fbpx

7x zo blijf je fit op je werk

Mensen met een zittend beroep bewegen over het algemeen (veel) te weinig. Het gevolg: lichamelijke klachten als rugpijn, zere schouders en muisarmen. Gelukkig zijn er oefeningen die je heel makkelijk op je werkplek kunt doen. 

Hoeveel uur per dag breng jij zittend door? Zelf zit ik veel in de auto. En als ik niet in de auto zit, ben ik achter mijn bureau te vinden. Vaak is het enige loopje dat ik op een werkdag heb, van de auto naar de klant en terug naar het bureau.

Door gezond te eten op je werk, de trap te nemen in plaats van de lift, regelmatig een frisse neus te halen, veel water te drinken én onderstaande oefeningen te doen, blijf je fit op je werk.

1. Maak microbewegingen

Microbewegingen zijn kleine nauwelijks opvallende oefeningen die je lichaam versterken en je meer energie geven. Met je voet tikken tijdens een vergadering bijvoorbeeld. Of je buikspieren aanspannen tijdens het lezen van een verslag. Je kunt ook naar een collega lopen om wat te vragen in plaats van een e-mail sturen. Of met je benen zwaaien of op je tenen staan terwijl je op het koffieapparaat staat te wachten.

2. Lekker stampen

Deze oefening is een stuk opvallender, maar je hoeft er niet voor op te staan! Plaats beide voeten plat op de grond en beweeg ze snel op en neer. Je zult merken dat je hartslag als snel stijgt en je gaat je beenspieren voelen. Deze oefening is heel goed voor de doorbloeding van je onderlichaam. Het nadeel: het maakt lawaai. Heb je collega’s om je heen? Vraag dan gewoon of ze meedoen. Is nog gezellig ook!

3. In de bidhouding

De bidhouding bevordert de doorbloeding in het bovenlichaam en is een ideale oefening voor in een vergadering. Ga rechtop zitten en zet beide voeten naast elkaar op de grond. Duw je handpalmen 10 tot 30 seconden zo hard mogelijk tegen elkaar en laat dan los. Herhaal dit meerdere keren.

4, Schouders stretchen

Hoe goed je ook op je houding probeert te letten, na verloop van tijd zit je toch vaak gebogen en soms ook met opgetrokken schouders voor je computerscherm. Moet je iets lezen, dan kun je mooi meteen je schouders losmaken.

Trek je schouders op een inademing zo hoog mogelijk op, houd even vast en laat ze op een uitademing naar beneden vallen. Je kunt ook je schouderbladen naar elkaar toe drukken en proberen er een pen tussen te klemmen. Herhaal deze oefening minimaal 15 keer.

5. Buik- en rugspieren

Deze oefening kan bij je collega’s tot de nodige hilariteit leiden, maar hij is wel erg goed voor je buik- en rugspieren. Ga rechtop zitten en plaats je handen tegen je slapen. Breng nu je linkerknie naar je rechterelleboog, houd even vast en zet je voet weer terug. Breng dan je rechterknie naar je linkerelleboog. En wissel zo een tijdje af.

6. Voor de benen

Deze oefening kun je heel discreet uitvoeren en is dus ideaal voor op kantoor. Ga rechtop zitten, met je voeten plat op de grond, knieën in een hoek van 90 graden. Breng één voet omhoog en houd dit zolang mogelijk vol. Als je het echt niet meer houdt, zet je je voet terug en breng je de andere omhoog.

7. Gebruik een app als steuntje in de rug

Gratis apps als TeamViz, Tomato Timer en Focus Booster kunnen je een fijn steuntje in de rug geven. Ze werken als een kookwekker. Dus stel de tijd in op bijvoorbeeld 25 minuten en houd dan 5 minuten pauze om wat oefeningen te doen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF