fbpx

7 tips voor een positief zelfbeeld

Hoe kijk jij naar jezelf? Denk je vaak dat je iets niet kunt? Of doe je volgens jezelf altijd alles fout? Dit is nergens voor nodig. Hier zijn zeven tips waardoor jij weer een positief zelfbeeld krijgt.

1. Weet waar het vandaan komt

Het is belangrijk om er eerst achter te komen waarom je steeds zo negatief over jezelf denkt. Het doel is om het negatieve te herkennen en om een nieuwe positieve denkwijze te creëren. Begin bij het begin. Waar voelde jij je voor het laatst rot over? Ging het over je uiterlijk? Je gewicht? Of vond je jezelf niet sociaal genoeg? Probeer te ontdekken waar je onzekerheden vandaan komen.

2. Draai het om

Maak er vervolgens een spelletje van. Wanneer je bijvoorbeeld denkt ‘ik zal nooit afvallen’ dan moet je het omdraaien en tegen jezelf zeggen dat je wel degelijk gewicht kunt verliezen. Blijf dit volhouden, want naar verloop van tijd werkt het!

3. Stop met zwart-wit denken

Woorden als ‘nooit’ en ‘altijd’ komen vanaf nu niet meer in jouw woordenboek voor. Ze geven geen goed beeld van wat er werkelijk mogelijk is. Zinnen als ‘ik doe het ook nooit goed’ of ‘ik verpest altijd alles’ slaan nergens op. Dat iets één keer niet lukt, wil niet zeggen dat je het altijd verkeerd doet.

4. Doemscenario

Ben je niet helemaal zeker over iets wat gaat komen? Laat dan een scenario afspelen in je hoofd als een film. Ga in op de vele details. Je zult zien dat er ongelooflijk veel mogelijk is en dat niet alles slecht hoeft af te lopen.

5. Cirkelredenering

Ben je gescheiden en denk je daarom vaak dat je hebt gefaald? Stop! Dat iets niet gegaan is zoals je had verwacht of gehoopt, wil nog niet zeggen dat je gefaald hebt. Het is in dit geval heel belangrijk dat je die twee elementen los van elkaar gaat zien. Anders blijf je namelijk in dezelfde cirkel denken. Focus je op het positieve!

6. Pak angsten aan

Heb je het gevoel dat je niet zo succesvol bent als dat je denkt dat je kunt zijn? Dan zit angst je in de weg. Zoek je angsten op en probeer te gaan voor iets wat je echt wilt in plaats van voor zekerheid. Uiteindelijk zal je daar veel gelukkiger van worden. Durf te dromen, durf te kiezen!

7. Focus op de leuke momenten

Je gaat dit misschien niet direct geloven, maar het is veel gemakkelijker om een positieve houding te hebben en de leuke dingen in het leven te zien. Echt! Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet het stapje voor stapje aanpakken en je ook heel goed realiseren dat ups en downs nou eenmaal bij het leven horen. Vul je hoofd met positieve beelden en gedachtes! Daar gaat het allemaal net wat makkelijker. Wedden?

Lees hier tips voor meer zelfvertrouwen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF