fbpx

12 x waarom reizen ons gelukkig maakt

Deborah Durrfeld (35) leidt een leven zoals Floortje en reist voor haar werk voor de BBC naar de verste uithoeken van deze aarde. In de nieuwe WENDY vertelt ze haar indrukwekkende verhaal. Vanaf nu kun je Deborah ook regelmatig lezen op wendyonline.nl. Dit keer vertelt ze wat we leren van reizen en waarom het ons gelukkig maakt.

1) Meer vrij kun je je niet voelen

Elke fanatieke reiziger zal hier iets over zeggen en dat is terecht. Het ultieme gevoel van vrijheid, onafhankelijkheid and ‘I rule the world’. Je hoeft met niets of niemand rekening te houden. Je bent in een ander land en klaar voor het avontuur. Het geeft je kracht en dit bijzondere gevoel neem je de rest van je leven met je mee.

Schermafbeelding 2018 06 19 om 12.20.24 12 x waarom reizen ons gelukkig maakt

2) Je ontmoet bijzondere mensen

Oh wat kan ik genieten van bijzondere gesprekken en onverwachte ontmoetingen. Op deze manier kom je zoveel over een land en cultuur te weten. Van een toevallig gesprek op een plein tot een overnachting bij een lokale familie. Hoe staan ze aan de andere kant van de wereld in het leven? Wat maken ze mee? Waar maken zij zich druk over?” Er zijn vaak veel verschillen maar tegelijkertijd zoveel overeenkomsten.

3) Reizen geeft je herinneringen voor het leven

Je vergeet alles om je heen en gaat op in het moment. Waar maak ik me eigenlijk zo druk om? Je enige doel is in het moment zijn. Ik denk nog vaak terug aan de eerste tijger in het wild, de eerste keer op een rokende vulkaan, dat ik tussen de pinguïns liep, mijn eerste jungletocht, mijn eerste bezoek aan de Inca ruïnes, een bounty strand in de Caribbean, hiken in de Andes, over een gletsjer lopen, een tempel bezoeken: herinneringen voor het leven.

4) Je leert jezelf en je grenzen kennen

Je bent uit je vertrouwde omgeving en alles is nieuw. Hoe ga je hiermee om? Wat als het even allemaal tegenzit? Ook reizen is leven en gaat gepaard met persoonlijke confrontaties en dagelijkse problemen. Bovendien stel je je bloot aan avontuur en dat verloopt zeker niet zonder slag of stoot. Je zult oplossingen moeten zoeken en dat vraagt doorzettingsvermogen. Vaak zijn dit wel de onbewuste momenten die je in een later stadium doen leren en groeien.

5) Ja gaat van de natuur houden

Door reizen leer je de wereld en haar bijzondere natuurgebieden zien: adembenemend mooi, heftig en extreem. Gletsjers, immense zoutvlaktes, rokende vulkanen, eindeloze steppes en kale savannes, heftige rivieren, watervallen en bergtoppen, natuur kan overweldigend zijn en je doen beseffen hoe klein en nederig wij als mens zijn.

6) Je neemt elk moment in je op

Je komt op prachtige plekken en natuurlijk kun je dit allemaal vastleggen op je telefoon (zeker doen!). Maar probeer eens het volgende: Neem het uitzicht bewust in je op, sluit je ogen 5 seconden, en visualiseer het beeld wat je zojuist zag, open je ogen weer. En herhaal dit zo vaak als je wilt zodat het beeld voor altijd op je netvlies staat”. Mocht het een keer tegenzitten, of maak je een zware periode mee, denk dan hieraan terug en hopelijk verschijnt er een grote glimlach op je gezicht.

7) Reizen is beter dan een lesje geschiedenis

Natuurlijk kun je een boek lezen over de geschiedenis van een land. Maar een historische plaats bezoeken zorgt er pas echt voor dat de geschiedenis tot leven komt. Ook als je maanden later de krant leest of het nieuws kijkt, zult je hier anders tegen aan kijken en over nadenken.

8) Al je zintuigen staan op scherp

In een nieuwe omgeving reageer je anders. Het lijkt wel alsof je zintuigen optimaal werken en geprikkeld worden. De geuren en geluiden zijn anders, de kleuren nog intenser en op de een of andere manier neem je de dingen om je heen nog beter in je op. Terug in je vertrouwde omgeving val je natuurlijk snel terug in je dagelijkse leven en patronen maar dit kunnen ervaren en je er bewust van zijn maakt je hoe dan ook een gelukkig mens.

9) Er is altijd iets nieuws te leren

Als je het spannend vindt om te reizen maak hier dan gebruik van door de eerste dagen een programma te hebben en makkelijk in contact te komen met andere mensen. Denk aan workshops op het gebied van koken, dansen, fotografie, schilderen, muziek, sport en taal. Zo deed ik in verschillende landen een poging de taal te leren en volgde ik lessen in Balinese dans, salsa, zouk, merengue, bachata en tango. En nee, ik spreek al deze talen niet vloeiend en ook dans ik bovengenoemde dansen niet allemaal. Maar jeetje wat heeft het me op bijzondere plekken gebracht, ontmoetingen en herinneringen gegeven.

10) Je leert relativeren

Hiermee bedoel ik niet dat je eenmaal terug in je eigen land nooit meer zult klagen of je niet meer druk maakt over kleine dingen omdat andere mensen het zoveel slechter hebben. Ik geloof wel dat je met een ander oog tegen de dingen aan gaat kijken, ze in een ander perspectief plaatst. Je hebt als het ware een extra laag gecreëerd, meer bagage om je blik te verruimen.

11) Reizen inspireert

Laat je inspireren in een museum, theater, bibliotheek of tijdens een concert. Of je nu geïnteresseerd bent in archeologie, geschiedenis, muziek, architectuur, natuur of kunst. Er is altijd wel iets wat aansluit bij je persoonlijke interesse. Een voormalig huis van een beroemde schrijver, musicus, kunstenaar, president of ander belangrijk persoon kan ook de moeite waard zijn. Een theatervoorstelling bezoeken of een lokaal concert bijwonen. Je leert op deze manier weer een hele andere kant van een land of cultuur kennen. Doordat ik bepaalde landen meerdere keren bezocht ben ik andere manieren gaan bedenken om meer te leren over een land en cultuur. Zo heb ik er door de jaren heen een sport van gemaakt om me te verdiepen in lokale kunstenaars, schrijvers, muziek en dans. Erg verrassend wat je ziet, leert en tegenkomt.

12) Het leer je dingen van een andere kant te bekijken

Vaak loop je tegen grote cultuur en mentaliteit verschillen aan. Dat verschilt van een andere service in een hotel of restaurant, tot aan serieuze problemen op de weg of talloze misverstanden. Je kunt je hier heel erg druk over maken en waarschijnlijk doe je dat ook. Maar de ervaring leert dat het vaak behoorlijk averechts werkt en het de situatie niet oplost. Als mensen gewend zijn om dingen op een bepaalde manier te doen gaan ze het waarschijnlijk voor jou niet anders doen. Natuurlijk moet je voor jezelf opkomen, maar soms kan het best interessant zijn om even los te laten, geduld te hebben en af te wachten. Soms komen oplossingen vanuit een andere hoek.

Volg Deborah ook op Instagram via @contactdeborah

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF