fbpx

6x simpele dingen die we kunnen leren van kinderen

Natuurlijk draait het bij opvoeden om wat je jouw kind leert, maar wist je dat we ook heel veel kunnen leren van kinderen? Zij reageren instinctief omdat zij niet gedreven zijn door vaste patronen of veel ervaring in het leven. Daardoor benaderen zij problemen met een onbevangenheid waar volwassenen wel wat van kunnen leren. 

1. Tijd voor een dutje

Over een powernap is al veel gezegd en geschreven, maar het blijkt wel te werken. Het beste voorbeeld? Jouw eigen kinderen! Zonder een middagdutje kunnen kinderen flink chagrijnig worden, maar met een slaapje tussen de middag kunnen ze de dag weer aan. En regelmatig een dutje doen zorgt ervoor dat je creatiever bent.

2. Ouderwets knutselen

Op school mogen kinderen elke dag knutselen of creatief bezig zijn. Maar waarom doen we het niet meer als we volwassen zijn? Knutselen stimuleert je tastzin en daar word je vrolijker, productiever en scherper van. En dat kan weleens handig van pas komen in het dagelijks leven.

3. Frisse buitenlucht

Vele gezondheidsklachten waar volwassenen last van hebben, komen door vitamine D tekort; kinderen hebben daar vaak minder last van omdat zij veel buitenspelen. En door buiten te spelen krijgen kinderen genoeg zuurstof en zonlicht en dus vitamine D. Neem dus ook even afstand van de computer en ga naar buiten.

4. Tot 10 tellen

Van peuterpuberteit tot de aanloop naar volwassen worden; driftbuien komen nou eenmaal voor bij kinderen. Vaak leren wij ze om tot tien te tellen of even een time out te nemen in de gang of op hun slaapkamer. Zelf verliezen we ook wel eens onze zelfbeheersing, maar tot tien tellen komt vaak niet direct in ons op.

5. Mindfulness

We zijn continu vooruit aan het plannen, maar in het hoofd van een kind is weinig ruimte voor vele planningen. Kinderen kunnen veel beter leven in het moment. Plannen en vooruitdenken komt vaak goed van pas, maar af en toe bewust stilstaan bij een mooi moment is lang zo slecht nog niet.

6. Leren accepteren

Wraak is een typische emotie voor volwassenen, kinderen hebben daar geen last van. Het vriendje dat het ene moment niet meer op een verjaardagsfeestje mag komen, is de volgende dag alweer welkom om te komen spelen. Leer excuses te accepteren en blijf er niet in hangen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF