fbpx

5 tips voor een gezonde levensstijl tijdens de ramadan

Op 2 april begint de Ramadan. Het is altijd goed om gezond te eten, maar tijdens deze periode is dat extra belangrijk. Hoe je het beste de juiste vitaminen en mineralen binnen kan krijgen en wat jouw waterbehoefte is kan   Wendy-expert en orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en darmtherapeut Sharon Asscher ons vertellen!

De sleutel tot het handhaven van een gezonde levensstijl tijdens de Ramadan hangt af van een paar praktische punten.

1 water

Om te beginnen is een goede hydratatie essentieel. Vasten betekent niet dat alle lichaamsfuncties geen water meer nodig hebben. Hoofdpijn, vermoeidheid, wazig denken, prikkelbaarheid en ziekte worden vaak veroorzaakt door onvoldoende hydratatie. Om normale lichaamsfuncties te behouden, is water essentieel. Gebruik deze eenvoudige formule om je waterbehoefte te bepalen: 30 ml maal lichaamsgewicht, dus als je 60 kg weegt dan heb je 1,8 liter nodig – drink dit zodra je mag eten/drinken.

2 vervang suiker door fruit

wat is er beter dan het eten van een heerlijk plakje cake, baklava, brownie, chocolademousse of iets dergelijks, als je eenmaal het vasten hebt verbroken? Fruit! Ja, dit is een moeilijke, dus stop met klagen en volg deze instructies om gezonder te worden. Je denkt misschien dat je een stuk van je favoriete dessert verdient na al die uren van inperking, maar suiker berooft ons lichaam van mineralen en vitamines. Tijdens een periode van vasten moet ons lichaam zoveel mogelijk mineralen en vitamines vasthouden, dus laat ze niet ontsnappen door alleen toe te geven aan je verlangen (dit is tenslotte een maand van zelfbeheersing).

3 soep

Een snelle, gemakkelijke en voedzame maaltijd om te eten tijdens de Ramadan is soep. Soep is makkelijke voedzame voeding en wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Het is ook een geweldige manier om aan je waterbehoeften te voldoen en een makkelijke manier om groenten te eten! Nadat je je vasten hebt verbroken, neem je wat soep en maak je er een maand lang een basisdieet van.

4 eet langzaam – overdrijf het niet

Waarom haast? Je hebt de hele avond! Er is een neiging om heel snel te eten bij mensen die hun vasten verbreken Neem kleine hapjes zodat je goed kunt kauwen. Hoe langer je op je eten kauwt, hoe minder werk je spijsverteringsspoor hoeft te doen en hoe meer voeding je opneemt. Dus over het algemeen is het een win-winsituatie.

5 vitaminen en mineralen

Je hebt ze keihard nodig! Helaas is eten tegenwoordig niet zo voedzaam als het ooit was. Tenzij je 100 procent biologisch voedsel eet, moet je waarschijnlijk je lichaam aanvullen met verloren elektrolyten, vitamines en mineralen. De belangrijkste voedingsstoffen om naar te kijken zijn vitamine C, B-complex, zink, E en A. Eet volop vers fruit (niet drinken!), bessen en groenten!

Over Sharon Asscher

Als orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en darmtherapeut helpt Sharon Asscher met haar bedrijf Voeding maakt je beter mensen met uiteenlopende gezondheidsdoelen om de balans in het lichaam te herstellen. Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen ze werd geopereerd aan een slecht functionerende nier en haar nier werd verwijderd. Hierna besloot ze om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een leven lang antibiotica gebruik en volgde verschillende studies. Nu is het is haar grootste passie om anderen te leren hoe zij met een gezonde levensstijl optimaal zichzelf kunnen zijn. Kijk voor meer informatie op haar site.

Als je vragen hebt voor Sharon kan je altijd een mail sturen naar info@voedingmaaktjebeter.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF