fbpx

7 redenen waarom jij Soldaat van Oranje (nog) moet zien

Soldaat van Oranje – de musical speelt precies 9 jaar! De langstlopende musical in Nederland heeft al 3 miljoen bezoekers mogen verwelkomen, waarvan ongeveer 30% terugkerend publiek is. Heb je de musical nog niet gezien? Dan wordt het hoog tijd om deze te zien! Onze eigen musicalblogger Quintie, die de voorstelling zelf inmiddels 3 keer heeft gezien, geeft 9 redenen om deze musical te bezoeken.

1. Het meeslepende verhaal

Het waargebeurde verhaal dat deze musical vertelt, is ontzettend indrukwekkend. Het gaat natuurlijk over Erik Hazelhoff Roelfzema, een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de musical volgen we hem én zijn vrienden, die allemaal zo hun eigen keuzes maken tijdens de oorlog. Je maakt als toeschouwer de oorlog eigenlijk op verschillende manieren mee en dat is heel goed voor je bewustwording van hoe heftig die tijd in de oorlog was.

2. Uniek lesje geschiedenis

De Tweede Wereldoorlog raakt steeds verder weg in de geschiedenis, maar mag eigenlijk nooit worden vergeten. Soldaat van Oranje vormt een unieke samenvatting van hoe het eraan toeging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen is het een indrukwekkende voorstelling, je leert er ook nog eens nieuwe dingen over de oorlog. Bijna alle onderdelen worden kort belicht: het lid zijn van de NSB, de Jodenvervolging, het verzet, de vlucht van het koningshuis naar Londen, de dood van familieleden en vrienden enzovoorts.

3. Uitgebreid decor

Voor Soldaat van Oranje – de musical is een speciaal theater gebouwd op de plek waar ooit een vliegbasis zat. Door een heel nieuw theater te bouwen, konden er dus nieuwe technieken worden toegepast. Zo zit je bij Soldaat van Oranje als publiek op een draaiende schijf die ervoor zorgt dat je van de ene naar de andere scene rolt. Je bent als publiek dus omringd door het decor! Geloof mij, dat zorgt voor een onvergetelijke theaterervaring die je op dit moment nergens anders kunt vinden. De makers van deze musical vonden dat nog niet genoeg. Tijdens de musical zien we de zee, maken de acteurs gebruik van motoren om het podium mee over te crossen en zelfs een vliegtuig komt voorbij. Nee, dit is geen namaak, het is allemaal heel echt!

4. Sterke regie en cast

De cast wordt grotendeels gekozen op hun kwaliteit van acteren. Daardoor merk je dat de spelers in deze musical feilloos alle emoties kunnen overbrengen aan het publiek. Dat draagt enorm bij aan de geloofwaardigheid van dit verhaal. Dankzij de sterke cast én regie word je helemaal meegezogen in het verhaal. Het lijkt alsof je echt even voelt hoe het is om deze oorlog mee te maken.

5. Bijzondere locatie

Goed, ik geef het toe. De bereikbaarheid van Theater Hangaar is niet optimaal. Maar juist door die bijzondere locatie konden de makers van Soldaat van Oranje hun originele concept tot in de puntjes uitwerken. In de foyer kun je bijvoorbeeld al stukjes lezen en dingen zien uit de oorlog in een soort mini-museum. Bovendien wordt de oorspronkelijke hangaar ook voor een deel gebruikt in de voorstelling. Daar ga ik nog niet te veel over spoilen, maar indrukwekkend is het zeker!

6. Onovertroffen succes

De voorstelling speelt natuurlijk niet voor niets al 9 jaar. Het is een enorm succes bij het Nederlandse publiek. Inmiddels is het zelfs de langstlopende musical die Nederland ooit heeft gehad. En aangezien de huidige musicals vaak met moeite de twee jaar volmaken, zegt dat wel wat over Soldaat van Oranje. Keer op keer wordt de musical verlengd! Op dit moment speelt de musical nog t/m mei 2020, maar ook deze speelperiode zal ongetwijfeld verlengd worden. Het is zelfs zo’n succes dat de makers hebben besloten een Engelse variant te maken: ‘Soldier of Orange’. Deze musical zal vanaf het najaar 2020 in Londen te zien zijn. Het is dus niet alleen een verhaal van Nederland, maar eigenlijk van alle landen die betrokken waren bij de Tweede Wereldoorlog.

7. Uitgebreide doelgroep

Tot slot is Soldaat van Oranje een verhaal voor iedereen, van jong tot oud. Iedereen zou in aanraking moeten komen met het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema. Het maakt zo ontzettend veel indruk en je leert er ook nog eens een boel van. Dus neem je kinderen, je neefjes, nichtjes, je vader of moeder, desnoods je buurman of buurvrouw mee naar deze musical. Je mag het eigenlijk niet missen.

Je koopt je kaarten hier!

Over Quintie

‘Mijn naam is Quintie en ik woon in Nijmegen. Naast mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen, schrijf ik regelmatig recensies over musicals. De passie die ik vind in het musicalvak en het schrijven daarover, maakt mij ontzettend gelukkig! Ik hoop dat ik mijn enthousiasme over musical, maar ook over film met jullie kan delen.’

Quintie StoelWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF