fbpx

5 feiten over hoe huisdieren invloed hebben op je gevoel

Dat je huisdier je pracht en praal is, is waarschijnlijk niets nieuws. Maar, wist je dat huisdieren veel effect hebben op de gezondheid van een mens, en wel op een positieve manier!

Wist je dat…

1. Door paard te rijden onzekere kinderen zelfverzekerder worden

Bij het paardrijden lopen kinderen vaak tegen veel obstakels aan. Het is namelijk best eng om op zo’n groot paard te zitten. Veel kinderen twijfelen in het begin ook vaak of ze het paardrijden wel willen doorzetten. Wanneer ze dit uiteindelijk overwonnen hebben, zitten ze heel zelfverzekerd op het paard en worden ze zelf ook een stuk zelfverzekerder.

2. Hulphonden heel goed zijn voor mensen met een posttraumatische stoornis

Er zijn best wel wat mensen met een PTSS-hulphond. Een PTSS-hulphond is een signaleringshond met extra gevoeligheid voor stress die wordt veroorzaakt door traumatische ervaringen. Een PTSS-hulphond leert de opbouw van stress te herkennen in fysieke uitingen, zoals het trillen van een knie. Bovendien houdt hij zijn baas, door het reflecteren van zijn gedrag, een spiegel voor wanneer hij onrustig of zenuwachtig is. Het zintuiglijke waarnemingsvermogen van een hond is vele malen groter dan dat van een mens, dus voelt een hond veel sneller een verandering in spanning, woede of verdriet aan dan zijn baas. Hij zorgt bij dreigende escalaties van dergelijke emoties voor ontspanning en afleiding van de situatie door zijn baas aan te raken, zijn kop op schoot te leggen of hem aan te duwen met zijn neus (hulphond.nl).

3. Een huisdier goed werkt tegen dementie en eenzaamheid bij bejaarden

Een onderzoek van de wetenschappers van Florida University en Rochester University wijst uit dat mensen met een huisdier ongeveer 36% minder kans hadden om eenzaam te worden, en meer geluksgevoelens hadden dan mensen zonder een huisdier. Daarnaast zorgen huisdieren ervoor dat mensen wat meer extravert worden en meer zin krijgen om sociale contacten aan te gaan, waardoor mensen sneller uit hun veilige omgeving komen en minder snel thuis blijven zitten (langer thuis in huis). Wanneer jij iemand dichtbij je hebt wonen waarvan je vermoedt dat de persoon in kwestie eenzaam kan zijn, zou het al een groot verschil maken om af en toe met die persoon de hond uit te laten.

4. Dieren een grote rol spelen bij de rehabilitatie van verslaafden

Bij dierentherapie brengt de patiënt tijdens rehabilitatie aangewezen hoeveelheden tijd door met therapiedieren. De dieren – in de meeste gevallen volwassen honden of paarden – zijn met zorg gekozen, getraind en gesocialiseerd. Zij worden vervolgens de liefhebbende en ondersteunende metgezellen gedurende elk stadium van de behandeling (thecabinnetherlands) De dieren dienen dus echt als steunpunt voor de verslaafden en zijn er voor ze wanneer ze het moeilijk hebben.

5. Het spinnen van katten goed blijkt te zijn voor de hersengolven bij bejaarden

Bij een verpleeghuis waar katten aanwezig zijn, is door een activiteitenbegeleidster waargenomen, dat het kunnen aaien en het spinnen van een kat een rustgevend effect op de bewoners heeft en dat katten emotie kunnen opwekken bij de bewoners (Inzet van katten in de zorg) Katten zijn natuurlijk heel intelligent en kunnen op zichzelf zijn, maar ze houden zeker wel van aandacht en knuffels.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF