fbpx

9x creëer een leuker leven voor jezelf

Volg de uitgangspunten van Neuro Linguïstisch Programmeren en creëer een leuker leven voor jezelf. NLP-trainer Vincent van der Burg geeft tips.

1 Denk wat je wel wilt, niet wat je niet wilt

We zijn evolutionair voorgeprogrammeerd om gevaar te vermijden en te denken wat we niet willen. Vermijd deze valkuil van het brein en richt je op wat je wel wilt. Fantaseer over wat je wilt bereiken en wat dit je gaat opleveren voor jezelf en anderen.

2 Wat iemand anders kan, kun jij ook

Een belangrijke NLP-veronderstelling is: als iemand anders het kan, dan kan ik het ook! We kunnen veel meer dan we denken en dan we ooit hebben gedaan. Mensen die succesvol zijn – op welk gebied dan ook – geloven allemaal oprecht: als iemand anders het kan, dan kan ik het ook. Ik moet alleen weten hóé.

3 Leer van anderen

Kijken hoe anderen iets doen is een slimme en efficiënte manier om nieuwe vaardigheden te leren. Wil je leren om te praten over koetjes en kalfjes? Of om te genieten van de kleinste dingen om je heen? Identificeer wie hier goed in is en kijk met nieuwsgierigheid hoe hij of zij dit doet. Observeer en merk op hoe snel je het je eigen maakt.

4 Treed regelmatig buiten je comfortzone

Hoe lekker het ook is, de hele dag op de bank hangen en naar Netflix kijken gaat je geen nieuwe ervaringen opleveren en al helemaal niet een leven vol voldoening en passie. Doe regelmatig iets wat nieuw is voor je en je zult ontdekken hoe snel jouw persoonlijke groei kan gaan.

5 Begin klein

Vaak denken we dat persoonlijke groei te maken heeft met grote stappen, zoals het opzeggen van je baan of het beëindigen van je relatie. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. Ons systeem bestaat uit een grote verzameling tandwielen. Draai je aan een te groot tandwiel, dan is dit vaak onnodig zwaar en moeizaam. Ook kleine stapjes kunnen het hele systeem in beweging zetten.

6 Weet wat werkt

Doe meer van wat wel werkt en merk op welk effect dit heeft op hoe je denkt, doet en voelt. Als iets niet goed werkt, neem dan de tijd om tot rust te komen en te kijken waarom iets niet werkt, en onderzoek de alternatieven. Wat kun je doen dat wel zou kunnen werken?

7 Wees dankbaar

Er zijn altijd dingen te bedenken die niet gaan zoals je wilt. Focus liever op wat goed gaat in je leven en wees hier dankbaar voor. Schrijf iedere dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent om hier bewust van te worden.

8 Visualiseer je ideale dag

Nog harder werken zonder na te denken over waar je naartoe wilt, gaat je niet daar brengen waar je graag wilt zijn. Je dagen zouden gevuld moeten zijn met activiteiten die je gelukkig maken en die je dichter bij je doel brengen. Bedenk eens hoe jouw ideale dag eruitziet. Hierover nadenken kan een positieve stroom in gang zetten.

9 Kom in beweging

Het volgen van een NLP-training kan helpen om in actie te komen. Tijdens zo’n training maak je bijvoorbeeld een plan van aanpak. Wat wil je de komende twaalf maanden bereiken en wat heeft voor jou absolute prioriteit? Besteed eens vijftien minuten aan de vraag waar je over een jaar wilt zijn.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF