fbpx

4 mooie eyeopeners waarom speelse mensen gelukkiger zijn

Josje Smeets is gelukspsychologe en eigenaar van het bedrijf HelloBetty.nl. Ze is een van onze vaste bloggers waarin zij geluk vanuit een wetenschappelijke visie benadert. In haar vorige blogs gaf zij onder andere 5 redenen waarom lief en aardig zijn voor een ander gelukkig maakt, waarom jouw verjaardag vieren je gelukkig maakt en of we gelukkiger worden van schoonheid. Deze keer vertelt zij waarom speelsheid bij volwassenen gelukkig maakt. Dit sluit natuurlijk perfect aan bij het thema van de nieuwste WENDY, ‘Young at Heart’.

Pippi Langkous

Laatst werd ik door een journalist vergeleken met Pippi Langkous. Ik wist niet helemaal wat ik daarvan denken moest, maar wist tevens dat de meneer in kwestie gelijk heeft. Ik ben inderdaad een huppelende persoonlijkheid, die onbevangen en vol goede moed nieuwe situaties instapt.

Zelf vind ik dit soms heel vervelend. Dan sta ik ‘s ochtends voor de spiegel en spreek ik mezelf toe: ‘Je gaat op bezoek bij een professioneel bedrijf met een boel serieuze mensen, dus je doet je hakken aan en je gedraagt je naar behoren’. Toch zal ik ook aan deze bezoekjes een vrolijke draai geven. Humor is mijn tweede natuur en helpt het ijs te breken.

Ken jij ze, van die mensen die forever young lijken te willen zijn? Niet alleen qua uiterlijk, maar vooral ook qua gedrag? En wat vind je dan van deze mensen? Ik gok erop dat de meningen ver uiteen liggen in deze. Zelfs als je er helemaal niet van houdt, is het een idee om af en toe toch je colbertje van je af te laten glijden en met je neefje of dochter mee te zwieren in de speeltuin. Want het blijkt dat speelsheid gelukkig maakt. Júist bij volwassenen.

Speelsheid maakt gelukkig

Waarom dat zo is? De vier hoofdredenen ga ik met je bespreken.

1. Speelse mensen zijn creatiever

Dit zorgt er niet alleen voor dat ze elke dag opnieuw vol bruisende nieuwe ideeën zitten, waardoor ze meer spanning aanbrengen in hun leven, maar ook dat ze situaties op verschillende manieren kunnen bekijken. Wanneer je minder goed nieuws te verwerken krijgt, maar de vaardigheid hebt om daar op een creatieve, positieve, manier mee om te gaan, ben je uiteindelijk gelukkiger dan degene die dit niet kan.

2. Mensen die speels zijn, zijn aantrekkelijker

Mannen die speels zijn, stralen bijvoorbeeld uit dat ze niet agressief zijn. Speelse vrouwen stralen juist uit dat ze veel energie hebben.

Daarnaast zorgen speelse mensen ervoor dat ze continu vertoeven in omgevingen die prikkelend, afwisselend en uitdagend zijn en dat ze zich omringen door een zelfde soort mensen. Ook dit maakt hen aantrekkelijk. En je snapt vast wel dat aandacht van een of meerdere potentiële seksuele partners gelukkig maakt.

3. Speelse mensen gebruiken humor

Deze grappen en vrolijkheid zorgen ervoor dat meer mensen zich aan hen willen verbinden. Daarnaast voelen meer mensen zich bij hen op hun gemak. Sociale verbondenheid is dus duidelijk aanwezig bij speelse mensen. En deze verbondenheid maakt gelukkig.

4. Speelse mensen zijn meer actief

Ze rennen en huppelen letterlijk door het leven. Dit actief zijn zorgt ervoor dat hun brein alert en scherp blijft, waardoor ze situaties goed kunnen waarnemen. Daarnaast zorgt deze activiteit voor de aanmaak van gelukshormonen. De overtollige energie die deze mensen voelen kunnen ze vaak kwijt middels lichaamsbeweging, wat uiteindelijk voor nog meer mentale fitheid en geluk zorgt.

https://www.instagram.com/p/BvyC5DhlhyV/?utm_source=ig_embed

Voel de energie

Nu zul je denken. Fijn dat deze mensen meer energie hebben dan ik. Oneerlijk ook wel. Want ja, mensen zijn nu eenmaal verschillend.

Toch zit het niet helemaal zo. Het is namelijk zo dat speelsheid actief en energiek máákt. Wanneer je je normen en waarden laat voor wat ze zijn en je eens lekker speels laat gaan, zul je merken dat je brein nieuwe ideeën laat oppoppen. Deze ideeën staan te trappelen om uitgevoerd te worden. Creatieve geesten zijn fitter, want creativiteit vergt energie. Deze energie ga je letterlijk voelen. En dat is heel fijn.

Die tafeltennistafels op je werkplek en die bootcampsessies die je actieve vriendinnen elke week opnieuw doorstaan, zijn er dus voor een reden. Het laat de Pippi Langkous in je naar boven komen. En blij dat je daarvan wordt!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF