fbpx

5 tips als je kind gepest wordt

Er is niks erger dan horen dat je kind gepest wordt op school. Machteloos sta je aan de zijlijn en het liefst doe je er alles aan zodat het stopt. Helaas komt pesten op school nog steeds te vaak voor en hebbers pesters geen idee wat voor schade ze aanrichten. De gevolgen van pestgedrag kunnen namelijk enorm zijn.. Wij delen 5 tips voor als je kind gepest wordt.

1. Praat praat praat

Voor een kind is het al moeilijk genoeg om bij zijn ouders te komen en te vertellen dat hij of zij wordt gepest. Toon daarom veel begrip en laat je kind zijn of haar hart luchten. Hoe meer jij weet, hoe gerichter je kunt reageren.

2. Leer je kind te reageren en oefen dit

We willen natuurlijk dat het pesten zo snel mogelijk stopt. Oefen dan ook wat je kind graag tegen zijn pester wil zeggen en stuur hier en daar bij. Belangrijk is dat zijn zelfvertrouwen hierdoor een boost krijgt en je kind niet in de put gaat zitten.

3. Maak duidelijk dat pesten niet normaal is

Zorg ervoor dat je kind weet dat de situatie die zich afspeelt verreweg van normaal is en dat het zeker niet aan hem of haar ligt. Pesters vertonen dit gedrag vaak omdat ze zelf ergens onzeker zijn over iets.

4. Zorg dat je kind leuke dingen blijft doen

Kinderen kunnen zich door de impact van pesterijen afsluiten van sociale activiteiten. Support je kind daarom juist om leuke dingen te blijven doen en om contact te blijven maken met leeftijdsgenoten. Dit zorgt er niet alleen voor dat je kind zich niet eenzaam voelt, maar ook nog eens dat hij potentiële nieuwe vriendjes ontmoet.

5. Breng de school op de hoogte

Laat de school van je kind weten wat er zich afspeelt en maak samen met hun een plan van aanpak. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat interventies bij pesten het meest effectief zijn als ze in samenwerking met ouders gebeuren.

Bron: Week tegen pestenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF