullie een vertrouwensband op waar niemand tussenkomt.

 

Bron: online-opvoedhulp.com, parent.co & mamaenzo.nl
Beeld: Pexels

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF