fbpx

5 x unieke en duurzame Nederlandse modemerken plus Amsterdam Fashion Week schema toegankelijk voor iedereen!

‘These days it’s all about fashion!’ Op donderdag 6 september is Amsterdam Fashion Week van start gegaan en eindigt op zondag 9 september. In deze tijd is duurzaamheid niet meer weg te denken van mode. Vele grote modehuizen zijn zich hiervan bewust, maar toch is de mode industrie de tweede grootste milieuvervuiler ter wereld. Dat komt voor een groot deel door fast fashion… heb je je daar weleens in verdiept? Merendeels van de modeproducten bestaan uit fast fashion. Oftewel, trends die elkaar razendsnel afwisselen waardoor in grotere winkels om de 6 weken nieuwe (goedkope) collecties in de rekken hangen. Tijd voor een tegenreactie!

Het doel van Care Label Project

In het voorjaar van 2017 lanceerde AEG in samenwerking met de Europese mode industrie het Care Label Project. Dit project vraagt aandacht voor een duurzamere manier van wassen en een betere zorg voor kleding, waardoor er minder snel kleding zal worden weggegooid. En er is geweldig nieuws… Inmiddels zijn er vijf duurzame Nederlandse modemerken aangesloten bij het project.

AEG wilt iedereen inspireren, informeren en ondersteunen in de manier waarop we voor onze kleding zorgen. 70% van de kleding wordt weggegooid door kleurslijtage of door het uitrekken van de was. Dat is een onwijs hoog percentage. Het doel is dus om het milieu te sparen door de levensduur van kleding te verlengen. Afgedankte kleding wordt minder waardoor de afvalberg zal slinken. Het waslabel ‘Care More’ is vanaf begin september 2018 in de kleding van de deelnemende modemerken opgenomen, en zullen deze belangrijke boodschap ook verspreiden. Laten we met elkaar gaan voor een duurzamere samenleving! ‘Nature is not a destination, it’s our home.’

1. Afriek

Dit kleurrijke modelabel brengt het Nederlandse ontwerp samen met de creatieve vakmanschap van kleermakers in Rwanda. De collecties worden gemaakt met Afrikaanse printstoffen. Het bijzondere van Afriek is: deze stoffen kopen ze op lokale markten!

https://www.instagram.com/p/Bj2Av0qnUmx/?taken-by=afriek

2. Hempje

Sterk, soepel, hypoallergeen, ademend en uitermate duurzaam! Hempje ontwikkelde een unisex collectie, ontstaan uit liefde voor tanktops en kleur. De tops worden gekleurd in Amsterdam en zijn 100% hand made waarbij gebruik wordt gemaakt van zachte hennepstof. Werkelijk het beste wat de natuur te bieden heeft. ‘Pluk de dag en draag een Hempje.’

https://www.instagram.com/p/Bkkg8LpHzRx/?taken-by=hempje_studio

3. DOTT. Young Ethical Fashion

Deze fashion-lijn focust zich op ethisch verantwoord ondernemen door het productieproces terug naar Nederland te halen. Hoe doen ze dat? De collectie is gerealiseerd samen met getalenteerde en gedreven mannen met een vluchtelingen achtergrond. In één woord uniek!

https://www.instagram.com/p/Bm-LpjXA41P/?taken-by=dott.stories

4. Dutchess

Gemaakt van innovatieve materialen en high quality stoffen presenteert Dutchess jaarlijks twee vrouwencollecties. De herkomst van alle items zijn meteen herkenbaar. Weet je waarom? Omdat het het productieproces in Europa plaats vindt, dus een vleugje Europa!

https://www.instagram.com/p/BhohFjXn72N/?taken-by=dutchess_clothing

5. Jonathan Christopher

Deze creatieve modeontwerper heeft twee hele mooie prijzen gewonnen. De Global Denim Award en Woolmark Prize Europe. Zijn denimstof wordt op ecologische wijze gekleurd met een product waarvan je het nooit verwacht… afvalmateriaal van wijn. Duurzaam produceren is erg belangrijk voor hem!

https://www.instagram.com/p/BR8p47IDm6a/?taken-by=jonathanchristopher_phase2

Amsterdam Fashion Week

Als je wordt uitgenodigd voor een fashion show tijdens de Amsterdam Fashion Week ben je echt een lucky bastard. Om in het bezit te komen van een kaartje is niet vanzelfsprekend. Maar niet getreurd… zou je toch graag die fashion vibe willen voelen? Naast het show schedule zijn er op en rond het museumplein meerdere modeactiviteiten welke vrij toegankelijk zijn voor iedereen! Denk bijvoorbeeld aan een LIVE STREAM van de shows op een maar liefst 5 meter lang scherm op de zijkant van de officiële show venue. En er is nog meer!

Vrijdag 7 september

 • 10.00 – 18.00: Cobra Loves Fashion Expo, Cobra Art, P.C. Hooftstraat
 • 10.00 – 21.00: Fashion Week TOUCH UP BAR bij alle M.A.C. stores in Amsterdam
 • 10.00 – 18.00: Special Capsule collection designed by Fausto Puglisi, Marina Rinaldi P.C. Hooftstraat

Shows met slechts 25 plekken beschikbaar (wees dus optijd op locatie!)

 • 13.00 – 13.30: Talk Impact of Al on Fashion Retail door Mark Hoskam van Google, Pop-up cinema, Museumplein
 • 14.00 – 14.30: Talk Danie Bles, Pop-up cinema, Museumplein
 • 18.15 – 18.45: Talk ontwerper Sofian van Tommy Hilfiger Denim, Pop-up cinema, Museumplein
 • 19.00 – 20.00: HTNK: Life after Lichting, giving the stage to ex Lichting participants, Museumplein

Zaterdag 8 september

 • 10.00 – 21:00: Fashion Week TOUCH UP BAR bij alle M.A.C stores in Amsterdam
 • 10.30 – 16.00: Closet sale Influencers, Kort Shoes, Van Baerlestraat 54HS
 • 14.00 – 16.00: Vivienne Westwood cocktail party, Vivienne Westwood boutique, P.C. Hooftstraat 116H
 • 15.00: Launch Hudson’s Bay AFW Studios, Hudson’s Bay
 • 16.00 – 18.00: Red Carpet Fashion Show Marina Rinaldi, Marina Rinaldi, P.C. Hooftstraat 115
 • 17.00 – 21.00: Launch pop-up collectie Ninamounah, Beer by Warsteiner, Zeedijk 60

Zondag 9 september

 • 10.00 – 21:00: Fashion Week TOUCH UP BAR bij alle M.A.C stores in Amsterdam
 • 12.30 – 15.30: Fashion illustrator Sella Molenaar, Kort Shoes, Van Baerlestraat
 • 13.00 – 18.00: Closet Sale Made.com x LOTC, Showroom Made, Rokin

 

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF