fbpx

9 tekenen die wijzen op échte vriendschap

Goede vriendschappen vormen een enorme bron van geluk, blijdschap, steun en troost. En door je best te doen om je vriendschappen te versterken, maak je zowel jezelf als je vrienden veerkrachtiger en gelukkiger. Zijn jij en je beste vriend(in) twee handen op één buik? En zijn jullie elkaar in de loop der jaren meer en meer als familie gaan beschouwen? Dan herkennen jullie zich vast in de volgende kenmerken.

1. Geheimen hou je voor je

Dé basis van echte vriendschap is wederzijds vertrouwen. Je geeft jezelf een beetje bij beetje bloot, en je bekijkt hoe de ander ermee omgaat. Als jullie respectvol met elkaars geheimen omgaan, is dat erg waardevol voor jullie band. Het is fijn om iemand te kunnen vertrouwen, maar ook om vertrouwd te worden.

2. Het is oké om het soms oneens met elkaar te zijn

Bij conflicten praten echte vrienden rechtstreeks met elkaar in plaats van te roddelen en de irritaties te laten ontsporen. Een goede vriend(in) kan je corrigeren en stevig toespreken zonder gemeen of betweterig te zijn. Zij heeft het beste met jóu voor in plaats van je alleen op je fouten en je blunders te wijzen. Het kan pijnlijk zijn als iemand je een spiegel voorhoudt en jouw zwakke plek blootlegt, maar zij helpt jou hiermee kritisch naar jezelf te kijken. Niet om je pijn te doen, maar uit liefde en met respect.

3. Luisterend oor

Je kunt niet verwachten dat je alleen aan het woord bent, maar als je je hart wilt luchten, kun je erop rekenen dat jouw vriend(in) er voor je is en dat ze naar je luistert. Het spreekt voor zich dat jij dit ook doet als zij dit van jou verwacht. Want het beste cadeau dat ze jou kan geven is aandacht en een oprecht luisterend oor. Dat betekent dus dat de telefoon in de tas of broek blijft zitten tijdens jullie gesprekken.

vriendinnen

4. Uit het oog, maar niet uit het hart

Misschien verliezen jullie elkaar voor een lange tijd uit het oog. Door studies, verhuizingen, werk, een nieuwe relatie…. Toch is dat geen reden om na al die tijd geen contact meer met elkaar op te nemen. Ook bij een heuse ruzie is het soms beter om elkaar te vergeven. Na een kort gesprek, voel je je opgelucht en valt er een last van je schouders.

5. Keep on dreaming

Vaak ben je zelf je grootste criticus. Maar een echte vriend(in) pept je op wanneer je ‘down’ bent en haalt het beste in je naar boven. Ze heeft een natuurlijke boost voor je zelfvertrouwen en slaagt erin een beter gevoel over jezelf te geven. Jouw visies, ideeën en dromen stimuleert ze en boort ze niet de grond in. Ok, ok, soms moet ze je even met beide benen op de grond zetten, maar een goede vriend(in) werkt nooit demotiverend.

6. Steun elkaar in mindere tijden

Het leven is onvoorspelbaar. In tijden van succes steun bieden, is één ding. Maar echte vriendschap is wanneer je er voor elkaar bent tijdens de pieken, maar ook tijdens de dalen. Als je even geen raad meer weet met jezelf, of je relatie in zwaar weer zit, kun je rekenen op je vriend(in). Ze vraagt geen uitleg, maar ze is er gewoon voor jou. Zo’n vriend(in) is priceless!

vrienden

7. Complimentjes doen wonderen

Een echte vriend(in) zal je ook complimentjes geven. Jullie vriendschap groeit als je elkaar bevestigt en in staat bent om elkaars successen te vieren. Iedereen geniet van een oprecht compliment – het zit in de natuur van de mens om belangrijk gevonden te worden. Vind je jouw vriend(in) een goede moeder/vriend(in)/multi-tasker? Laat het haar dan weten. Heel belangrijk: wees oprecht! Onoprechte vleierij heeft juist precies het tegenovergestelde effect.

8. Investeer in je vriendschap

Vriendschap is net goede wijn: het wordt met de jaren beter. Tenminste, als je er goed voor zorgt . Zoals voor alle relaties geldt, groeit en bloeit vriendschap door tijd, aandacht en energie te investeren. Spreek regelmatig af met je vriend(in) en onderneem samen leuke dingen.

9. Aan een blik genoeg

Lachen en huilen jullie op hetzelfde moment? Dan heeft jullie vriendschap een stapje voor. Elizabeth Pinel van de Universiteit van Vermont deed er onderzoek naar. Ze noemde het I-Sharing, een psychologische vaststelling dat we ons verwant voelen met mensen die op hetzelfde moment hetzelfde denken en voelen. Dat kan over kleine dingen gaan: samen lachen met een filmscène of dezelfde mening hebben over iets.

vriendengroep

Heb jij zin om te lachen? Of misschien beter verwoord.. Om te schateren? Dit is echt hilarisch! Deze beste vrienden zien elkaar voor het eerst naakt.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF