fbpx

5 feiten over eenzaamheid

Eenzaamheid vormt nog altijd een groot probleem in Nederland en wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van meerdere factoren. Deze week (1 oktober t/m 8 oktober) is het de week van de eenzaamheid. Wij hebben een aantal feiten over eenzaamheid op een rijtje gezet.

Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Het belangrijkste onderscheid dat wordt gemaakt, is tussen sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. Daarbij gaat het om het aantal contacten en de kwaliteit van de contacten. Soms voelt iemand beide, dan wordt ook wel gesproken over gecombineerde eenzaamheid.

Leeftijd

Eenzaamheid is van alle leeftijden. Dit komt alleen wel vaker voor onder ouderen. Na de leeftijd van ongeveer 75 jaar kunnen mensen te maken krijgen met een opeenstapeling van gebeurtenissen die tot eenzaamheid kunnen leiden. Denk aan het overlijden van de partner of andere leeftijdsgenoten.

Man-vrouw

Eenzaamheid komt net iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen al zijn de verschillen klein. Vrouwen voelen zich vaker emotioneel eenzaam, terwijl mannen vaker sociaal eenzaam zijn.

Dementie

Eenzaamheid vergroot mogelijk de kans op dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter: een op de drie vrouwen krijgt tijdens haar leven dementie. Hoe ouder, hoe groter de kans op dementie. Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40 procent van de mensen een vorm van dementie.

Hartaandoening

Er zijn aanwijzingen dat eenzaamheid de kans op het krijgen van hartaandoeningen vergroot. Uit een aantal onderzoeken blijkt eenzaamheid het risico op hartziekten met 29% te verhogen en voor beroertes met 32%. Daarnaast verhoogt het ook het risico op andere gezondheidsproblemen zoals slaapproblemen, stress en ontstekingen.

Depressie

Eenzaamheid kan tot een depressie leiden. Een verlies of andere traumatische levensomstandigheid zijn voorbeelden van sociale of omgevingsfactoren die kunnen leiden tot een depressie. Een depressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook speelt een depressie zich niet alleen af op het emotionele niveau, maar beïnvloedt ook het cognitieve, het gedragsmatige en het lichamelijke functioneren.

Lees hier meer feiten over eenzaamheid.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF