fbpx

5 bizarre feiten over de schending van mensenrechten

Het is vandaag de Internationale Dag van de Mensenrechten. Hoewel wij het in Nederland erg goed voor elkaar hebben, is dit is veel landen niet het geval. Om even stil te staan bij deze dag hebben wij een paar bizarre feiten op een rijtje gezet waarin de mensenrechten worden geschonden: 

1. Homoseksualiteit strafbaar

Hoewel homoseksualiteit in Nederland al 200 jaar niet meer strafbaar is, is homoseksualiteit nog steeds in 72 landen wereldwijd verboden. In acht landen leidt een relatie tussen twee mensen met hetzelfde geslacht zelfs tot de doodstraf en in tientallen andere landen kun je in de gevangenis terecht komen als je homoseksuele handelingen verricht. Bizar! Lees hier om welke landen het gaat.

2. Er bestaat nog steeds slavenhandel

Brusselse voetballers protesteerden in november tegen de slavernij in Libië. Een reportage van CNN liet zien hoe twee zwarte Afrikanen publiekelijk in Libië werden verkocht. Vluchtelingen zouden als slaaf op het land worden ingezet door het Noord-Afrikaanse land. Een slaaf zou publiekelijk worden verkocht voor €700,-!

3. Vrouwen mogen niet overal autorijden

Er is één land waar vrouwen niet mogen autorijden. In Saoedi-Arabië hebben is het al een lange tijd verboden voor vrouwen om auto te rijden. Vrouwen die dit toch deden werden opgepakt en belandden soms in de gevangenis. Mensenrechtenbewegingen hebben lang campagne gevoerd tegen het verbod. Er is eindelijk een nieuw besluit genomen door de koning van het land: vrouwen in Saoedi-Arabië mogen vanaf juni 2018 eindelijk zelf autorijden!

4. Miljoenen kinderarbeiders

Kinderarbeid is al jarenlang een probleem in de wereld. Maar wist jij dat er op dit moment ongeveer 152 miljoen kinderarbeiders aan het werk zijn? En dat hiervan 85 miljoen kinderen werk doen dat slecht is voor hun gezondheid en ontwikkeling? Hoewel er in 2013 nog 168 miljoen kinderarbeiders waren, daalt het aantal veel te langzaam. Kinderarbeid in de landbouw is zelfs gestegen!

5. Na scheiding voogdij kwijt

Vrouwen in Saoedie-Arabië denken wel twee keer na voordat ze gaan scheiden van hun man. De vrouwen krijgen dan namelijk maar recht op de opvoeding van hun kinderen tot ze een bepaalde leeftijd zijn, daarna gaat de voogdij naar de vader van de kinderen. De vader krijgt de voogdij van zonen als ze 7 jaar zijn en van dochters als ze 9 jaar zijn…

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF