fbpx

6 kenmerken van hoogsensitieve kleuters

Is je kleintje heel gevoelig? Misschien is het wel hoogsensitief. HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma geeft de zes belangrijkste kenmerken van hoogsensitieve kleuters.

Ongeveer één op de vijf kinderen is hoogsensitief. Dat betekent dat ze situaties anders beleven. Ze merken vaak veel op uit hun omgeving en verwerken al die informatie diepgaand. Hun koppies staan niet stil. Vermoed je dat je kleuter hoogsensitief is? Dan herken je vast deze punten:

1 Je kleuter merkt veel op

Hoogsensitieve kinderen merken veel prikkels op uit hun omgeving en verwerken die diepgaand. Het kan gaan om zintuigelijke prikkels, zoals geluiden, licht, smaken of geuren sterk waarnemen. Voor hoogsensitieve kleuters kan daarom een drukke klas te intensief zijn, is onbekend eten eng en willen ze buiten een zonnebril op. Dat is ook de reden dat het zand dat aan hun handen blijft zitten na het spelen in de zandbak, hen irriteert. Of bijvoorbeeld labeltjes in de kleding.

2 Je kleuter raakt snel overprikkeld

Heeft jouw kleuter regelmatig een woedeaanval of een huilbui? Dat komt doordat ze die prikkels opmerken en hun brein die informatie ook nog eens diepgaand verwerkt. Dat kost zoveel energie, dat het opeens te veel kan zijn. En dan komt de uitbarsting. Kunnen ze niets aan doen. Maar je kunt het wel voorkomen, door rust in te bouwen.

3 Je kleuter wordt sterk geraakt door emoties

Hoogsensitieve kleuters voelen emoties van anderen goed aan. Ze merken het als jij niet goed in je vel zit, of als hun vriendje verdriet heeft. Die emoties hebben effect op henzelf. Ze huilen mee, zijn extra lief of worden juist opstandig. Problemen in de wereld raken hen sterker dan de gemiddelde kleuter. Je helpt hen door praten over emoties normaal te maken.

4 Je kleuter heeft tijd nodig

Als je een hoogsensitieve kleuter een vraag stelt, komt er niet direct antwoord. Hun brein is nog bezig alle verbanden te leggen. Daarom is kiezen uit een veelheid aan opties ook lastig voor ze: welk beleg, welk speelgoed, welk voorleesboekje. Beter is twee of drie keuzes te geven. Ook bij het afscheid nemen op school merk je dat een hoogsensitieve kleuter tijd nodig heeft. Ze willen eerst de situatie aankijken, voordat ze meespelen. Geef hen die tijd.

5 Je kleuter wil het graag goed doen

Een kenmerk van hoogsensitiviteit is de sterke gerichtheid op de verwachtingen en belangen van anderen. Eenvoudig gezegd: hoogsensitieve kleuters willen het goed doen. Ze doen hun best jou of de leerkracht blij te maken. Bijvoorbeeld door die puzzel meteen goed te doen. Daardoor kan soms ook faalangst ontstaan.

6 Je kleuter heeft wijze inzichten

Verrassende uitspraken en wijze inzichten. Hoogsensitieve kleuters merken zoveel op uit hun omgeving en hun brein verwerkt dat zo diepgaand dat hun inzichten jou als ouder kunnen verrassen. Dit creatief denken is een fantastisch talent van hoogsensitieve kinderen. Geef ze de ruimte dat verder te ontwikkelen.

Hoogsensitieve kleuters

Hoogsensitieve kleuters beleven de wereld dus intenser dan de gemiddelde kleuter. Hun omgeving heeft zoveel impact op hen, dat het soms allemaal wat te veel wordt. Maar als ze goed in hun vel zitten zijn het hele zorgzame, attente, creatieve en wijze kinderen die enorm kunnen genieten van de mooie dingen in het leven.

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaalwetenschappelijk onderzoeker, spreker, trainer en auteur. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning van deze eigenschap; met honderden blogs, tips, verwijzingen en trainingen. Wil je nog meer over hoogsensitieve kinderen en hun begeleiding weten? Lees dan “Hoogsensitieve kinderen”. Ook “Gelukkig Hoogsensitief” en “Het hoogsensitieve brein” zijn aanraders, of neem een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account (@Hoogsensitief.NL).WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF