fbpx

7 keer happy hormones

Welk stofje zorgt voor dat heerlijke opgeruimde gevoel na het volbrengen van een taak? En welk maakt dat wij steeds onze likes op Instagram willen checken? Een kennismaking met de zeven hormonen en neurotransmitters die jou dagelijks een shotje vreugde en gelukzaligheid brengen. Aangenaam!

7 hormonen:

ENDORFINE maak je aan bij het sporten en bij seks, lachen, het eten van pittig voedsel, maar ook bij pijn en hormoon genoemd, omdat het vrijkomt tijdens lichamelijk opwinding. Het is een lichaamseigen pijnstilling en zorgt ervoor dat we net een tandje bijzetten tijdens een pittige training en pas na afloop ontdekken dat we blaren hebben.

OXYTOCINE wordt ook wel het knuffelcontact genoemd, omdat het vrijkomt tijdens lichamelijk contact maar ook tijdens het aaien van je huisdier en zelfs als je je geliefde aankijkt. Het hormoon geeft je een gevoel van verbondenheid, vertrouwen en maakt je weerbaar tegen verslaving en stress. Fijn idee: een knuffel van twintig seconden is al genoeg om de aanmaak te starten.

Als er een beloning in het spel is, komt DOPAMINE om de hoek kijken. Het stofje zorgt ervoor dat je steeds je Instagram checkt op likes, maar motiveert je ook om je doelen te halen. Dat gevoel van winnen, dat is wat dopamine met je doet.

Wie doorgaans tevreden en vol zelfvertrouwen door het leven stapt, heeft vast een hoog level SEROTONINE in zijn of haar systeem. Bij een tekort kun je depressieve klachten krijgen. Met lichte lichamelijke inspanningen, een gezonde dosis zonlicht en positieve gedachten kun je de serotonine aanmaak een boost geven.

GABA (gamma- 5 aminoboterzuur) werkt angst- en paniekremmend. Het brengt je rust en ontspanning, en zorgt ervoor dat je goed slaapt. Ook remt het het effect van prikkels en stress, zonder dat je er suf van wordt. Meditatie en yoga stimuleren de aanmaak van GABA.

ANANDA betekent ‘gelukzaligheid’ en dat is precies de kracht van anandamide, het stofje dat je niet alleen gelukzalig, maar zelfs euforisch kan laten voelen. Niet voor niets wordt het ook wel ‘lichaamseigen marihuana’ genoemd. Voor een shotje anandamide kun je gewoon de voorraadkast in duiken want het zit in chocola.

Wie verliefd is, barst van de FENYLETHYLAMINE.
Het geeft dat heerlijke, blije en onoverwinnelijke gevoel en zorgt voor een verhoogde hartslag. Wil je het effect ervaren, kijk dan lang in de ogen van iemand die je aantrekkelijk vindt. Maar ook als je schrikt, maak je fenylethylamine aan.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF